A német fociválogatott hihetetlen veretlensége kétszer is csaknem elveszett Helsinkiben

német fociválogatott
(FILES) In this file photo taken on March 23, 2018, Germany's forward Thomas Mueller (2nd L) is congratulated by his teammates Germany's defender Jerome Boateng (L), Germany's defender Mats Hummels (2nd R) and Germany's midfielder Sami Khedira (R) after scoring the 1-1 during the international friendly football match of Germany vs Spain in Duesseldorf, western Germany, in preparation of the 2018 Fifa World Cup. - Germany head coach Joachim Loew dropped a bombshell on March 5, 2019 by announcing that 2014 World Cup winners Jerome Boateng, Mats Hummels and Thomas Mueller are no longer in his plans. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
37 győzelem, 10 döntetlen, vereség nélkül. Ezt bármilyen bajnokságban produkálja egy futballcsapat, az elismerést vált ki. Ám ez nem egy nevenincs társulat utcák-terek bajnokságában elért mutatója, hanem egy válogatott idegenbeli világbajnoki selejtezőkön elért statisztikája. Az első világbajnokság, 1930 óta. Vagyis közel száz év alatt ez a nemzeti csapat, Németország soha nem szenvedett vereséget, ha hazáján kívül harcolt egy vb-részvételért.

Németországról van tehát szó, és a pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy 1949 után a Német Szövetségi Köztársaság néven szereplő válogatottról. Mert 9 selejtezősorozatban indult a 41 éven át létező Német Demokratikus Köztársaság válogatottja is, de ennek a statisztikáit külön kezeli a világ.

A „nagy" német válogatott az eddigi 21 világbajnokság közül csak kettőn nem szerepelt. 1930-ban nem nevezett az akkor nagyon távoli Uruguayban rendezett tornára, 1950-ben pedig a katonai megszállás alatt lévő ország szövetsége éppen nem volt tagja a nemzetközi szövetségnek. Kettőn a rendező, hármon a címvédő jogán automatikusan került a végjátékba.

A többi 14-en selejtezősorozatban vívta ki a szereplés jogát. Ezen 14 megmérettetés során hozta össze ezt a szinte hihetetlen statisztikát.

Persze a selejtezők lebonyolítása, erőssége az évek-évtizedek során sokat változott, de erre szokták azt mondani, hogy mindig az adott keretek között kell a legjobbat nyújtani. Németország pedig ezeket az akadályokat szinte mindig magabiztosan vette.

1934-ben nyolc csoportfélét raktak össze Európában kvalifikáció címszóval, de a németek triójában csak két találkozót vívtak. Luxemburgban Németország 9-1-re nyert, Franciaország 6-1-re. Ezzel eldőlt, hogy a két győztes csapat utazhat a vb-re, így az egymás elleni meccsüket le sem játszották. Akkor még sem a tv-társaságok, sem a szponzorok nem dőltek a kardjukba, ha elmaradt egy francia-német ütközet. Az egész dolog csak azért érdemel meg egy mondatot, mert ezzel az 1934. március 11-i találkozóval kezdődött a német válogatott mai napig tartó idegenbeli érinthetetlensége. Azt meg talán még a legvérmesebb fociszurkolók sem tudják, hogy Josef Rasselnberg 4, Karl Hohmann 3 gólt szerzett azon a történelmi találkozón.

Az 1934-es német foicválogatott Forrás: https://www.dfb.de/

1938-ra már egy négytagú csoportból kvalifikálhatta magát, de csak Finnországba kellett utaznia,

Svédországot, és az akkor még (pontosabban akkor is!) független Észtországot otthon fogadhatta. Ám még így is itt volt a legkomolyabb küzdelem, mert itt legalább hat mérkőzést vívtak. A többi európai csoport egyikében sem rendeztek három meccsnél többet, volt ahol csak egyet. Ekkor már Sepp Herberger irányította a németeket.

A háború utáni első vb-re nem nevezhetett, mert a győztes hatalmak gyakorlatilag minden szervezetet (így a sportszervezeteket is) megszűntettek a háborút elveszítő országban. Az 1954-es vb-re bezzeg kijutottak a (nyugat)németek (az NDK megjelenése miatt 1990-ig így nevezték őket). Ezt sajnos mi, magyarok az idők végezetéig szomorúan fogjuk emlegetni. A selejtezők során Norvégiában nem tudtak nyerni, az akkor önálló szövetséggel rendelkező Saar-vidéken viszont igen. A világbajnoki arany megszerzésével az '58-as eseményre automatikusan kvalifikálták magukat.

Az 1962-es vb-ért már viszonylag normális kiírás szerint harcoltak a csapatok. Legalábbis mindenki mindenkivel oda-vissza játszott a csoportjában.

A (nyugat)németek mind a négy meccsüket megnyerték. Igaz a Belfastban kapott három gólra nem lehetett büszke sem a csapat,

sem Hans Tilkowski kapus, de a vereség szele csak a második félidő elején, 1-2-nél érintette meg őket. Ám ez csak a középkezdés utáni néhány másodpercig tartott, Uwe Seeler gyorsan egyenlített, majd egy perccel később Charly Dörfel találatával már előnyben volt a még akkor is Herberger által irányított csapat.

Németország/ NSZK idegenbeli vb-selejtezői:

1930: nem nevezett

1934: Luxembourg-Németország 1-9

1938: Finnország-Németország 0-2

1950: politikai okok miatt nem nevezhetett.

1954: Norvégia- NSZK 1-1

Saar-vidék- NSZK 1-3

1958: címvédőként nem játszott selejtezőt.

1962: Észak-Írország- NSZK 3-4

Görögország- NSZK 0-3

1966: Svédország-NSZK 1-2

Ciprus- NSZK 0-6

1970: Ausztria- NSZK 0-2

Ciprus-NSZK 0-1

Skócia-NSZK 1-1

1974: házigazdaként nem játszott selejtezőt.

1978: címvédőként nem játszott selejtezőt.

1982: Bulgária-NSZK 1-3

Albánia-NSZK 0-2

Finnország- NSZK 0-4

Ausztria-NSZK 1-3

1986: Málta- NSZK 2-3

Portugália-NSZK 1-2

Csehszlovákia-NSZK 1-5

Svédország- NSZK 2-2

1990: Finnország- NSZK 0-4

Hollandia-NSZK 1-1

Wales-NSZK 0-0

1994: címvédőként nem játszott selejtezőt

1998: Örményország-Németország 1-5

Portugália-Németország 0-0

Albánia-Németország 2-3

Ukrajna- Németország 0-0

Észak-Írország- Németország 1-3

2002: Anglia-Németország 0-1

Görögország-Németország 2-4

Finnország-Németország 2-2

Albánia- Németország 0-2

Ukrajna-Németország 1-1

2006: házigazdaként nem játszott selejtezőt.

2010: Liechtenstein-Németország 0-6

Finnország-Németország 3-3

Wales-Németország 0-2

Azerbajdzsán-Németország 0-2

Oroszország-Németország 0-1

2014: Ausztria-Németország 1-2

Írország-Németország 1-6

Kazahsztán-Németország 0-3

Feröer-szigetek-Németország 0-3

Svédország-Németország 3-5

2018: Norvégia-Németország 0-3

San Marino-Németország 0-8

Azerbajdzsán-Németország 1-4

Csehország-Németország 1-2

Észak-Írország- Németország 1-3

Az 1966-os vb selejtezőivel elkezdődött a mai napig legsikeresebb kapitány, Helmut Schön korszaka.

Egy Svédország elleni hazai 1-1-el. Svédországban meg hátrányba került a nyugatnémet csapat, de hamar fordított. Ciprus akkor még nem érte el a kontinens középmezőnyének szintjét, így ott simán győzött. Viszont négy évvel később a Földközi-tengeri szigeten annyira megszenvedett az NSZK, hogy csak az utolsó percben szerzett Gerd Müller góllal tudott nyerni. Essenben viszont 12-0 lett Ciprus ellen, az igazán nem tucatszintű győzelemből négy találattal vette ki a részét minden idők legeredményesebb német csatára.

1966-ban ezüst, 1970-ben bronzérmet szerzett Schön gárdája. Majd 1974-ben aranyat. Ez utóbbi győzelmet hazai pályán aratta, vagyis a '74-es mezőnybe a házigazda, a '78-asba a címvédő jogán jutott. 1969 és 1980 között így nem kellett selejtezőt játszania.

Az 1982-es vb-re diadalmenetben masírozott, mind a nyolc meccsét megnyerve, 33-3-as gólkülönbséggel. Aztán

1985. október16-án olyan történt vele, ami korábban soha. Elveszített egy vb-selejtezőt! Méghozzá hazai pályán. Stuttgartban Portugália győzte le a Franz Beckenbauer irányította németeket.

Akkoriban nagyon nem ment a német csapatnak az ibériai ellen, hiszen az 1984-es Eb-n sem bírt vele. Pedig ez volt az az időszak, amikor nem játszott komoly világsztár a portugál gárdában, ellenben egy nagyon kellemetlen stílusú, csatárnélküli játékgyilkolást produkált.

Toni Schumacher is részese volt a német válogatott hazai vereségének a Portugália elleni vb-selejtezőn 1985-ben Forrás: Origo

Carlos Manuel talált Toni Schumacher kapujába, így ő került be a német futball történelmének a kevésbé dicsőséges eseményeket felsoroló lapjára. Csehszlovákiától is majdnem kikapott otthon, Karl-Heinz Rummenigge csak a hajrában tudta döntetlenre menteni a találkozót. Ekkor temette először igazán a (nyugat)német válogatottat a világ, és az ottani újságírók többsége, ám mind Csehszlovákiában, mind Portugáliában nyert, így kijutott Mexikóba. És ott döntőt játszott. Akárcsak négy évvel korábban.

1990-ben pedig vb-t nyert. Egy szintén vacak selejtezősorozat után. Ugyanis először nem lett első a csoportjában.

Hat meccséből csak hármat nyert meg, a csoportgyőztes Hollandiával oda-vissza döntetlent játszott, és míg a narancsosok nyertek Walesben, addig Beckenbauerék nem. Aztán Olaszországban visszavágtak, ugyanis a legjobb 16 között egy fantasztikus (előrehozott döntőnek beillő) meccsen 2-1-re nyertek és meg sem álltak az aranyéremig. Az NSZK néven szerzett világbajnoki címnek köszönhetően az egykori NDK néhány focistájával kiegészülő egyesített német válogatottnak nem kellett selejtezőt játszania a '94-es szereplésért.

Franz Beckenbauer csapata az 1990-es vb-re zajló selejtezőben nem szerepelt kiemelkedően, de a vb-t azért megnyerte Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ina Fassbender

Az ott botrányosan szereplő csapat a következő kvalifikáció során már hat csapatos csoportban találta magát a szovjet és jugoszláv birodalom széthullása utáni válogatott szám növekedés miatt. Kapott is két olyan gárdát, Ukrajnát és Örményországot, mely korábban még nem rendelkezett önálló nemzeti csapattal. 6 győzelemmel és 4 döntetlennel jutott ki a vb-re. Érdekes, hogy a legjobban Albánia ellen szenvedett. Mindkét meccsen ellenfele szerzett vezetést, sőt Hannoverben négyszer is döntetlen volt az állás. Még a 90. percben is 3-3, ekkor szerezte a győztes gólt Oliver Bierhoff. A Spanyolországban vívott Albánia elleni meccsen pedig 1-0-s (papíron) hazai vezetés után Ulf Kirsten mesterhármasa kellett a fordításhoz. Ismét ott volt a vb-n, de ismét megalázva kullogott haza onnan.

Ekkor került mélypontra az (akkor már egyesített ország) válogatottja. Persze kevés ország nem irigyelne egy olyan mélypontot,

mely során nyer a nemzeti 11 a Wembleyben. A 2002-es vb-ért zajló kvalifikáció során egy csoportba került Anglia és Németország. Utóbbi a '90-es vb-n, majd a '96-os Eb-n is 11-es rúgásokkal búcsúztatta az előbbit, majd jött a harmadik német csapás. A legendás stadion lebontás előtti utolsó találkozóján csak egy német gól született, Dietmar Hamann-nak köszönhetően. Ám ennek ellenére sem volt minden rendben a németeknél. Történetük során ebben a selejtező-sorozatban voltak a legközelebb az idegenbeli vereséghez.

Miroslav Klose lő gólt Helsinkiben a Finnország-Németország vb-selejtezőn 2008-ban Forrás: AFP/Markku Ulander

Helsinkiben ugyanis a 69. percben 2-0-ra vezetett a finn csapat, ezt követően Michael Ballack szépített, majd Carsten Jancker egyenlített. Ez nyár elején volt, míg szeptember 1-jén jött az igazi sokk: Münchenben Anglia 5-1-re nyert! Ez volt a mai napig a második vb-selejtezős veresége Németországnak, és ez azt jelentette, hogy csak az Ukrajna elleni pótselejtezőn jutott ki a világversenyre. Aztán ott a döntőig botorkált, és ugyebár a győzelmeket nem kell magyarázni.

Carsten Jancker, a német válogatott támadója Forrás: AFP

Ezen axiómát figyelembe véve az ukrajnai pótselejtező óta a mai napig vívott 32 selejtező közül csak hármat kellene magyarázni. És ebből a háromból igazából csak egyet. A 2010-es világbajnokságért való kvalifikáció során olyan közel került az első idegenbeli vereséghez, mint addig csak egyszer. Meglepő módon most is Helsinkiben. Finnország háromszor is vezetett ellene. Ám Miroslav Klose mindháromszor egyenlített, utoljára a 82.percben. 2014-es részvételi jogot magabiztosan szerezte meg, ám a két Svédország elleni mérkőzésre örökké fog emlékezni, aki látta.

2012. október 16-án olyat tett, amit soha története során. 4-0-ás vezetés után nem nyert meg egy mérkőzést!

Klose 2, Mertesacker és Özil 1-1 találatával az 55. percre gyakorlatilag kivégezte ellenfelét. Majd életre keltette azt. Rasmus Elm a 90. percben pontot érő gólt szerzett Berlinben.

Stockholmban meg az első félidő végén 2-0-ra vezetett a hazai csapat. Ezután jött négy német gól, majd egy újabb hazai, újabb vendég, így alakult ki az 5-3-as német győzelem. A németek azt a vb-t magabiztos játékkal nyerték (az elődöntőben pl. hetet rúgva a braziloknak) így a svédek igazán büszkék lehetnek magukra, hisz' ők abban a szériában hétszer találtak be Manuel Neuer kapujába. A brazíliai vb hét meccse során a kapus összesen négyszer kapitulált.

A svédek ellen 5-3-ra idegenben nyerő németek ünnepelnek Stockholmban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marcus Brandt

A 2018-as vb-n pont ennyiszer – három találkozón. Miután a selejtezőket 100%-os teljesítménnyel abszolválta a csapat. Így alakult ki ez a bevezetőben említett döbbenetes mérleg: 47 idegenbeli vb-selejtező, vereség nélkül!

És akkor tisztelegjen a világ azon csapatok előtt, akik az 1934 óta eltelt 87 év alatt hazai pályán egy pontot tudtak szerezni a német/nszk-beli válogatottól:

Kétszer: Finnország, Ukrajna
Egyszer-egyszer: Portugália, Wales, Hollandia, Svédország, Skócia, Norvégia.

Most vasárnap Románia próbálkozik azzal, ami még soha senkinek nem sikerült: hazai pályán legyőzni vb-selejtezőn Németországot.

Óriási meglepetés lenne, ha pont keleti szomszédunknak sikerülne ez. Bár néha még egy 87 éves sorozat is megszakad.