Méregdrágán felépítettek egy rejtélyes szállodát, majd megnyitás nélkül lebontották

Harmon hotel las vegas  Plans Underway To Demolish The Harmon Hotel GENERAL VIEW GettyImageRank3
LAS VEGAS, NV - AUGUST 15: Pedestrians walk in front of The Harmon Hotel at CityCenter August 15, 2011 in Las Vegas, Nevada. MGM Resorts International on Monday submitted a plan to Clark County, Nevada officials to demolish the never-opened building within six months with four months of cleanup, citing construction defects including a recent report from a structural engineer that the tower could collapse in an earthquake. The Harmon was intended to be a luxury hotel and condominium part of the USD 8.5 billion CityCenter development that opened in December 2009, as a joint project between MGM and Dubai World. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy hosszadalmas és bonyolult építkezés szomorú végének a kezdetét jelentette egy bíró döntése 2013-ban, mellyel megadta a Harmon Hotel bontási engedélyét. A súlyos építkezési hibákkal felépített gyönyörű komplexum egy napig sem üzemelt hotelként, és a lebontása végül többe került, mint a felépítése.
Vágólapra másolva!

A Harmon Hotel Las Vegas szívében, a CityCenterben épült fel. A CityCenter épületkomplexum teljes projektköltségét egyes becslések mintegy 8,5 milliárd dollárra (mintegy 2484 milliárd forintba) tették, mire 2009 decemberére elkészült. Ebből a gigantikus összegből a szóban forgó Harmon Hotel építése „mindössze" 275 millió dolláros (80,3 milliárd forintos) költséget tett ki, ami persze önmagában tekintve így is óriási pénzt jelent.

A 26 emeletes hotelépület sorsát végül Elizabeth Gonzalez kerületi bírósági bíró pecsételte meg, amikor 2013. augusztus 23-án jóváhagyta a CityCenter kérelmét a komplexum lebontására, ezzel elismerve a szálloda közbiztonsági kockázatát, mely összeomlással fenyegetett egy esetleges földrengés bekövetkeztekor.

De hogy juthatott ide egy használatba sem vett épület?

A bírósághoz és a hatóságokhoz korábban a bontás kapcsán benyújtott dokumentumokban az áll, hogy

a torony, amely egykoron a Las Vegas Boulevard-on helyezkedett el a Crystals bevásárlóközpont és a Cosmopolitan üdülőhely között, tele van építési hibákkal.

Ezek a hibák pedig katasztrofális károkat okozhatnak az esetleges földrengések során - tette hozzá egy építész cég.

Az épület 2011-ben, még a bontás kezdete előtt - ekkor volt az addigi legszebb állapotában Forrás: AFP/2011 Getty Images/Ethan Miller

A beadvány szerint a Harmon-torony egy komolyabb földrengés során vélhetően súlyosan megsérülne, és a kritikus szerkezeti elemek valószínűleg úgy hibásodnak meg, aminek következtében a torony részlegesen vagy teljesen összeomlik.

A terjedelmes dokumentum mintegy 50 százalékos esélyt jósolt egy ilyen hatást kiváltó, 7,7-es erősségű földrengésre 30 éven belül.

Éppen ezek a strukturális aggályok vezettek oda, hogy a Harmon meg sem nyílhatott a CityCenter többi részével együtt 2009 decemberében. Helyette csak egy hatalmas óriásplakát lett, amelyen a CityCenter látványosságait hirdették.

Két év után fedezték fel a hibákat

A torony építése 2006-ban kezdődött, de annak építését 2008-ban állították le, miután szakértők hibás acélgerendákat fedeztek fel a szerkezetben. Az építésügyi hatóság ellenőrei helytelenül szerelt kritikus acélerősítéseket (betonacélokat) találtak, miután az épület 15 emelete már készen volt. Mint írták, a gerendák nem állnának ellen egy földrengésnek.

A hosszú és ellentmondásos történetben ekkor kezdődött a vita a tulajdonos MGM Resorts International és a fejlesztő Foster + Partners között arról, hogy ki a hibás az épület egyre fenyegetőbb és mind nyilvánvalóbb kudarcáért.

A vizsgálatok során az derült ki, hogy a San Diegó-i alvállalkozó, a Pacific Coast Steel szakszerűtlenül szerelte be a betonacélt a hatodik és a huszadik emelet között. A Tutor Perini Building Co. kivitelező pedig azt állította, hogy

a szerkezeti rajzok tervei olyan erősítő acélelemeket tartalmaztak, amelyeket nem lehetett a megrajzolt módon felszerelni.

Az épület bontása egy sötét építészeti háló mögött történt, emeletről emeletre lefelé haladva Forrás: wikimedia

A Las Vegas Sun cikke szerint a betonacél egy része olyan rosszul volt elhelyezve, hogy kilógott a betonpadlóból, ezért

egyszerűen lefűrészelték, hogy elrejtsék a hibát.

A helyzetet tovább rontotta, hogy egy másik alvállalkozó, a monroviai (kaliforniai) Converse Consultants 2008 márciusa és júliusa között

62 napi ellenőrzési jelentést hamisított meg, kijelentve, hogy a dolgok szerkezetileg rendben vannak.

Abban az időben az épületbe szánt 207 társasházi lakásból 88-at már lekötöttek foglalóval a vásárlók, akik a vételár 20 százalékát fizették ki.

A jogi csata végül - rengeteg sebet ejtve a feleken - négy évig tartott.

A Harmon Hotel épületét eredetileg 47 emelet magasra tervezték, amely kiemelkedett volna a Las Vegas-i látképből. A 26. emeleten tartottak, amikor az építkezést leállították.

Mekkora lett volna a Harmon Hotel befogadóképessége?

49 szintet, 400 szállodai szobát és 207 luxuslakást tartalmazott az épület eredeti terve, rengeteg egyéb létesítménnyel, köztük egy étteremmel és Fekkai Frederick fodrászszalonnal. A Foster + Partner amerikai projektjei közül ez volt a legnagyobb, és az MGM Resort International CityCenter komplexumának fényes kék üveg díszletéül szolgált volna, egy összesen 16,7 millió négyzetméteres alapterületen, amely az Egyesült Államok történelmének legnagyobb magánfinanszírozású építési projektjével büszkélkedhetett volna.

A torony bontása

A Harmon-tornyot végül egyedülálló módon, szétszerelve és fentről lefelé haladva emeletenként bontották le, melyet a források 173 millió dolláros (bő 50 milliárd forintos) bontási költségként említenek. A lebontás hónapok alatt, egy sötét háló mögött történt, lassan és aprólékosan, hogy a környező területet és a gyalogos sétányokat lehetőleg csak minimálisan zavarják.

Végül a torony elérte a „talaj" szintet, és a Harmon bontása felett lebegő daru is eltűnt. Jim Murren, az MGM Resorts vezérigazgatója 2015. augusztus 4-én jelentette be, hogy a vállalat

Az épület visszabontott alapjai 2015-ben Forrás: wikimedia

A Harmon Hotelt így anélkül bontották le, hogy egyetlen vendéget is fogadott volna.

Az építészek legjobbjai így egy olyan épület munkálataiban vettek részt, amely a legnagyobb csalódás is volt egyben a számunkra.

A Harmon Hotel különös és ellentmondásokkal terhes története Las Vegas egyik legfigyelemreméltóbb rejtélyévé nőtte ki magát, ahogy egyre teltek a hónapok és évek az építése és bontása közepette.

Ma már a látogatók észre sem veszik az épület hiányzó helyét, így csak a fényképek bizonyítják, hogy egykor tényleg létezett a méregdrágán felépített hotel, amit anélkül bontottak le hasonló nagyságrendű pénzből, hogy működését egyáltalán megkezdhette volna.