Különleges halat telepítenek a Balatonba

Balaton, hal
Siófok, 2012. november 27. Mintegy száztíz mázsa pontyot telepítenek a Balatonba a Tihany és Szántód között közlekedő menetrendszerinti kompról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai 2012. november 27-én. A szokásos őszi haltelepítés várhatóan december elejéig tart. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkájának leglátványosabb időszaka, a halastavak lehalászása, ezzel együtt pedig a legkedveltebb hazai horgászvíz, a Balaton halakkal való feltöltése. Az őszi haltelepítést idén is a közvetlen és a teljes nyilvánosság, a horgászegyesületek képviselői és a média jelenlétében végzi a siófoki székhelyű agrárgazdasági cég - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Már szállítják a halneveldékként szolgáló fonyódi, mórichegyi, buzsáki, balatonlelle–irmapusztai halastavakból a halakat a Balatonba, hogy a jövő és az azt követő években horgászhasson belőlük a több tízezer horgász.

Idén háromszáz tonna két- és háromnyaras pontyot, hat tonna egynyaras süllőt, 250 ezer előnevelt harcsát, 200 kiló compót és 1500 vegyes halat, továbbá 11 ezer egynyaras menyhalat telepítenek a Balatonba,

amiből 148 tonnányit már teljesítettek is.

Zajlik a haltelepítés a Balatonba (a kép egy korábbi eseményen készült) Forrás: MTI/Nagy Lajos

Idén érkezik először a tiszta vizű, hideg folyók, folyótorkolatok, lagúnák hala, a menyhal.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a teljes nyilvánosság előtt végzi a haltelepítést, honlapján naponta, jó előre, szinte percről percre közli ezek helyét, időpontját, továbbá a telepítendő halak fajtáját, korosztályát, hogy ezzel elkerüljék a korábban időnként előfordult horgászpanaszokat, miszerint nem kerül az előírtaknak vagy az igényeknek megfelelő mennyiségű hal a Balatonba.

A telepítéseken a területileg illetékes horgászegyesületi képviselők mellett a sajtó is jelen van.

Forrás: Magyar Nemzet