Most kiderül, mire voltak képesek az amerikai cégek

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. February 2020, NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A héten elkezd felpörögni a harmadik negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon, amely az előzetes vélemények alapján igencsak izgalmas adatokat hoz majd. A várakozások szerint ismét az látszik majd, mint a második negyedévben, vagyis bizonyos iparágak óriáscégei jól teljesíthettek, míg az iparágak többsége továbbra is csak próbál talpra állni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai részvényindexek jelentős emelkedéseket mutattak az elmúlt időszakban, a nagy technológiai cégeknek köszönhetően pedig rekordok is dőltek a tőzsdén. A koronavírus-járvány ugyanis idén, globálisan is, igen különleges helyzetet teremtett. Vagyis egyes iparágak, például az online kereskedelem (legalábbis a szektor nagyágyúi), kiugróan erősen teljesít, míg más szektorok csődhullámokkal vagy vérszegény talpra állással küzdenek – írja a MarketWatch elemzője.

Az amerikai vállalati porondon azonban a következő hetekben tisztább képet kaphatunk az elmúlt hónapok teljesítményéről, ahogy a héten beindul, és azonnal fel is pörög, a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon.

Az általános helyzetet jól foglalja össze James Gellert, a Rapid Ratings elemzőjének véleménye. A szakértő szerint ugyanis a részvénypiacon jelenleg komoly optimizmus uralkodik, azonban ez csupán néhány iparág, de különösen egy maroknyi óriáscég teljesítményének köszönhető. A mélyben sokkal inkább az látszik, hogy vállalatok tömegei harcolnak a válsággal.

A részvénypiac és a valóság

Ráadásul más elemzők azt is hangsúlyozták, hogy gyakran félrevezető lehet a részvénypiac teljesítménye. Miként a Boston Private vezető portfólió menedzsere, Sebastian Leburn hangsúlyozta, komoly eltérések vannak a reálgazdaság és a részvénypiac (például az S&P 500 index teljesítménye) között.

Ennek elsősorban technikai jellegű okai vannak. Az S&P 500 index ugyanis egy piaci kapitalizáció alapján súlyozott mutató.

Vagyis az index egészének teljesítményét nagyban befolyásolja, hogy a legnagyobb piaci értékkel bíró vállalatok hogy teljesítenek.

Így fordulhat elő, hogy például az Apple, az Amazon, a Microsoft vagy az Alphabet (a Google anyacége) lényegében „elviszik a hátukon" az index növekedését, miközben számos vállalat papírja gyengélkedik.

Az S&P 500 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezt támasztja alá, hogy míg az S&P 500 idén eddig 7,6 százalékot emelkedett, ha egyenlő súllyal értékeljük a papírokat (S&P 500 Equal Weight Index), akkor már 1,2 százalékos csökkenést kapunk. Az S&P 500 tavaszi járvány utáni rekordja egyébként 5,7 százalékkal múlta felül a februári csúcsot, míg az S&P 500 Equal Weight tavaszi járvány utáni tetőpontja 3,8 százalékkal maradt el a februári rekordtól.

Mindazonáltal az elemzők kiemelik azt is, hogy a harmadik negyedéves vállalati eredmények (összességében) várhatóan erősebbek lesznek a második negyedévnél,

amikor is a járvány sokkal súlyosabban érintette a gazdasági teljesítményt – és amikor a 2008-as válság óta nem látott mértékben zuhantak a nyereségek.

A jelenlegi várakozások szerint az S&P 500 vállalatainak éves alapú, egy részvényre eső aggregált nyeresége 20,5 százalékos csökkenést mutathat, ami jelentős javulás volna a második negyedévben mért 31,4 százalékos zuhanáshoz képest. A befektetők pedig elsősorban a profitcsökkenésben tapasztalt változásokra, illetve a jövőre vonatkozó kilátásokra figyelhetnek majd a leginkább.

Jóllehet a várt profitcsökkenés javulást jelent, úgy tűnik, az amerikai cégek még a negyedik negyedévben sem fognak tudni növekedést elérni.

A harmadik negyedéves zsugorodás ugyanis a harmadik egymást követő negyedéves gyengülést jelenti, az első negyedéves 14,1 százalékos és a második negyedéves 31,4 százalékos mínusz után. Ráadásul a jelenlegi előrejelzések szerint az idei negyedik negyedévben is 12,7 százalékos profitcsökkenésre kell számítani.

Iparági mínuszok

Az eddigi prognózisok alapján az S&P 500 index mind a 11 kulcsfontosságú iparága profitcsökkenésre számíthat a tavalyi évhez képest. Az energiaszektor vezeti a listát, 122,7 százalékos csökkenéssel, melyet az ipari vállalatok (60,4 százalékos mínusz), illetve a nem esszenciális fogyasztói javak iparága (36,9 százalékos mínusz) követ.

Előzetesen úgy tűnik, a legjobban teljesítő szektor az egészségügy lehet 0,6 százalékos profitcsökkenéssel, míg az ezüstérmet az információs technológia kaphatja 2,7 százalékos mínusszal.

Érdekesség, hogy a második negyedéves hatalmas veszteségek mellett a 11 szektorból három (beleértve az egészségügyet és a technológiát is) akkor végül nyereséget tudott produkálni.

Izgalmas hetekre készülhetnek az amerikai befektetők Forrás: AFP/Johannes Eisele

Június vége óta hét iparág javíthatta a teljesítményét, legnagyobb ütemben a nem esszenciális fogyasztói javak területe, ahol a 36,9 százalékos profitcsökkenés hatalmas javulás volna a második negyedéves 52,0 százalékos mínuszhoz képest. A második legnagyobb javulás a pénzügyi szektor produkálhatta – mínusz 18,8 százalék a mínusz 30,8 százalékhoz képest.

Az utóbbi területről sokkal pontosabb képet kapunk majd ezen a héten, ugyanis a legnagyobb amerikai bankok sorra teszik majd közzé a jelentéseiket a következő napokban.

A héten különösen érdekes lesz még a Johnson & Johnson jelentése, mivel ez az egyik olyan cég, amely jelenleg koronavírus vakcinát fejleszt, tehát várhatóan a befektetők is többet megtudhatnak majd a munka állásáról.