Zöldségekkel csaltak el több milliárd forintnyi adót

Vágólapra másolva!
Az ügyészség 32 ember ellen emelt vádat, amiatt, hogy egy bűnbanda tagjaiként több milliárd forintnyi adót csaltak el zöldségkereskedelemmel.
Vágólapra másolva!

Két 54 éves férfi 2018 februárjától egy zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet irányított, amivel az Európai Unió más tagállamaiból beszerzett árut az irányításuk alatt álló cégek nevében egy fővárosi piacon eladták.

Nagy hasznot szereztek, mivel hamis adóbevallást adtak le, és az áfával is csaltak. Tavaly júniusig 2,3 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Forrás: Fővárosi Főügyészség

A bandához 2018 decemberében csatlakozott egy 50 éves férfi, aki többek között jogi-pénzügyi tanácsokkal, könyvelője segítségével és egy cég rendelkezésre bocsátásával is közreműködött.

Időnként részesedett a haszonból, amit csak "becsületnek" hívott. A rendőrség ezt a bűnbandát tavaly nyáron felszámolta.

Ezek után az 50 éves férfi felépített egy újabb zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet, amelynek irányításával

68 millió forint kárt okozott adócsalással.

A hatóságok ezt idén nyáron számolták fel – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

32 ember ellen emeltek vádat bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt. 10 ügyvezetőt közokirat-hamisítással is vádolnak, ők strómanok voltak.

Az ügyészek azt javasolják, hogy 22 embert ítéljen a bíróság fegyházbüntetésre.