Dánia 2050-re kivonul az Északi-tenger olajkitermeléséből

olajfúrótorony Norvégia
(FILES) A picture taken 14 June 2001 shows the Statfjord A-platform in the North Sea. A large amount of oil has spilled near the Statfjord-A offshore oil platform in the North Sea, Norwegian authorities said 12 December 2007, indicating that it was the second largest spill in the country's history. "There was a very large spill while transhipping oil from the platform to a ship," Inger Anda, a spokeswoman for the Petroleum Safety Authority Norway, told AFP. AFP PHOTO - SCANPIX - HO - NORWAY OUT / AFP PHOTO / SCANPIX NORWAY / OYVING HAGEN
Vágólapra másolva!
Dánia 2050-re teljesen leállítja az olajkitermelését az Északi-tengeren, közölte a dán kormány. A skandináv ország egyébként azt tervezi, hogy a gazdasága teljesen karbonsemleges az évszázad közepére.
Vágólapra másolva!

Dánia 2050-re teljesen leállítja az olajkitermelését az Északi-tengeren. Ez ugyanakkor a globális olajpiac egésze szempontjából nem jelentene hatalmas változást, tekintve, hogy a skandináv ország globális léptékben nem számít különösebben nagy olajkibocsátónak – írja az RT.com.

Mindazonáltal európai viszonylatban így is igen jelentős a dán kormány bejelentése, tekintve hogy az Európai Unió legnagyobb olajkitermelőjéről van szó

– nem számolva a kontinensről Norvégiával, illetve a jövő évtől az Egyesült Királysággal. Dánia olajkitermelése egyébként idén átlagosan napi 83.000 hordó volt.

Dánia hatalmas lépésre készül a következő évtizedekben Forrás: AFP/Andy Buchanan

Dánia emellett rendkívül ambiciózus a klímacéljaival kapcsolatban. Az ország 2030-ra 70 százalékkal kívánja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges gazdaságot kíván működtetni.

Az északi-tengeri kitermelés leállítása egyébként összesen 2,1 milliárd dollár körüli költséget jelent majd a dán kormány számára.

Ezzel együtt Dánia igen erősen teljesít a megújulók terén. Az ország teljes energia-kibocsátásának 30 százalékát megújulók (elsősorban szélenergia és biomassza) adja. Emellett Dánia az OECD államok körében élen jár az egy főre eső szélenergia-kibocsátásban.