Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 8. fordulójának vasárnap esti mérkőzésén az Aston Villa 3-0-ra legyőzte az Arsenal csapatát az észak-londoni Emirtes Stadionban, így a birminghami együttes az idei szezonban már legyőzte a listavezető Leicester Cityt, a bajnoki címvédő Liverpoolt és az FA-kupa-győztes Arsenalt is.

Az Arsenal várhatta nagyobb önbizalommal a meccset, mivel a legutóbbi három mérkőzését megnyerte, múlt vasárnap pedig 14 év után tudott ismét győzni az Old Traffordon. Az Aston Villa rendesen megtorpant az elmúlt hetekben. A birminghami csapat az első négy meccsét megnyerte a Premier League-ben – ebben benne volt egy Liverpool elleni, történelmi 7-2-es győzelem is – azonban a legutóbbi két találkozóját elvesztette, így a tabella éléről lecsúszott a kilencedik helyre.

A találkozó pikantériáját az Aston Villa kapusa, Emiliano Martínez adta, aki 10 évig volt az Arsenal tartalékkapusa, nyáron azonban 20 millió euróért a birminghami csapathoz igazolt.

Az argentin kapus a német válogatott Bernd Leno júniusi sérülése után remekül szállt be az Arsenalba, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a csapat megnyerte az FA-kupát. A szurkolók egy része ezt követően az argentin kapust követelte a kezdőbe, az Arsenal edzője, Mikel Arteta azonban kitartott Leno mellett, Martínez pedig a több játéklehetőség reményében Aston Villához igazolt.

Martínez nélkül nem nyert volna FA-kupát az Arsenal az előző szezonban Forrás: AFP/Paul Childs

Az Arsenal-szurkolók azóta sem értik Arteta döntését, ugyanis Leno hibát hibára halmoz, míg Martínez parádézik az Aston Villában.

Az Aston Villa is parádésan kezdett, ugyanis már az első percben megszerezhette volna a vezetést. Jack Grealish átadása után John McGinn lőtt elemi erővel a léc alá.

Martin Atkinson játékvezető azonban négy perc videózás után érvénytelenítette a találatot, ugyanis McGinn lövésének pillanatában Ross Barkley lesen tartózkodott, ráadásul Lenót is akadályozta a kilátásban.

Nem sokkal később McGinn a saját kapuja előtt is főszereplő lett, ugyanis a röviden hazagurított labdájából Thomas Partey lőtt ki híján gólt, de a kivetődő Martínez lábbal tisztázni tudott.

A 25. percben már szabályos gólt lőtt az Aston Villa.

Barkley kulcspassza után Matt Targett lőtte keresztbe a labdát a kapu előtt, a hosszú oldalon érkezett Trezeguet, azonban a menteni igyekvő Saka előbb érte el a labdát, és a saját kapujába lőtt.

Az első kidolgozott Arsenal-helyzetre egészen a 41. percig kellett várni. Ekkor Kieran Tierney baloldali beadására Alexandre Lacazette robbant be a hosszú oldalon, de a francia támadó hatméteres fejese elszállt a kapu fölött.

Alexandre Lacazette kilencszer ért labdába az első félidőben Forrás: AFP/Richard Heathcote

A fordulás után is az Aston Villa kezdett jobban, de Trezeguet éles szögből leadott lövését Leno ki tudta ütni.

Az 56. percben nagy lépést tehetett volna a győzelem felé az Aston Villa.

Grealish a tizenhatoson belül egy szép csellel elfektette Rob Holdingot majd éles szögből kapura lőtt, de a labdája elkerülte a bal felső sarkot. Az Arsenal első ziccerét két középhátvéd hozta össze a 61. percben. Egy szöglet után a fennragadó Gabriel Magalhaes tálalt középre, az érkező Holding pedig 10 méterről a jobb kapufa mellé lőtt.

A 72. percben aztán növelte az előnyét az Aston Villa.

Douglas Luiz hajszálpontos keresztlabdája után Barkley kapásból középre lőtt, az érkező Ollie Watkins pedig közelről a kapuba fejelt.

Három perc múlva eldöntötte a meccset a birminghami csapat. Grealish egy elképesztő sprint után tökéletes ütemben tálalt Watkins elé, aki hidegvérrel belőtte az újabb ziccerét.

A 24 éves támadó az első hét mérkőzésén már hat gólt lőtt az Aston Villa csapatában. Csak Dean Saunders (7) és Dion Dublin (9) tudtak több gólt lőni a Villában az első hét meccsükön.

Az utolsó húsz percben az Arsenal már teljesen hitehagyottan futballozott, az Aston Villa pedig megkönyörült és visszavette a tempóból, így az eredmény már nem változott. Győzelmével az Aston Villa feljött a tabella hatodik helyére, és csak három pont választja el a listavezető Leicester Citytől, míg az Arsenal lecsúszott a 11. helyre.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 37 27 3 7 93-33 60 88
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Arsenal 38 27 5 6 89-28 61 87
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Liverpool 37 23 4 10 84-41 43 79
GY
V
D
GY
D
I
4.
Aston Villa 37 20 9 8 76-56 20 68
GY
GY
D
V
D
I
5.
Tottenham Hotspur 37 19 12 6 71-61 10 63
V
V
V
GY
V
I
6.
Chelsea 37 17 11 9 75-62 13 60
D
GY
GY
GY
GY
I
7.
Newcastle United 37 17 14 6 81-60 21 57
V
GY
GY
D
V
I
8.
Manchester United 37 17 14 6 55-58 -3 57
GY
D
V
V
GY
I
9.
West Ham United 37 14 13 10 59-71 -12 52
V
V
D
V
GY
I
10.
AFC Bournemouth 37 13 15 9 53-65 -12 48
V
GY
GY
V
V
I
Teljes lista