Mutatjuk a hétfőtől életbe lépő legfontosabb szabályokat

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, március, tavasz,
Vágólapra másolva!
Nem sokkal péntek délután 4 óra után megjelent a hivatalos kormányrendelet a kijárási korlátozások mellett bevezetett szigorításokról. Most részletesen bemutatjuk, hogyan változik az életünk hétfőtől, és milyen szabályokra kell figyelnünk. 
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél, bár a beoltottak száma már közel 900 ezer fő, a vírus utolsó rohama itt van. A kormány azért hozta meg a legújabb intézkedéseket, hogy minél hamarabb újranyithasson az ország.

Ezek az üzletek nyitva lesznek ebben a két hétben

A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők:

Az üzleteket be kell zárni. Kivételt képeznek ez alól

az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

Továbbra is marad a maszkviselési és a távolságtartási kötelezettség a boltokban és az utcákon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nőnapkor nyitva lehetnek a virágüzletek

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális, pénzügyi, postai, járműszerviz-szolgáltatásokat. Tehát a bankok nyitva lesznek, valamint az állatorvosi rendelők és az ügyvédi és közjegyzői szolgáltatások is elérhetőek lesznek.

A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

Tavaszi szünet végéig zárva lesznek az óvodák

Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Értelemszerűen az óvodákban nincsen digitális oktatás. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.

Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

Egy hónapra kiürülnek az iskolák Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fontos, hogy esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, valamint továbbra sem szabad gyülekezni és nagy társasági eseményeket szervezni.

A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

A szálláshelyekre a még novemberben elfogadott szabályok érvényesek, így akinek munkaügyi célból kell szállodába mennie, az továbbra is megengedett.

A nyilvános helyek továbbra is zárva lesznek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Zárt kapus meccsek lesznek továbbra is

A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak a rendeletben. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései,

a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

Mindezek mellett szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Tilos a játékkaszinónak, illetve a kártyateremnek a látogatása és e helyszíneken - az ott foglalkoztatottak kivételével - a tartózkodás.

Jelentős bírságot kaphatnak a szabályokat megszegők

Kiterjesztik a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

A szabályok betartását rendőrök és katonák ellenőrzik majd, az azokat megszegő üzletek pedig 100 ezer és egymillió forint közötti bírságra számíthatnak.

Aki megszegi a szabályokat, jelentős bírságra számíthat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindezek mellett zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várják a véleményeket. A kormány célja, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását, ehhez az emberek véleményét is kikérve.