Vágólapra másolva!
Valter Attila rengeteg tapasztalatot gyűjtött a vasárnap zárult Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, friss élményei birtokában pedig bizakodva tekint a jövőbe.

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) szervezésében megtartott online videokonferencián a CCC 22 éves versenyzője hangsúlyozta: a korábbi pályafutása és a fejben, testben is kiemelkedő kihívásnak bizonyuló olasz körverseny egészen más műfaj, erre a második és még inkább a harmadik héten jött rá. Rámutatott: az egynapos viadalokhoz és a Grand Tourokhoz egészen más képességek kellenek, és neki utóbbihoz van nagyobb tehetsége.

– fogalmazott Valter. Hozzáfűzte: nincs benne hiányérzet, mivel az eddigi pályafutását is a fokozatos fejlődés jellemezte.

Valter Attila a Tour de Hongrie megnyerésével hangolt pályafutása első Grand Tour-versenyére Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

"Már az fél siker, hogy tudom, mit kell máshogy csinálni. És hogy tudom, amilyen messzinek tűnik, olyan közel is van az eleje – mondta. – Lehet, hogy mások az én erőmmel még jobb eredményt értek volna el. Édesapám pedig megnyerte volna, ha olyan erős lenne, mint én, mert ő annyival jobban tud menni. Elsőre csak a legnagyobb tehetségek, mint például a Tour de France-győztes Tadej Pogacar mennek rá az összetettre."

Valter az utolsó előtti szakaszon kilencedik lett, összetettben pedig a 27. helyen zárt.

Elképesztő: Valter Attila az első tízben a Giro szombati szakaszán

Valter Attila kilencedik lett a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszán, amelyet Tao Geoghegan Hart nyert meg nagy csatában, összetettben pedig Jai Hindley állt az élre a brittével azonos idővel. Az Alba és Sestriere közötti módosított szakasz várt szombaton a mezőnyre, amely az eredeti tervekkel ellentétben nem tekert át Franciaországba, ami azt is jelentette, hogy három hegy kikerült a királyetapból.

Korábban egy magyar kerékpáros indult háromhetes körversenyen, a hétszeres Grand Tour-résztvevő Bodrogi László legjobb összetett eredménye a 2002-es Tour de France-on elért 62. pozíció volt.

"A gödöllői dombságból, a "csömöri havasokból" is el lehet jutni a Giróig és a Stelvióig, és azt mondom, hogy még lehetne nyerni is rajta" – szögezte le.

"Aki elkerüli a kifogásokat, az eljut a céljáig – fogalmazta meg mottóját Valter.

Ahogy a szlovénok, úgy szerintem mi is el tudunk jutni igazán rövid időn belül az élvonalba."

Valter Attila kifejtette, pályafutása első háromhetese után a célja ugyanaz, vagyis hogy minél jobban teljesítsen, minél jobb eredményeket érjen el nagy versenyeken.

"A Giro megerősítés volt abban, hogy ez teljesülhet.

A kérdés korábban az volt, hogy erre mikor lehet esélyem. Ez a mostani viadal pedig jó példa volt, hogy nem kellenek már hosszú évek ahhoz, hogy ezért harcoljak" – fejtette ki. Bizakodását fejezte ki, hogy két-három éven belül készülhet majd így háromhetesre.

Az MTI kérdésére a legemlékezetesebb pillanatnak azt nevezte meg, amikor a második pihenőnap előtti szakaszon a Codroipóhoz közeli katonai repülőtérről indultak.

"Felejthetetlen volt, egy negyven perces vadászgép-show-t rendeztek a tiszteletünkre, kilenc vadászgép keringett a fejünk felett néhány méterre húzták a füstcsíkokat, mindezt elviselhetetlen hangerővel" – idézte fel. Elárulta: csapattársaival együtt tátott szájjal gyönyörködtek a látványban, akár a kisgyerekek.

Vegyes emlékként pedig a 19. etapot nevezte meg, amikor a versenyzők ujjongtak, hogy a szakasz távját lerövidítették.

"Komoly energia volt a versenyzők között, kiálltunk és végre össze tudtunk fogni valamiért, ez is fontos pillanat volt."

Valter jelenlegi csapata, a CCC támogatásából a pandémia nyomán kialakult gazdasági nehézségek miatt a cipőkkel foglalkozó névadó főszponzor az év végén kiszáll, a magyar bringás pedig a lengyel World Tour-istállót elhagyva két évre szóló megállapodást írt alá a Groupama-FDJ-vel.

Mint mondta, a tervek szerint a jövő héten utazik három-négy napra új csapatához, amennyiben a körülmények lehetővé teszik. Ekkor sor kerül a mez- és kerékpárméretek levételére, a tesztekre, illetve rövid ismerkedésre is. Ezt követően decemberben az egész csapattal részt vesz egy edzőtáborban, majd januárban a hegyi sorral következik edzőtábor Gran Canarián vagy Tenerifén.

A Groupama-FDJ-ben olyan csapattársai lesznek, mint az időfutam Európa-bajnok, vb-bronzérmes svájci Stefan Küng, a mezőnyversenyben Európa-bajnoki ezüstérmes francia Arnaud Démare,

vagy az ugyancsak francia háromhetes menő, a Tour de France-on 2014-ben harmadik Thibaut Pinot.

Az MTI érdeklődésére Valter kifejtette: örülne, ha jövőre a francia csapat mostani hegyi segítőivel egy szintre kerülne, mivel már ebben a pozícióban is rengeteg tapasztalatot gyűjthet. Egyúttal bízik benne, hogy az időfutamban is előrébb léphet, mert – mint mondta – az összetettbeli szerepléshez ebben a műfajban is jobban kell teljesítenie, márpedig az együttesben kiváló kerékpárok és szakemberek segítik majd.

Valter Attila hamarosan egy szintre kerülhet a legjobbakkal Forrás: CCC Pro Team

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke kiemelte: a sportág hazai szurkolói számára a csúcs az, ha magyar versenyzőt látnak a World Tourban versenyezni, háromhetes versenyen magyar kerékpárosnak drukkolni pedig a csúcson belül is csúcs.

Kifejtette, komoly oka és háttere van egy ilyen teljesítmény megszületésének. Fontos tényezőként a veleszületett adottságot és tehetséget; a sok év alatt befektetett elképesztő munkát, valamint a támogató környezetet nevezte meg.

A fiataloknak van egy példaképük, aki bebizonyította: el lehet jutni erre a szintre. Az ő álmuk is ez lesz, a mi dolgunk az, hogy biztosítsuk ehhez a lehetőséget" - mondta az elnök.

Kérdésre Princzinger Péter elárulta, nagyon bízik benne, hogy

a Giro idénre tervezett és a pandémia miatt meghiúsult magyarországi Nagy Rajtja nem elmaradt, hanem csak halasztódott, és 2022-ben sor kerülhet rá.