Egy sokak által félreismert kígyófaj bukkant fel hazánkban

Keresztes vipera /Vipera berus/ (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A Zala-megye nyugati szélén kanyargó Kerka folyó völgyének igazi ritkasága a keresztes vipera (Vipera berus). A ritkán szem elé kerülő, rejtőzködő életmódú hüllő idén augusztusban két, korábban eddig ismeretlen helyen bukkant fel ezen a területen - tájékoztatta szerkesztőségünket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. 
Vágólapra másolva!

Ennek a veszélyeztetett fajnak hazánkban egymástól elszigetelt populációi élnek. A keresztes vipera (Vipera berus) a Kerka-vidéken kívül még Somogyban, a Tiszaháton, és a Zemplénben fordul csak elő. Az élőhelyek eltűnése, feldarabolódása, és átalakítása mellett a szándékos pusztítás jelenti a legnagyobb veszélyt a viperákra.

A keresztes vipera Forrás: Wikipedia Commons

– mutatott rá Právics Márk, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembere. – A hiedelmekkel ellentétben a viperák maguktól sohasem támadnak az emberre, leggyakrabban megpróbálnak elmenekülni.

Hozzátette: kígyómarás a vipera szándékos zavarása, sarokba szorítása következtében fordulhat elő.

A nemzeti park tájékoztatása szerint hazánkban a keresztes vipera fokozottan védett faj, így elpusztítása bűncselekménynek számít.

Sajnos a szakemberek legtöbb információja az ilyen, elpusztított példányokról van. Ahogy arra rámutattak, ritkábban előfordul, hogy élő példányról is hírt kapnak. Így történt idén nyáron is, amikor egy gazdálkodó erdészeti munkák közben talált rá a veszélyeztetett faj egy kifejezetten nagynak számító, sötét színű példányára.

keresztes vipera (Vipera berus) Forrás: Biosphoto/Berndt Fischer / Biosphoto/Berndt Fischer

A 2020-ban, az év hüllőjének választott keresztes vipera számára a Kerka-mentén még sok alkalmas élőhely található, így a jövőben várhatóan még több helyről sikerül kimutatni ezt a sokak által félreismert kígyófajt.