Újabb olasz focicsapat került amerikai tulajdonba

Parma
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo (C) challenges Parma's Slovenian midfielder Jasmin Kurtic during the Italian Serie A football match Juventus vs Parma on January 19, 2020 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Marco Bertorello / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai Krause csoport megvásárolta az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Parma Calcio 1913 csapatát.

A tengerentúli üzleti csoport pénteken írta alá szerződését az eddigi tulajdonossal a klubrészvények 90 százalékának felvásárlásáról. Az együttest a 2015-ös csődje után megvásárló Nuovo Inizio cég a részvények kilenc százalékát tartotta meg, míg egy százalék annál a vállalkozásnál maradt, amely a gárda szurkolóinak biztosít részvényvásárlási lehetőséget.

- méltatta a Parmát Kyle Krause, a tulajdonosi csoport ügyvezetője.
A Parma még soha nem nyert olasz bajnokságot, de az 1990-es években világraszóló sikereket ért el, mivel kétszer megnyerte az UEFA-kupát, egyszer pedig a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Az "aranykorszak" után a csapat gyengült, majd anyagilag is megroggyant,

2015-ben pedig csődbe ment és visszasorolták a negyedosztályba.

Onnan viszont évről évre feljebb kapaszkodott, tavaly visszajutott a Serie A-ba, amelyben a 11. helyen zárta a 2019/20-as szezont.
Olaszországban az utóbbi években több klubot is tengerentúli befektetők vásároltak meg. Az AC Milannak, az AS Romának és a Fiorentinának is amerikai, míg a Bolgonának kanadai tulajdonosa van.