Kiket, és mennyi embert oltanak a következő napokban?

oltási körkép galéria
Nyíregyháza, 2021. március 21. Póka István nőgyógyász főorvos beolt egy férfit a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 21-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság átoltottsága elérte a 16,4 százalékot, szemben a 9,2 százalékos uniós átlaggal. A magyar minta átvételére készül a német egészségügyi rendszer – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: elemi erővel tombol a járvány Európában, és Magyarországon már szinte száz százalékban csak a brit vírusmutáns van jelen.
Vágólapra másolva!

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarország diktálja Európa egyik leggyorsabb oltási tempóját. Folyamatosan zajlik hazánkban az oltás, eddig 1 636 436 fő a beoltottak száma, közülük 481 820 fő már a második oltását is megkapta. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 16,4 százalékot, szemben a 9,2 százalékos uniós átlaggal – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A héten is folytatódik a regisztrált hatvanöt év felettiek oltása, mondta György István. A kedden hazánkba érkezett Pfizer-vakcinákat azonnal az oltópontokra viszik.

Folytatódik a regisztrált idősek beoltása Forrás: MTI/Balázs Attila

Így osztják el a vakcinákat

A háziorvosok számára háromféle felhasználható vakcinát tudnak biztosítani; a kínai Sinopharm oltóanyagából minden praxis kaphat öt-öt adag vakcinát az első oltásokhoz.

A múlt héten érkezett amerikai Moderna-vakcinákat a budapesti háziorvosok között osztják szét, minden praxis egy-egy ampullát kap, amiből 10 embert tudnak majd beoltani.

György István elmondta, hogy 157 ezer idős beteget Pfizer-vakcinával oltanak be az oltópontokon, és mintegy 57 300 embert oltanak be a háziorvosok a kínai Sinopharm, valamint az AstraZeneca és a Moderna vakcinájával.

Hamarosan a Magyar Honvédség oltóbuszait is szolgálatba állítják, ezekkel a kisebb vidéki településre fognak kiszállni

- tette hozzá.

Németország átvenné a magyar modellt

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a baloldal és az azzal szimpatizáló sajtó fő célja, hogy gátolja a vakcinák beadását. Ezzel azonban nemcsak emberéleteket kockáztatnak, hanem megsértik a védekezésben részt vevőket is. Az államtitkár szerint Németország már a magyar modell átvételét tervezi, ugyanis belátták, hogy a háziorvosokat is be kell vonni a vakcinák beadásához, mivel a stadionokban működő nagy oltóközpontok már ott sem tudják ellátni megfelelően funkciójukat. A háziorvosok bevonásával sokkal gyorsabb lett volna a vakcinák beadása – mondta.

Tehát nem az oltópontok megszervezésére kéri az operatív törzs az önkormányzatokat – ezt a kormány megbízásából a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) már elvégezte –, hanem a betegirányítási ügyekben való közreműködésre.

Újabb vendéglátó-egységet zártak be a szabályok megszegése miatt

Az ORFK részéről Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 507 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Egy vendéglátóhely (kiskocsma) ideiglenes bezárásáról döntöttek kedden a hatóságok, amely az éjszakai kijárási tilalom ellenére nyitva tartott. Vasárnap óta 336 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és 4390 esetben hatósági házi karantént rendeltek el.

Sokan továbbra sem tartják be a szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Domináns lett a brit vírusmutáns

Elemi erővel tombol a járvány, úgy Európában, mint Magyarországon. Hazánkban szinte száz százalékban már csak a brit vírusmutáns van jelen – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataira hivatkozva.

Sok cikk jelenik meg arról, hogy mi az oka a harmadik járvány erőteljesen felívelő szakaszának. Brit kutatók még tavaly belekezdtek egy kutatásba. Az egyik első, nyilvánvaló megállapításuk az, hogy a brit mutáns sokkal fertőzőbb és súlyosabb tüneteket is okoz.

Megállapították azt is, hogy 55 százalékkal halálosabb a brit mutáns, mint a tavaly márciusban megjelent koronavírus-alaptörzs. Minél többen válunk védetté a vírussal szemben, annál hamarább meg tudjuk állítani a vírus cirkulációját a társadalomban. Ha nem talál majd fogékony szervezetet a vírus, akkor fog csökkenni a fertőzöttek és a halottak száma is – mutatott rá.

Müller Cecília szerint fontos, hogy akik már védettek, gondoljanak a még nem védett társaikra, és továbbra is fokozott figyelemmel tartsák be a védelmi és higiénés szabályokat, a maszkhasználatot, a fertőtlenítés és a távolságtartás szabályait elsősorban. Tehát a fiatalok vigyázzanak az idősekre, és az idősek is vigyázzanak a fiatalabbakra. Ez azért is fontos, mivel tudjuk: egyetlen vakcina sem jelent 100 százalékos védettséget - mondta.

Ma este újabb 180 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezik

A tisztifőorvos arra kérte azokat, akik még nem regisztráltak, hogy minél hamarabb tegyék ezt meg. Akik pedig már regisztráltak, és most várják, hogy behívják oltásra, fogadják el a számukra felajánlott oltóanyagot.

Közelítünk a félmilliós számhoz a teljesen beoltott embereknél, de még mindig nagyon messze vagyunk attól, hogy népességszinten értékeljük a védettséget - közölte a tisztifőorvos.

Ismételt regisztrációra kérte a 65 év felettieket, akik még nem jelezték szándékukat az oltás felvételére, és megismételte, hogy levelet is küldenek nekik.

Kedd este érkezhet meg 180 ezer Szputnyik V oltóanyag, a korábbi ugyanekkora első adag ismétlő oltása ez.

Alapbetegség nélkül is lélegeztetőgépre lehet kerülni

A rekordszintű halálozási adattal kapcsolatban kérte a szakember, hogy ne azért tartsák be a szabályokat, mert azokat valaki bevasalja, hanem mert felelősségünk és kötelességünk magunkat és másokat is megvédeni ettől a borzalmas betegségtől.

1389 fő van lélegeztetőgépen, ez is rekord, és ebből is látszik, hogy rendkívül súlyosan zajlik a betegség. Köztük sok fiatal és olyan van, akinél semmilyen alapbetegséget nem találtak.

A tavaly tavaszi járványkezdés óta az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt egészségügyi dolgozó. Jelenleg 285 aktív pozitív fertőzöttet tartanak nyilván.

Az egészségügyi dolgozóknál már lezajlott oltási terv sokat segített a helyzeten az országos tisztifőorvos elmondása szerint.