Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy Wehrmacht-parancsnok mentette meg, túlélte a drezdai bombázást, majd minden idők egyik legsikeresebb szövetségi kapitánya lett

25th anniversary of the death of Helmut Schoen. currentSport premium Horizontal
25 years ago, on February 23, 1996, Helmut SCHOEN died, Helmut SCHOEN, Germany, national football coach, is bid farewell by the DFB, holds the World Cup trophy from 1974 in his hand, cheers to the spectators, half-length portrait, landscape format, SW - Recording, November 15, 1978. Â | usage worldwide (Photo by Sven Simon / SVEN SIMON / Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Wehrmacht drezdai főparancsnoka, Karl Mehnert jó néhány sportoló életét mentette meg azzal, hogy a II. világháború végén nem küldte őket a frontra, vagyis a biztos halálba. A megmentett emberek között volt az a Helmut Schön is, akit ma minden idők egyik legeredményesebb labdarúgó szövetségi kapitányaként ismerhet a futballvilág. Helmut Schön 25 éve, 1996. február 23-án halt meg Wiesbadenben. Ezzel az írással rá emlékezünk.

Helmut Schön neve a fiatalabb focirajongóknak semmit nem mond. Akinek mond is valamit, az nem tud a név mellé arcot társítani.

Az idősebbeknek talán beugrik az a kopasz ember, abban az idétlen sapkában.

Magyarországon különösen soha nem volt ismert ő, pedig a mai napig a labdarúgás történetének egyik legsikeresebb edzője. Helmut Schön ugyanis az NSZK válogatottjával nyert világbajnoki aranyérmet, ezüstérmet, bronzérmet, Európa-bajnoki aranyérmet és ezüstérmet.

Helmut Schön az 1974-es NSZK-ban rendezett világbajnokságon emeli magasba a győztesnek járó trófeát Forrás: Wikipedia

Egy kontinensbajnoki címmel és egy vb második hellyel jobb, mint a jelenlegi német kapitány, Joachim Löw. Az említett címek miatt tiszteli a világ az 1964 és 1978 között, vagyis 14 éven keresztül (ezzel az idővel elődje, Sepp Herberger és a jelenleg regnáló Löw mögé szorul) a német válogatottat vezető Schönt, ám a tisztség átvétele előtti élete igazán különleges volt.

Hogy miért nem mondhatjuk, hogy Schön minden idők legsikeresebb szövetségi kapitánya? Mert az olasz Vittorio Pozzo 1934-ben és 1938-ban is megnyerte az olasz válogatottal a világbajnokságot, s bár Pozzo idejében nem volt még Európa-bajnokság, a két vb-arany mindenképpen Schön elé helyezi őt eredményességben.

Helmut Schön 1915-ben született Drezdában. 5 évesen kezdett el focizni és 15 évesen egy helyi kiscsapatban már a felnőttek között játszott. Tehetséges volt, ezért a város legkomolyabb klubja, a Dresdner SC leigazolta.

Óriási szerencséje volt, hogy az angol Jimmy Hogan volt fiatal korában az edzője, aki a kor egyik legjobb trénere volt a világon.

Tőle olyan dolgokat tanult, amelyeket egész életében hasznosított. Akkor még valóban az angolok voltak a labdarúgás tanítómesterei. Schön 17 éves koráig dolgozott Hogannal, és nála mutatkozott be a felnőtt csapatban. A hét közben egy gimnáziumban tanult, de hétvégenként nélkülözhetetlen volt a csapatában.

Helmut Schön (fehér mezben) a német válogatottban 1939-ben Forrás: Wikipedia

Gimnázium után egyetemre ment, dolgozott egy helyi bankban és közben lőtte a gólokat. 22 évesen a történelem második német szövetségi kapitánya, Sepp Herberger meghívta a válogatottba. 1937. november 21-én debütált ott, rögtön egy vb-selejtezőn.

Németország 5-0-ra söpörte le Svédországot, Schön bemutatkozó találkozóján 2 gólt is szerzett.

Biztosnak tűnt, hogy kulcsember lesz az 1938-as világbajnokságon. Ám válogatottbeli bemutatkozása után nem sokkal olyan súlyosan megsérült, hogy csak 1938 őszén tudott visszatérni. A vb után. Mivel a II. világháború miatt legközelebb ilyen eseményt csak 1950-ben rendeztek, ám azon Németország nem vehetett részt,

így játékosként soha nem szerepelhetett vb-n.

A világháború alatt egyébként rendeztek bajnokságokat hazájában, és 1940-ben Schön csapata döntőt játszott, ám ott 1-0-ra kikapott a Schalkétól. Nemzetközi meccseket is vívtak a harcok közepette, Schön 15 válogatott találkozón 17 gólt szerzett. Csak négy meccsen nem volt eredményes, de 1939-ben Jugoszlávia ellen mesterhármast ért el.

Helmut Schön (fehér mezben) a Dresdener csapatának színeiben 1936-ban Forrás: NDR

1941 áprilisában, Kölnben, 65 ezer néző előtt a magyar válogatottnak pedig kettőt rúgott a 7-0-ra végződött találkozón. Csak az érdekesség kedvéért: azon a mérkőzésen egy bizonyos Fritz Walter is eredményes volt, aki 13 évvel később is elszomorította válogatottunkat, sőt egész országunkat.

Helmut Schön viszont már csak egy lehetőséget kapott a német válogatottnál. 1941. október 5-én Stockholmban játszottak a németek és 4-2-re kikaptak. Nem biztos, hogy komoly sportértéke volt annak a meccsnek, ám Schön játékos-pályafutásában mérföldkő lett. Herberger szerint ő volt a vereség egyik okozója. Később nyilvánosságra került naplójában ezt írta a kapitány:

Szepesi György (jobbra) a Magyar Rádiónak készít interjút Helmut Schönnel a Népstadionban Forrás: Fortepan

Ezt annyira komolyan gondolta, hogy a Dánia elleni mérkőzésre még a keretbe sem hívta Schönt, pedig arra a találkozóra annak szülővárosában és lakhelyén, Drezdában került sor. Sőt, soha többé nem hívta. Herberger életrajzának írója szerint ezzel több évtizedes gyűlölködés kezdődött a kapitány és az akkor még csak 26 éves játékos között.

Állítólag az iskolázatlan Herbergert irritálta a polgári származású, diplomás és művelt fiatalember. Irigy volt rá és erre agresszív támadással válaszolt.

Ugyan a válogatottnál többé nem került szóba játékosként Schön neve, de a klubcsapatában továbbra is remekelt. Ennek is köszönhető, hogy vezetésével (és góljaival) 1943-ban és 1944-ben is német bajnok lett a Dresdener SC. A másik, aminek köszönhető a két aranyérem, hogy a Wehrmacht drezdai parancsnoka, Karl Mehnert nem engedte, hogy a futballcsapat legjobbjai a fronton harcoljanak, miközben más városokban nem voltak ennyire engedékenyek a katonai vezetők.

Helmut Schön (fehér felsőben) ünnepli az NSZK válogatottjának 1974-es vb-aranyát Forrás: dpa Picture-Alliance/usage worldwide, Verwendung weltweit/Werner Baum

Schön hivatalosan „súlyos térdkárosodás" miatt úszta meg, hogy a frontra menjen. Maradjunk annyiban, hogy a sportolók számára a kiskapuk keresése nem NDK találmány volt. Természetesen nem nézték ezt jó szemmel az ellenfelek és a semleges focirajongók. Még akkor sem, ha a megmentett sportolókra biztos halál várt volna a fronton. Az 1944-es bajnoki döntőben egy Hamburgban állomásozó katonákból verbuvált csapattal játszott a Dresden a berlini Olimpiai Stadionban, 70 ezer néző előtt.

Valahányszor Schön a labdához ért, a nem a drezdaiaknak szurkoló tízezrek kórusban kiabálták: „Helmut Schön a katonai szolgálatra alkalmatlan".

Egyébként azt a meccset 4-0-ra nyerte meg a Dresden az alkalmi csapat ellen, míg egy évvel korábban 3-0-ra verte a döntőben a Saarbrückent.

A második bajnoki cím megszerzésének évében megszületett Schön és feleségének a kisfia, és csodával határos módon 1945-ben a család túlélte Drezda bombázását.

Az 1974-es világbajnok NSZK-válogatott, amelynek Helmut Schön volt az edzője Forrás: AFP

A szövetségesek ugyanis porig rombolták a náci Németország egyik legnagyobb keleti városát, Drezdát, egyes források szerint kétszázezernél is többen haltak meg.

A focista életben maradt, és a háború után a fogyasztási cikkek szempontjából jobban ellátott Hamburg és a szétrombolt Drezda között ingázott kisteherautójával.

Ha éppen olyankor volt a szövetségesek által uralt északi kikötővárosban, amikor ott focimeccset rendeztek, akkor beszállt a St. Pauli csapatába. Szeretett focizni. Otthon ezt azért sem tehette meg, mert a szovjet megszállók a Dresdener SC –t a már említett Wehrmachthoz fűződő kapcsolata miatt elsőként szüntették meg. Létrehoztak helyette egy Dresden-Friedrichstadt SG nevű klubot, amely már megfelelt a szovjeteknek. Ekkor 31 éves volt Schön, és egyre inkább érdeklődött az edzői szakma iránt. Gyakorlatilag játékos-edzőként ténykedett ott, de először ezzel a csapattal „igazi" bajnokságban csak 1949-ben indulhatott.

Annak a szezonnak a telét Kölnben töltötte, mert akkor még volt átjárás a két különböző hatalom által ellenőrzött országrész között.

Kölnben edzői tanfolyamon vett részt, melyet (a sors fura fintora) Sepp Herberger tartott.

Helmut Schön (jobbra) és Franz Beckenbauer az 1974-es labdarúgó vb-n Forrás: dpa Picture-Alliance/Verwendung weltweit/Sven Simon

Tavaszra visszatért Drezdába és az első hivatalos NDK bajnokságban a második helyen végzett csapatával a Horch Zwickau mögött. És olyan játékos megfigyelőre emlékeztető tevékenységet is folytatott, mely tulajdonképpen szövetségi kapitányi funkciónak felelt meg. Ám a hivatalosan 1949 őszén létrejövő Német Demokratikus Köztársaság csak később lett a FIFA tagja, így Helmut Schön irányításával nem játszhatott hivatalos válogatott mérkőzést. Úgy tűnt szép jövő vár rá az NDK-ban.

Ám 1950-ben az ezüstérem megszerzése után a Dresden-Friedrichstadt SG-t megszüntették, a szovjetek inkább egy olyan klubot hoztak létre, mely a belügyminisztérium kötelékein belül működött.

Vagyis jobban lehetett ellenőrizni. Ide nem kellettek a sikercsapat játékosai. Akik együtt költöztek Berlinbe, de (talán a jövőbe láttak, vagy csak rossz előérzetük volt az ex- klubjukkal történt packázás miatt?) a város szövetségesek által ellenőrzött részébe. Velük együtt csatlakozott Schön is a Herthához, játszott is ott az 1950-51-es bajnokság őszi szezonjában. Így focistaként szerepelt német bajnokságban, hadi bajnokságban, keletnémetben és nyugatnémetben is. A játékot 1951 elején 35 évesen hagyta abba és elkezdte edzői karrierjét.

Helmut Schön az 1974-es NSZK-ban rendezett világbajnokságon Forrás: dpa Picture-Alliance/usage worldwide, Verwendung weltweit/Werner Baum

Egy évig volt a nyugatnémet területen található Wiesbaden csapatának trénere, majd egy nagyon furcsa felkérést kapott. A Saar-vidéki válogatott szövetségi kapitánya lett. Az a Franciaország és Németország közötti terület, mely a történelem során mindig kulcsfontosságú szerepet töltött be, ebben az időben olyan önálló válogatottal rendelkezett, amelyet elismert a FIFA. Ellentétben az NDK nemzeti 11-ével. Így az 1954-es világbajnoki selejtezőkre a Saar-vidék válogatottja nevezhetett, az NDK-é nem.

És – milyen furcsa a sors! – a selejtezők során a Schön vezette Saar-válogatott a Herberger irányította NSZK-val került egy csoportba.

A Saar-vidék válogatottja értékes idegenbeli sikerrel kezdte a csoportküzdelmet: 2-0-s hátrányból fordítva 3-2-re nyert Oslóban 1953 nyarán. Ott, ahol két hónappal később a „nagy" NSZK csak egy döntetlent tudott játszani. Aztán októberben, Stuttgartban létrejött a nagy találkozás! Az edző-játékos, tanár-diák kapcsolat után ezúttal ellenfelek szövetségi kapitányai szerepben találkozott Herberger és Schön.

Helmut Schön szövetségi kapitány kapura rúg a németek edzésén az 1966-os angliai világbajnokságon Forrás: dpa Picture-Alliance/usage worldwide/Karl Schnoerrer

A lényegesen jobb erőkből álló német válogatott 3-0-ra nyert a később vb-döntőben is eredményes Maximilian Morlock kettő, továbbá Horst Schade egy góljával. Egyébként az ezen a találkozón pályára lépők közül hatan, Turek, Posipal, Mai, Rahn, Morlock és Schäfer voltak kezdők egy évvel később a Magyarország elleni fináléban. A tavaszi visszavágóra pedig gyakorlatilag összeállt a világbajnoki címet nyerő kezdőcsapat, hisz ekkor már játszott a két Walter, továbbá a védelemben Kohlmeyer és Liebrich.

Azon a mérkőzésen a továbbjutás volt a tét, ugyanis egy nagyobb gólkülönbségű Saar-győzelem esetén az NSZK lemaradt volna az 1954-es vb-ről.

A saarbrückeni meccset 53 ezer néző előtt 3-1-re nyerte az NSZK, Morlock ismét kettőt lőtt és Hans Schäfer volt még eredményes. Az egykori játékosnak-tanítványnak, Shönnek nem lehetett esélye egykori edzője-tanára ellen. De erről a merítési lehetőségek közti lényeges különbség tehetett.

Az NSZK további útját mindenki ismeri: vb aranyat nyert. A Saar-vidéki nemzeti 11 viszont (politikai okok miatt) megszűnt, pontosabban mivel a tartomány csatlakozott a Német Szövetségi Köztársasághoz, a futballja is beintegrálódott oda. Helmut Schön pedig újabb váratlan ajánlatot kapott: 1956-ban Sepp Herberger a nyugatnémet válogatotthoz hívta.

Sepp Herberger (a képen elöl) és Helmut Schön 1970-ben egy NSZK-Magyarország mérkőzés előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/Verwendung weltweit/Sven Simon

Egykori megalázójának, tanárának, majd ellenfelének a jobbkeze lett. A felnőtt válogatott irányításán kívül szinte minden hozzá tartozott: B válogatott, utánpótlás csapatok, játékos megfigyelés, edzői tanfolyamok.

Az 1958-as és 1962-es világbajnokságon másodedzőként vett részt. 1964-ben pedig ő lett Sepp Herberger utódja, ezzel a harmadik német szövetségi kapitány.

A története innen már ismert. 1966-ban vb-döntőt játszott a Schön vezette NSZK válogatott, és csak hosszabbítás után kapott ki egy olyan góllal, amelynél a labda nem jutott át a gólvonalon. Az 1970-es világbajnokságon minden idők egyik legjobb futballmérkőzését játszotta Olaszországgal az elődöntőben, és végül bronzéremmel tért haza Mexikóból.

Helmut Schön a Világkupával az 1974-es NSZK-ban rendezett világbajnokságon Forrás: dpa Picture-Alliance/Verwendung weltweit/Sven Simon

A '70-es években pedig korona került Helmut Schön és játékosai fejére. A nyugatnémet válogatott 1972-ben Európa-bajnok, két évvel később világbajnok lett. A nagy rivális Olaszország sportlapja, a Corriere della Sera ezt írta:

„Helmut Schön csapata új korszakot nyitott a labdarúgás történetében."

Az 1972-es Eb-döntőben „agyonvert" Szovjetunió szövetségi kapitánya, Alekszandr Ponomarjov pedig így vélekedett:

Az 1976-os Európa-bajnokságon is döntőt játszott a Schön vezette NSZK, de itt 11-es rúgásokkal alulmaradt Csehszlovákiával szemben. Az 1978-as vb-n viszont a legjobb nyolc között búcsúzott és ezzel véget ért a világ legsikeresebb szövetségi kapitányinak sorozata.

Ludger Schulze, talán a legjobb német sportújságíró egyik könyvében így zárja a róla szóló fejezetet:

Helmut Schön 25 éve, 1996. február 23-án halt meg Forrás: dpa Picture-Alliance/Verwendung weltweit/Sven Simon

Helmut Schön 63 évesen intett búcsút a világ futballjának. Ezt követően alig szerepelt a nyilvánosság előtt.

Utolsó éveiben Alzheimer-kórral küzdött, 1996-ban, 80 évesen halt meg.

Wiesbadenben, ahol utolsó évtizedeit töltötte, és ahol eltemették, parkot neveztek el róla, ahol szobrot is kapott. Szülővárosában, Drezdában a mai modern stadionhoz pedig a Helmut Schön Allén keresztül lehet eljutni.

Mindent egy helyen az Eb-ről