Kigyulladt a karácsonkői kórház koronavírus osztálya, 10 beteg meghalt - videó

Karácsonkő, 2020. november 14. Tűzoltólétra támaszkodik a kórház falához, amelyben tűz ütött ki 2020. november 14-én a moldvai Karácsonkőben (Piatra Neamt). A koronavírus-fertőzéses betegeket gyógyító kórházban tíz ember életét vesztette, hét pedig életveszélyes sérülést szenvedett az intenzív osztályon tomboló tűzben. MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro
Vágólapra másolva!
A Neamț megyei katasztrófavédelem 10 halottról számolt be azzal a tűzesettel kapcsolatban, mely a karácsonkői kórházban történt, ahol kigyulladt az intenzív osztály. A részlegen koronavírusos betegeket kezeltek, a páciensek lélegeztetőgépen voltak. A hatóságok vörös jelzésű beavatkozási kódot léptettek érvénybe, 5 mentőautó vonult ki a helyszínre - írja a Maszol.
Vágólapra másolva!

Frissítés 23:13

Pontosított szombat késő este a kórház: nem 12, hanem 10 halálos áldozata van a tűzesetnek. Közülük nyolcan már a kórteremben meghaltak. Közölték azt is, hogy az ügyeletes orvoson kívül égési sérüléseket szenvedett egy másik orvos, illetve két asszisztenső is, utóbbiak állapota azonban nem súlyos - írja a Maszol.ro portál.

Frissítés:

A Maszol szerint

tizenkettőre nőtt a halottak száma:

két beteg belehalt az égési sérüléseibe.

A lap azt is írja, az intenzív osztály ügyeletes orvosa testfelületének 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket, jelenleg magánál van – nyilatkozta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, aki időközben megérkezett a helyszínre. A miniszter közölte azt is, hogy a tűzben megsérült a kórház egészségügyi személyzetének további három tagja is, ám egyikük sem súlyosan.

Korábban írtuk:

Szombaton fél hét körül gyulladt ki a kórház intenzív osztálya, melynek két helyiségében összesen 17 súlyos beteget ápoltak.

Információk szerint rövidzárlat okozhatta a tüzet

A Neamț megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint

további heten válságos állapotban vannak.

Köztük van az az orvos, aki az intenzív osztályon fekvő, magatehetetlen betegek segítségére sietett. Az ügyeletes orvos másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett testfelületének 80 százalékán - írja a portál.

„Azt mondhatnám, hogy a tűzbe vetette magát, hogy minél több életet mentsen meg. Az asszisztensnő is próbált segíteni neki" – mondta a Mediafaxnak a kórház igazgatója.

A hírtelevíziók értesülése szerint

az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt.

A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését a kórház többi részére. A SMURD rohammentő-szolgálat Jászvásárra (Iasi) szállítja a túlélőket, ahol a város határában a Covid-19-ben szenvedő betegek számára újonnan beüzemelt mobilkórház intenzív osztálya veszi át ápolásukat.

Forrás: MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro/-

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a helyszínre utazott, Ludovic Orban miniszterelnök pedig a belügyminisztériumban alakult válságstáb munkáját felügyeli. Az ügyben a legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Tűzoltó- és mentőautók a kórház előtt, amelyben tűz ütött ki 2020. november 14-én a moldvai Karácsonkőben (Piatra Neamt). Forrás: MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro/-