Fantasztikus játék, drámai csata: hosszabbításban kapott ki a magyar válogatott a franciáktól

Nedim Remili
France's right back Nedim Remili (C) is challenged by Hungary's centre back Mate Lekai (L) and Hungary's left back Zoltan Szita during the 2021 World Men's Handball Championship quarterfinal match between France and Hungary at the 6th of October Sports Hall in 6th of October city, a suburb of the Egyptian capital Cairo on January 27, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott hosszabbítás után 35-32-es vereséget szenvedett Franciaországtól az egyiptomi világbajnokság negyeddöntőjében. Gulyás István csapata ezzel az ötödik helyen végzett, ez minden idők harmadik legjobb vb-szereplése. 

Miután Dánia drámai körülmények között, minden idők egyik legjobb meccsén büntetőpárbajt követően kiejtette a házigazda Egyiptomot, a másik három negyeddöntőt egy időben játszották. Ezek között volt a magyar válogatott Franciaország elleni összecsapása is. Gulyás István csapata eddig nagyszerű világbajnokságot tudhatott maga mögött: első öt meccsét egyaránt magabiztosan nyerte, majd a Spanyolország elleni középdöntős csoportdöntőt elveszítve második helyen jutott a legjobb nyolc közé.

A nemzeti csapat ezzel teljesítette a célkitűzést, és 14. alkalommal is a világ nyolc legjobb csapata közé került. A spanyolok ellen pihentetett Mikler Roland, Lékai Máté, Bánhidi Bence és Pedro Rodríguez visszakerült a keretbe, így lehető legerősebb felállásában küzdhetett története harmadik vb-elődöntős szerepléséért.

Szita Zoltán is kivette a részét a magyar válogatott magabiztos kezdéséből Forrás: AFP//Anne-Christine Poujoulat

A szakmai stáb ezúttal Borbély Ádámot, Hanusz Egont, Nagy Bencét és Topic Petart nem nevezte. Így ők négyen csak a lelátóról figyelhették, ahogyan a többiek kivédekezik az első francia támadást, majd Máthé Dominik átlövésével megszerzik a vezetést. A fiatal jobbátlövő a gólt már emberelőnyben szerezte, mert a veszprémi Kentin Mahé találta el Szita Zoltán fejét. Mikler védését követően Szita volt az, aki hamar kétgólos előnybe juttatta a mieinket.

A franciák első góljára közel öt percet kellett várni, sokáig Ludovic Fabregas volt az egyetlen, aki be tudta venni a parádésan kezdő Mikler kapuját. A túloldalon Lékai is aktívan tudott játszani: az irányító két gyors gólt dobott, majd Pedro labdaszerzését követően saját maga vezette végig a pályán a labdát, és lőtt Vincent Gerard kapujába. (5-1)

A találkozó első tíz perce abszolút igazolta Gulyás, Chema Rodríguez és Nagy László két nappal ezelőtti döntését, hogy az "edzőtrió" mellőzte a kulcsembereit: Bánhidi Bence is betalált, így a 12. percre 7-1-re elhúzott a magyar válogatott. Ha nincsenek a rutinos Michael Guigou góljai, akkor még emberhátrányban is tovább nőhetett volna az előnyünk. (9-5)

A magyar válogatott végig méltó ellenfele tudott lenni Franciaországnak a negyeddöntőben Forrás: AFP//Anne-Christine Poujoulat

Bő negyedóra után Bodó Richárd is pályára került, első lövését a labdával egyre többet találkozó Gerard védeni tudta. Nedim Remili gólja után a franciák visszajöttek mínusz háromra. Mikler szerencsés hárítása Melvyn Richardson bombája után jól jött, ám Guigou ötödik góljánál már nem tudott segíteni. (9-7) Sőt, Remili révén egy gólra zárkózott az ellenfél.

Bóka Bendegúz közel kilenc perces magyar gól nélküli időszakot szakított meg a 23. percre fordulva.

A következő percekben úgy tűnt, sikerült megfékezni a franciák felzárkózási kísérletét, Ancsin Gábor és Bodó is bombagólokkal hívta fel magára a figyelmet. (12-9) Hiába Lékai szép gólja, Guillaume Gille időkérése után Franciaország már az egyenlítésért támadhatott. Egy perccel a szünet előtt azonban Bodó kiválóan szerzett labdát, így ez nem jött össze nekik. Az első magyar időkérés után Romain Lagarde kiállítást érően szabálytalankodott Lékaival szemben, aki ezt góllal büntette, kialakítva a 14-12-es félidei eredményt.

A második játékrész eleje magyar hibával kezdődött, majd Dika Mem találata következett. Bánhidi a második felé tartó bejátszást már meg tudta szelidíteni, és könnyedén lőtt a kapuba. Mem után a Barcelona másik átlövője is megszerezte első gólját, Timothey N'Guessan használta ki a szétnyíló védelem adta lehetőséget. (15-14) Máthénak nem volt szüksége ilyenre: előbb mindenki felett bombázott a hálóba, majd hétméteresből volt eredményes.

A két csapat a rendes játékidő kétharmadához érve emelt a tempón, ami a franciák számára 19-19-nél meghozta az egyenlítést. Hugo Descat és Valentin Porte révén a szélre játszották ki a támadásaikat. A mieink elkezdtek pontatlanul lőni, Szita kísérletét már a Gerard helyére beálló Yann Genty védte.

A 41. percben először vezetett a francia válogatott a találkozón,

Porte újabb gólja után pedig a magyar szakmai stáb kért időt.

A 38 éves Michael Guigou jól játszott a mieink ellen Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ezt azonban egy újabb hiba követte, és N'Guessan találata kétgólos francia előnyt eredményezett. Szita gólja után Descat büntetőből tartotta elől a riválist. (20-22) Az utolsó negyedórába lépve Szita volt az, aki visszahozta a reményeket. Előbb egy szerencsés góllal, majd egy remek passzal, amit Sipos Adrián használt ki. A Bánhidi-Tournat beállós gólpárbajából a francia jött ki jobban, így 25-23-ra ismét a franciák vezettek.

Mahé után Mem is arcon vágott egy magyart (ezúttal Lékait), így ismét emberelőnybe kerültünk.

Ezt Bóka duplájával sikerült is kihasználni, így tíz perccel a vége előtt 25-25-re ismét sikerült kiegyenlíteni.

A vezetést azonban nem sikerült átvenni, Lagarde egy hosszú támadást követően talált a kapuba. Ugyanez Rosta Miklósnak nem sikerült, így Descat ismét visszaállította a két gólos különbséget. (25-27)

Lékai lapos kísérletét a a 39 éves Genty kivédte, majd jött Lagarde újabb gólja, és úgy tűnt, nagy bajba került a magyar csapat. 28-25-nél először csak pár pillanatra alakult ki a három gólos differencia, Bodó gyorsan válaszolt. Descat hetesére még Székely Mártonnak sem volt ellenszere. Az 55. percben 29-26-os hátrányban az ellenfél támadhatott, de eladták a labdát, amit Bóka ki tudott használni.

Mem gólja és Bodó rossz lövése után már azt hihettük, hogy az utolsó három percre nem maradt kérdés.

A magyar válogatott viszont nem így gondolta: jól védekezett, Bóka, Máthé és Bánhidi pedig másfél perc alatt kiegyenlített.

Az utolsó fél percnek 30-30-as döntetlenről vághattak neki a felek. A győzelem a franciák kezében volt, de nem tudtak mit kezdeni a magyarok nyitott védekezésével, így sikerült kiharcolni a hosszabbítást.

A kétszer öt perces ráadás Descat kihagyott hetesével és Bodó átlövésből elért góljával kezdődött. A balszélsővel szemben Mahé belőtte a büntetőt, majd két magyar technikai hibát az ellenfél csak egy Lagarde-góllal tudott megbüntetni, így csak egygólos hátrányban cserélhettek térfelet a csapatok. (31-32)

Ez a játékrész is egy kihagyott hétméteressel kezdődött, pechünkre ezt Máthé hibázta el - pontosabban Gerard védett hatalmas bravúrral. Descat góljával megint elmentek kettővel, de Balogh Zsolt büntetője ismét visszahozta a reményeket. Az utolsó két perc Tournat góljával kezdődött, majd Lékai belemenése és Luc Abalo gólja mindent eldöntött.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-32-es vereséget szenvedett Franciaországtól.

A mieink számára ezzel a negyeddöntőben, összességében pedig az 5. helyen ért véget minden idők első 32 csapatos világbajnoksága.

Férfi kézilabda-világbajnokság, Egyiptom, negyeddöntő
Franciaország-MAGYARORSZÁG 35-32 (12-14, 30-30, 32-31)
Spanyolország-Norvégia 31-26 (21-15)
Svédország-Katar 35-23 (14-10)
korábban:
Dánia-Egyiptom 35-35, hétméteresekkel: 4-3 (16-13, 28-28, 31-29, 34-34, 34-35)
Az elődöntők párosítása:
Franciaország-Svédország
Dánia-Spanyolország