A fehérorosz rendőrség több mint 300 embert vett őrizetbe a vasárnapi tüntetéseken

Minszk, 2020. szeptember 27.
Rendőrök őrizetbe vesznek egy tiltakozót az elnökválasztás eredménye elleni tüntetésen Minszkben 2020. szeptember 27-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerin
Rendőrök őrizetbe vesznek egy tiltakozót az elnökválasztás eredménye elleni tüntetésen Minszkben 2020. szeptember 27-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenko fehérorosz elnök csalással győzött.
Vágólapra másolva!
A rendőrség 317 embert vett őrizetbe Minszkben és az ország más városaiban tartott vasárnapi tüntetéseken - tudatta hétfőn a fehérorosz belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Minszk központjában vasárnap ismét tízezrek tüntettek Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök lemondását, új, tiszta és szabad választások kiírását, és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve, immár a nyolcadik, egymást követő hétvégén.

A rendőrség vízágyúkat vetett be a tömeg feloszlatásához.

Rendőrök őrizetbe vesznek egy tiltakozót az elnökválasztás eredménye elleni tüntetésen Minszkben 2020. szeptember 27-én. Forrás: MTI/AP/TUT.by/-

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. A hivatalos adatok szerint Alekszandr Lukasenko a voksok 80,1 százalékát kapta, és így ötödször is újraválasztották, az ellenzék szerint azonban csalás történt.

A tiltakozásokra a rendőrség brutális erőszakkal válaszolt. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.