Kéthetes eltiltást kapott a doppingoló NFL-játékos

Dallas Cowboys v New York Giants GettyImageRank2 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL
EAST RUTHERFORD, NEW JERSEY - NOVEMBER 04: Golden Tate III #15 of the New York Giants is tackled by Darian Thompson #23 and Luke Gifford #57 of the Dallas Cowboys in the third quarter at MetLife Stadium on November 04, 2019 in East Rutherford, New Jersey. Elsa/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A profi amerikafutball-liga (NFL) két hétre eltiltotta a Dallas Cowboys játékosát, Luke Giffordot, akinek pozitív lett a legutóbbi doppingmintája.

A Cowboys speciális egységében játszó Gifford a Nemzetközi Antidopping-csoport, a WADA információi szerint teljesítményfokozóval, vagy annak az elrejtését célzó szerrel bukott le, ezért kapta a két alapszakas mérkőzésre szóló büntetést, aminek a mérték megdöbbentette a szervezetet.

"Mellbevágó, hogy ilyen megtörténhet. Az pedig szégyenletes, hogy az amerikai profiligákban és az egyetemi bajnokságokban szereplő sportolók kivonhatják magukat a WADA szabályai alól" – idézi az insidethegame.biz, főleg olimpiai hírekkel foglalkozó oldal a doppingellenes ügynökség szóvivőjét, aki szerint a tisztán versenyző sportolók az egészségüket teszik kockára, amikor a tiltott szereket használó, így nagyobb és erősebb riválisokkal kerülnek szembe.

"Sokan azt hiszik, hogy csak a saját egészségüket kockáztatják, amikor tiltott szereket használnak" – mondta a szóvivő.

Az NFL, hasonlóan a doppingügyekben szintén súlyosan érintett profi baseball-ligához (MLB) nem áll semmilyen formában a WADA ellenőrzése alatt, és a hasonló kihágásokért, amilyenekért a WADA akár több éves eltiltásokat osztogat, gyakorta csak ilyen, jelzésértékű büntetéseket szab ki.

Az amerikai sportvezetés egyébként sincs jóban a WADA-val, miután elégtelennek ítélik a szervezet doppingellenes tevékenységét. Ennek alátámasztása gyanánt az idei évben nem utalták el a szervezet munkájára korábban beígért 2,9 millió dolláros hozzájárulást sem.

Címlapi kép: A Dallas Cowboys két játékosa, Darian Thompson (23) és Luke Gifford (57) szerelei a New York Giants elkapóját, Golden Tate III-t a két csapat egymás elleni mérkőzésén az East Rutherford-i MetLife Stadiumban 2019. november 4-én (Fotó: Elsa/Getty Images/AFP)