Magyar mintára támogatja Donald Trump adminisztrációja az üldözött iraki keresztényeket

AZBEJ Tristan
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminisztérium közel 2,5 millió dollárt különített el egy iraki segélyszervezet számára, amely a 2014 óta a Kurdisztáni Autonóm Régió fővárosának környékén tartózkodó keresztényeket segíti. Az adományozás magyar inspirációra és mintára történt. Az ünnepséget szeptember 24-én rendezték meg Erbílben – írja a vasárnap.hu.
Vágólapra másolva!

A Bashar Warda káld katolikus érsek – vele a 777 nevű keresztény tartalmakat közlő blog készített interjút , az érsek budapesti látogatása alkalmával – által létrehozott Ankawa Charitable Association segélyszervezet adományozóünnepségén az amerikai főkonzul, Rob Waller is részt vett.

Az esemény az Egyesült Államok iraki nagykövete, Matthew Toller és Bashar Warda érsek néhány héttel ezelőtti tárgyalását követően jöhetett létre. Toller akkor úgy nyilatkozott, hogy

Az Iszlám Állam 2014-es offenzívája elől menekülő családok közül még mindig több mint 2500 él létbizonytalanságban Erbíl Ankawa nevű külvárosában.

Annak dacára, hogy Moszul felszabadult,

a mindennapi életvitelhez szükséges alapvető körülmények egyelőre nem biztosítottak a térségben.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben írta alá azt a törvényt, amely kifejezi az Egyesült Államok elköteleződését az Irakban és Szíriában végbement népirtás áldozataivá vált csoportok megsegítése, valamint a kegyetlenségek felelőseinek felkutatása mellett.

Donald Trump Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az Amerikai Egyesült Államok iraki segélyprogramját deklaráltan magyar mintára alkották meg.

A Hungary Helps Program és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) között 2018 decemberében született megállapodás az iraki üldözött vallási csoportok megsegítéséről.

A Hungary Helps elkötelezettségét találkozójuk során Donald Trump is méltatta Orbán Viktor miniszterelnöknek,

továbbá elismeréssel szólt Magyarországnak az üldözött keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítéseiről is.

A programról Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár több alkalommal is tájékoztatta amerikai partnereit.

A Miniszterelnökség államtitkára személyesen is egyeztetett Mike Pence amerikai alelnök stábjával a Fehér Ház hivatalában a magyar-amerikai együttműködésről.

Azbej Tristan Forrás: MTI/Soós Lajos

A Hungary Helps az elmúlt négy évben – Irak vonatkozásában – nem csak az erbíli helyzeten segített jelentős erőfeszítésekkel, de jelentős –

összesen 1,4 millió dollárnyi – összeggel hozzájárult Irak legnagyobb keresztény városa, Karakos újjáépítéséhez is.

A támogatást a karakosi szír rítusú katolikus érsekség kapta, melyet javarészt romeltakarításra, aknamentesítésre és lakóépületek újjáépítésére fordítottak. Az USAID-del együttműködésben pedig helyreállították a Szent György Kereskedelmi Központot, mely projekt a helyi gazdaság élénkítését célozta. Ez egybevágott a magyar humanitárius- és menekültpolitika alapelvével, mely szerint

a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van és nem a bajt kell Európába hozni.

A Hungary Helps filozófiája, hogy a lerombolt országokban lehetővé kell tenni a lakosság
helyben boldogulását és azt, hogy azok, akik korábban elmenekültek, visszatérhessenek ode.

2016-ban Böjte Csaba ferences szerzetes, Sajgó Szabolcs jezsuita és Hölvényi György (KDNP) európai parlamenti képviselő végigjárták Észak-Irak és a Ninivei-fennsík terror sújtotta térségeit – ezt a látogatást örökítette meg az Övék a mennyek országa című dokumentumfilm-sorozat.