Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rekordot ért el az elnevezett atlanti viharok száma idén

Eta hurrikán, trópusi vihar
A woman crosses the street during a heavy rain and wind as tropical storm Eta approaches south of Florida, in Miami, Florida on November 8, 2020. - Tropical storm Eta brought strong winds and torrential rain to Cuba on Sunday after having cut a destructive and deadly path through parts of Central America and southern Mexico. The storm crossed over Cuba's northern coast and was expected to head toward Florida while strengthening, with the US National Hurricane Center saying it was "forecast to become a hurricane before it reaches the Florida Keys tonight." (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az idei atlanti hurrikánszezonban megdőlt az elnevezett viharok száma, amikor az újonnan kialakult szubtrópusi vihar megkapta a Theta nevet.
Vágólapra másolva!

A Theta a 29. az idén, ami meghaladta a korábbi, 2005-ben felállított 28-at. Az előrejelzések szerint egy újabb rendszer is alakulóban van, amit a közeli jövőben szintén elnevezhetnek.

A különösen veszélyes viharok azért kapnak nevet, hogy felhívják rájuk az emberek figyelmét, mielőtt még lecsapnának.

A július 1-jétől november 30-áig tartó hurrikánszezonban alakult ki az Eta, amely a hétvégén pusztított Floridában és emberek tucatjainak halálát okozta Közép-Amerikában. A Zeta október végén Louisianára csapott le, ez volt az idei ötödik elnevezett vihar, amelyik földcsuszamlást okozott.

A Theta, mely egyelőre nem hurrikán, északkeleti irányba, Dél-Európa felé halad.

Sok tényező játszik szerepet abban, hogy az idei hurrikánszezon ilyen aktív, a legerősebbek a nagyon meleg vízfelszín, az úgynevezett szélnyírás - a szélsebesség vagy szélirány változása a magasság változásával - alacsony foka, a Nyugat-Afrika fölötti instabilitás és a La Nina-jelenség - magyarázta Nikki BErry meteorológus a BBC-nek.

Idén erősebb volt a La Nina, mely a normálisnál hidegebb felszíni áramlatokkal jelentkezik a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, és befolyásolhatja a világ időjárását. Egyik hatása, hogy növeli az atlanti trópusi ciklonok számát és erejét, különösen a szezon vége felé.

(BBC/MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről