Indiáé lehet idén a világ leggyorsabban növekvő gazdasága

Bangalore, India
An Indian employee of the Swedish truck and bus maker Volvo works on the assembly line at the Volvo Factory in Hoskote, some 40 kms south of Bangalore 10 April 2006. Volvo has started to develop India as a sourcing hub for engineering services to support the group's expansion in Asia, and currently Volvo India exports buses to Bangladesh and trucks to South Korea. (Photo by DIBYANGSHU SARKAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap friss elemzése szerint az indiai gazdaság már világelső növekedési ütemet produkálhat 2021-ben. Mindeközben az indiai részvénypiac is szárnyal, ám egyes elemzők szerint itt érdemes óvatosabbnak lenni az optimista üzletek kötésével.
Vágólapra másolva!

Az indiai gazdaság az idei évben 11,5 százalékos növekedést produkálhat, ami a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a vártnál erősebb gazdasági felpattanás eredménye lehet – írja az RT.com.

Az IMF friss prognózisában feljavította India növekedési kilátásait. A szervezet ugyanis októberben még csupán 8,8 százalékos indiai növekedéssel számolt 2021-re.

Ez azt jelenti, hogy India lehet az egyetlen olyan nagy gazdaság, amely képes lehet kétszámjegyű GDP-növekedést produkálni a jelenlegi évben.

Az indiai számítások sajátossága, hogy a naptári és a pénzügyi év nem esik egybe. Vagyis a 2020/2021-es indiai pénzügyi év 2020 áprilisától 2021 március végéig tart. Az IMF ezt figyelembe véve a 2020-as naptári évre 7,6 százalékos GDP-csökkenést, a 2021-es naptári évre pedig 11,0 százalékos növekedést prognosztizált.

Összevetésképpen, az IMF szerint a legnagyobb gazdaságok körében Kína produkálhatja idén a második legnagyobb ütemű növekedést, 8,1 százalékkal, míg a „fejlődő és feltörekvő" ázsiai gazdaságok együttes növekedése 8,3 százalékos lehet.

Kimagasló növekedés

Az USA egyébként idén 5,1, jövőre pedig 2,5 százalékkal bővülhet, míg az IMF az eurózónától idén 4,2 százalékos, jövőre pedig 3,6 százalékos növekedést vár. A világgazdaság egésze ebben az évben 5,5 százalékkal, jövőre pedig 4,2 százalékkal erősödhet, a tavalyi évre becsült 3,5 százalékos zsugorodást követően.

Lendületes növekedés előtt áll az indiai gazdaság Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Az IMF azonban hozzátette, a 2022-es évben már csak 6,8 százalékos lehet az indiai növekedés – amivel India továbbra is éllovas maradna, hiszen minden országban magas bázisról kell számolni a 2022-es növekedést. Ez 1,2 százalékponttal alacsonyabb, mint az októberben prognosztizált ütem. Az IMF jelenlegi becslése szerint 2020-ban az indiai gazdaság 8,0 százalékkal zsugorodott.

A Valutaalap prognózisa egybe is vág az elemzői várakozásokkal.

A UBS szakértői például nemrég jelezték, India több évtizedes növekedési csúcsot üthet meg 2021-ben.

A banknál kiemelték, az erős belső fogyasztás, a fokozódó világgazdasági növekedés, valamint a koronavírus elleni vakcina és a gazdasági reformok egyaránt támogatják a lendületes GDP-bővülést.

Mi lesz a rekord után?

Mindeközben az egyik vezető indiai részvénypiac rekord csúcsot ért el a múlt héten, ami fölvetette az elemzőkben a kérdést, mekkora növekedési lehetőség áll még az ország részvénypiaca előtt. A BSE Sensex mutató ugyanis múlt csütörtökön átlépte az 50.000 pontos szintet, ami történelmi rekordnak számított – írja a CNBC. Ezt követően viszont némi korrekció indult be, ami csütörtökön is folytatódott.

A BSE Sensex indiai részvényindex teljesítménye Forrás: Investing.com

A JPMorgan Asset Management elemzői pedig a folyamatokat figyelve úgy látták,

az indiai részvénypiac jelenleg teljesen korrektül árazottnak számít, vagyis indokoltnak minősülnek a jelenlegi szintek.

Hozzátették, a piac már lényegében beárazta a koronavírus elleni vakcinákról érkező jó híreket, vagyis a tőzsdén sok minden múlik majd azon, hogy alakul az oltási folyamat az országban.