Jakab Péter a Pongrátz Gergelyről készült portrét egy fotómontázsra cserélte a frakcióvezetői irodájában

Vágólapra másolva!
A Jobbik parlamenti frakcióvezetői irodájának falán egészen mostanáig egy Pongrátz Gergelyről készült portré volt. A legendás ’56-os vezető tiszteletének eleinte még fontos szerepe volt a párt identitásában, azonban a párt vezető politikusai az idő előrehaladtával fokozatosan tagadták meg őt. A folyamatot a napokban Jakab Péter pártelnök fejezte be: az egyik általa posztolt fotón jól látható, hogy a Pongrátz Gergely-kép helyére egy fotómontázs került. A Jobbik mindenre képes annak érdekében, hogy Gyurcsány Ferenc és a baloldali pártok kedvében járjon. 
Vágólapra másolva!

Pongrátz Gergely, '56-os hős a Jobbik történetének egyik meghatározó szereplője, nem túlzás azt állítani, hogy ő indította el a pártot még 2003-ban. Az alakuló ülésen könnyeivel küszködve adta a jelenlévőknek a forradalmat jelképező lyukas zászlót, támogatásáról biztosítva a friss alakulatot. "Nektek kell átvenni azt a szellemiséget, azokat az eszméket, amelyekért ’56-ban olyan sok bajtársunk halt meg" - jelentette ki meghatottan.

Azóta eltelt közel két évtized, több politikus váltotta egymást a pártelnöki székben, Pongrátz Gergelyre mindenki viszonyítási pontként tekintett. Ezt jelképezte, hogy a párt parlamenti frakcióvezetői irodájának falán egészen mostanáig egy róla készült portrét helyeztek el.

A Magyar Nemzet vette észre, hogy a Gyurcsány Ferenccel való együttműködést nyíltan felvállaló Jakab Péter a párt gyökereit megtagadva, a napokban változtatott ezen a gyakorlaton. A pártelnök posztjában betekintést engedett irodájába, a közzétett képen

jól láthatóan eltűnt a Corvin köziek főparancsnokának portréja, a helyére pedig egy fotómontázs került.

Forrás: Facebook

Az ’56-os szabadságharcosról készült fényképet még Vona Gábor korábbi pártelnök és frakcióvezető tetette fel a falra. A Magyar Nemzet értékelése szerint "ezzel szimbolikusan is befejeződött Teplán István sorosista Jobbik-tanácsadó útmutatásának, azaz a régi ideológia elhagyásának a végrehajtása." A lap ezzel arra utalt, hogy a párt furcsa változáson ment keresztül az elmúlt években. Az "eltérítés" egyik legfontosabb szereplője Teplán István, aki korábban a Soros-egyetemet és a Gyurcsány-kormány személyügyi központját vezette.

Az újság felidézte, hogy a legendás ’56-os vezető tiszteletének eleinte még fontos szerepe volt a Jobbik identitásában, de később folyamatosan tagadták meg őt a párt vezető politikusai.