Már elkezdődött a bamlanivimab alkalmazása a Dél-pesti Centrumkórházban

bamlanivimab
Európában elsőként Magyarország alkalmazhatja a gyógyszert, amely egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült, úgynevezett monoklonális antitest. Március végéig három ütemben 6200 ampulla érkezik belőle az országba.
Vágólapra másolva!
Érkezése után két nappal már el is kezdődött a koronavírus elleni, bamlanivimab nevű gyógyszer alkalmazása a Dél-pesti Centrumkórházban - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közleményben emlékeztettek, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2020. december 12-én Európában elsőként engedélyezte a Lilly bamlanivimab nevű készítményének vészhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, az Operatív Törzs pedig a beszerzését.

Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítményének első szállítmányát pakolják a Hungaropharma X. kerületi telephelyén 2021. január 27-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelték:

pénteken a Dél-pesti Centrumkórházban elsőként egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nőbeteg kapta meg a bamlanivimab gyógyszert.


Hozzátették, az ambuláns ellátás keretében, infúzió formájában alkalmazható szert olyan magas rizikóval rendelkező, enyhe vagy középsúlyos koronavírus-fertőzötteknek lehet beadni, akik a betegség korai stádiumában vannak, és nagy a valószínűsége annak, hogy náluk a fertőzés súlyos formában fog lezajlani.

Európában elsőként Magyarország alkalmazhatja a gyógyszert, amely egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült, úgynevezett monoklonális antitest. Március végéig három ütemben 6200 ampulla érkezik belőle az országba. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A monoklonális antitest típusú bamlanivimab alkalmazása során a betegnél semmilyen mellékhatást nem észleltünk, a páciens egy óra további megfigyelést követően otthonába távozott.

- áll a Dél-pesti Centrumkórház közleményében.