Álhír, hogy Magyarország rossz minőségű maszkokat vásárolt Kínából

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, reptér, szállítmány, Wizz Air, kínai szállítmány, egészségügyi felszerelés, maszk, ruházat, repülő, csomagok, pakolás
Vágólapra másolva!
Az álhírekkel ellentétben Magyarország nem vásárolt rossz minőségű maszkokat Kínából - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A tárca "Gyurcsány Ferenc zavarkeltése és a baloldali álhírek ellen" című közleményében reagált a Demokratikus Koalíció (DK) közlésére. A baloldali párt az terjesztette, hogy a külügyminisztérium több millió darabot vásárolt abból a maszktípusból, amire az Európai Unió termékriasztási rendszere figyelmeztetést adott ki fertőzésveszély miatt.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a járvány első hulláma alatt elképesztő verseny zajlott a védekezéshez szükséges eszközökért, így a maszkokért is, az egész világ Kínában állt sorban.

"150 millió maszkot vásároltunk a védekezés frontvonalában dolgozó orvosoknak, ápolóknak" - fejtették ki, hozzátéve, "az egyik beszállító - aki a 150 millióból 9 millió maszkot hozott - esetleges forrásként egy olyan céget is feltűntetett, amely terméke nem megfelelő". A KKM kiemelte ugyanakkor, hogy

a nem megfelelő terméket kínáló céggel megállapodás nem született, tehát ettől a cégtől maszkot nem vásároltak.

A külügyminisztérium szerint kizárólag jó minőségű maszk érkezett Kínából Forrás: KKM

A tárca hangsúlyozta, a kormány a maszkok, lélegeztetőgépek és vakcinák vásárlásánál is kizárólag a magyar emberek egészségének és életének védelmét tartotta és tartja szem előtt. "A baloldal ezzel szemben kamuvideókat gyártott, folyamatosan hazudozik, és oltásellenes politikát folytat" - tette hozzá a minisztérium.

A Gyömrői-sarok Projekt Kft. az MTI kérdésére megerősítette, hogy az Ouleok cégtől nem szállított maszkot Magyarországra. Lehetőségként ez a cég is felvetődött, de a céget megvizsgálták, a lehetőséget elvetették, szerződést nem kötöttek. A maszkokat más cégektől vásárolták.