Eddig az évszázad egyik sztárja az Apple, de mit hozhat a következő tíz év?

Horizontal CORONAVIRUS COVID-19 EPIDEMIC PANDEMIE DAILY LIFE STREET SCENE NIGHT ECONOMY LOGO SHOP
People wearing face masks look at a cellphone outside an Apple store during a May Day holiday in Shanghai on May 1, 2020. - With optimism and a heavy dose of caution, millions of Chinese hit the road or visited newly re-opened tourist sites on May 1 for an extended national holiday in a post-coronavirus confidence test. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Apple nem csupán a világ egyik legértékesebb vállalata, de számos nagybefektető régi kedvence. Olyan veterán guruk, mint Warren Buffett is rajonganak az iPhone gyártójáért, azonban kérdéses, meddig tarthat még az Apple nagy szárnyalása. Egy elemzés most historikus adatok alapján próbálta megjósolni a vállalat részvényének jövőjét.
Vágólapra másolva!

Noha jelenleg úgy tűnik, az Apple iránt nehezen törhet meg a mostani, szinte rajongásig jutó befeketői és vásárlói érdeklődés, azonban a történelmi tapasztalatok arra utalnak, hogy a legértékesebb vállalatok általában elkezdenek alulteljesítőkké válni, miután elérik a piac csúcsát.

Ezért a Dimensional Fund Advisors egy átfogó kutatást végzett, és megnézte, melyek voltak az egyes évtizedek legértékesebb amerikai cégei, 1930 óta.

Az eszközkezelő arra jutott, hogy miután a vállalatok fölkerültek a top 10-es listára, a következő három év során (átlagosan) mindössze 0,7 százalékkal (éves bázison) tudták felülmúlni a piac egészének teljesítményét.

Izgalmas évek állnak az Apple részvénye előtt Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ha azonban a rákövetkező öt évet nézzük, akkor már 1,1 százalékos alulteljesítés látszik, tíz éves távlatban pedig már 1,5 százalékos a mínusz a piac egészéhez képest.

Mindez arra utal, hogy historikus távlatban az egyes vállalatok részvényei érezhetően gyengébb hozamot kezdtek produkálni, miután bekerültek a top 10-es élbolyba – mondta Wes Crill, a Dimensional alelnöke a Business Insidernek.

Az 1927 és 2019 közti időszakban ezek a papírok átlagosan 25 százalékkal múlták felül a piac egészét, mielőtt bekerültek volna az élmezőnybe - innen nézve igen jelentős változás, hogy a bekerülés utáni három évben már átlagosan csupán kevesebb mint 1 százalékos volt az előnyük.

Az amerikai részvénypiacot jelenleg olyan nagy technológiai óriások uralják, mint az Apple, a Microsoft, a Facebook, az Amazon, a Netflix vagy a Google mögött álló Alphabet. Ezek a cégek 2010 szeptembere és 2020 augusztusa között évi több mint 30 százalékkal nyomták le a piac egészét.

Az Apple részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A Dimensional kutatása alapján tehát elvileg arra lehet számítani, hogy a ma éllovas részvények sokkal gyengébben fognak teljesíteni a következő években. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a történelmi adatok soha nem jelentenek teljes bizonyosságot a jövőre nézve.

Ha azonban a következő évek így alakulnak, akkor számos nagybefektető portfóliója alakulhat izgalmasan.

A Warren Buffett által irányított Berkshire Hathaway ugyanis nagyjából 981 millió darab Apple részvényt birtokol, amivel a cég az Apple egyik legnagyobb részvényese.

Az elmúlt napokban az egyik záróáron ez a csomag nagyjából 115 milliárd dollárt ért, ami a Berkshire teljes portfóliójának több mint 40 százalékát adta. Buffett egyébként mintegy 35 milliárd dollárt költött Apple részvényekre 2016 és 2018 között, több mint megháromszorozva a papírra költött összeget.