NHL: a kanadai tini lett a draft első választottja

2020 NHL Draft - Round One GettyImageRank2 SPORT ICE HOCKEY national hockey league
Alexis Lafreniere természetesen csak online lehetett jelen
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően a 18 éves Alexis Lafreniere lett az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) kedd éjszakai játékosbörzéjének (draft) első kiválasztottja, a New York Rangers foglalta le a játékjogát.

A kanadai balszélsőt az idei junior világbajnokság legjobbjának (MVP) választották, az előző szezonban pedig 52 meccsen 35 gólt szerzett és 77 gólpasszt adott a Quebec Major Junior Ligában szereplő Rimouski Océanic színeiben.

A szakértők előzetesen is a 185 centiméter magas, Montreal környékéről származó Lafreniere-t tartották a legesélyesebbnek az 1/1-es "címre". Megszerzése beleillik a Rangers játékosfilozófiájába, a csapatban ugyanis több fiatal, fejlődőképes hokis található, mint a tavaly másodikként draftolt Kaapo Kakko, vagy az idei újoncszavazáson negyedik helyre rangsorolt védő, Adam Fox.

Alexis Lafreniere természetesen csak online lehetett jelen Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mike Stobe

Az első körben a második választott Quinton Byfield (Los Angeles Kings), a harmadik pedig a német Tim Stützle (Ottawa Senators) lett. Előbbi a legjobb hellyel kiválasztott színes bőrű játékos a liga történetében.

Az NHL idei játékosbörzéjén egy magyar is részt vesz, a 19 éves Papp Kristóf. A draft nyitónapján csak az első kört bonyolították le, a következő hat körre szerda (ma) éjszaka kerül sor.

A draft keretében Gary Bettman, az NHL vezetője azt is bejelentette, hogy a következő szezon 2021. január elsején rajtolhat el. Részletek később várhatók. Az előző idény a koronavírus-járvány miatt hónapokra leállt, majd csak a múlt héten tudtak bajnokot avatni. A Stanley Kupát a Tampa Bay
Lightning nyerte.