Gőzerővel indulhatnak be idén az aranybányák

aranybánya
A picture taken on February 7, 2018 shows a general view of machines working in Agbaou gold mine, near Divo. - After three years of conflict, inhabitants who lost agricultural land, signed an agreement with Agbaou gold mine, operated by Canadian company Endeavour. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Két év után először emelkedhet a globális aranykitermelés 2021-ben. A tavalyi nagy bányaleállások után tehát idén már elkezdhet felpörögni a kibocsátás, ami komoly hatással lehet a piac egészére.
Vágólapra másolva!

A 2019-es gyengülés után tavaly a koronavírus-járvány miatti leállások is hozzájárultak a globális aranykitermelés csökkenéséhez.

A GlobalData becslése alapján 2020-ban a teljes kibocsátás 5,2 százalékkal, 108 millió unciára csökkenhetett.

A 2019-ben mért 1 százalékos globális kitermelés-csökkenés azért is volt fontos, mert korábban 2008 óta nem produkált éves zsugorodást a piac. Akkor számos elemző felvetette, hogy a globális aranykibocsátás akár a csúcspontját is elérhette, ahonnan tartós lejtmenet következhet.

Idén azonban jöhet végre a fordulat, és pozitív eredményeket mutathat fel az iparág.

Ráadásul a friss számítások szerint a következő években is megmaradhat a növekedés. Ha ugyanis bejönnek a prognózisok, akkor

idén 5,5 százalékkal 113,9 millió unciára bővülhet a kibocsátás, ami 2024-re már elérheti a 124,1 millió unciát.

Ez 2,9 százalékos összesített éves növekedési rátát jelentene – írja a Mining.com.

Új projektek is fűtik a globális aranykitermelést Forrás: Getty Images/ConstructionPhotography.com/Adrian Greeman

A növekedéshez leginkább Indonézia, Peru, valamint az Egyesült Államok kitermelése járulhat hozzá – mondják a GlobalData elemzői. A három ország együttes kibocsátása idén 20,1 millió uncia lehet, azonban 2024-re már elérhetik a 25,3 millió unciát.

A felfutást az is segíti, hogy 2022-ben megkezdheti a működését egy komolyabb észak-amerikai bányaprojekt – a nevadai létesítmény kapacitása 500 ezer uncia. Emellett 2023-ban egy chilei projekt is beindulhat, ennek kapacitása 450 ezer uncia.

A tavalyi évben egyébként az első félév különösen megviselte a bányacégeket.

A világ 10 vezető aranykitermelője összesen 8,4 százalékos éves alapú csökkenést szenvedett el.

A legnagyobb esést a Barrick (12,3 százalék), a Newcrest (15 százalék), valamint az Agnico Eagle (8,4 százalék) jelentette. Ezzel szemben voltak olyan vállalatok, amelyek igyekeztek ellensúlyozni a zuhanást. A Kirkland Gold például 48 százalékos növekedést produkált, köszönhetően a kanadai Detour Lake projekt sikerének.

Izgalmas évek jöhetnek az aranypiacon Forrás: Shutterstock

A legfontosabb országok esetében az látszik, hogy nagyon különböző módon érintették őket a tavalyi leállások.

Kínában például a 2014-es rekord kitermelés (16,7 millió uncia) óta folyamatosan csökken a kibocsátás, részben a szabályozói környezet változása miatt.

A GlobalData számításai szerint a kínai kitermelés tavaly 7 százalékkal 12,4 millió unciára zsugorodhatott.

Afrikában a tavalyi második negyedév hozta a legsúlyosabb leállásokat az aranybánya-projektekben. Az elemzők mindent összevetve úgy számolnak, hogy Dél-Afrikában 10,9 százalékos, Guyanában 15,9 százalékos, Ghánában 7,5 százalékos, Maliban pedig 5,6 százalékos lehetett a 2020-as zsugorodás.

Mindazonáltal úgy tűnik, Ausztráliát például egyáltalán nem rengette meg a tavalyi év az aranykitermelésben.

A GlobalData számításai szerint a szigetországban 4,3 százalékkal 12 millió unciára bővült a kibocsátás 2020-ban.