Egy bezárt máramarosi bánya szennyezi a Szamost

Tisza alacsony vízállás strand fürdőzés Gergelyiugornya Szamos torkolat
Vágólapra másolva!
Lezárták a környező csatornákat, és felállították a katasztrófavédelemi mobillabort, miután a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja határérték feletti volt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szennyezést egy bezárt máramarosi bánya elárasztott tárnáiból kiömlő, tisztítatlan bányavíz okozza.
Vágólapra másolva!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán közölte az MTI-vel,

hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából.

Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint

Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost.

Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

- írja legfrissebb közleményében a katasztrófavédelem. Minden óvintézkedést megtettek, hogy a Szamoson Romániából érkező nehézfémszennyezés ne jusson ki a mederből, a katasztrófavédelem pedig folyamatosan monitorozza a folyóvizeket.

Az érintett vízügyi igazgatóságok a területükhöz tartozó szakaszon

értesítették a vízhasználókat a várható szennyezésről.

A zsilipek és csatornák lezárása mellett a gátőrök a Szamos teljes szakaszán állandó és fokozott figyelőszolgálatot látnak el - ismertették.

Egy bezárt bánya okozott szennyezést

A Krónika napilap a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyók a térségben. Ennek nyomán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében

elárasztották a Campurele bánya bezárt tárnáit, amelyekből jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba.

A szennyezés a patakon keresztül a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott.

A Krónika közlése szerint a Campurele bánya a Conversmin Rt. állami vállalathoz tartozik, amelynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium. Ez a társaság felel azoknak a romániai bányáknak a bezárásáért és környezetbaráttá tételéért, ahol felfüggesztették vagy megszüntették a kitermelést.

Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost Fotó: Origo

Folyamatosan vizsgálják a vízbe került szennyezést

A hatóságok folyamatos mintavételezést végeznek a Szamoson és a Tiszán, nyomon követik a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemzik a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál. Továbbá a laboratóriumi eredmények segítségével ellenőrzik a terhelés mértékét.

Az előrejelzések szerint a szennyezés a Szamosból a Tiszán

Vásárosnaményba feltehetően csütörtökön kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik.

Azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszára is kiterjesztik - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.