Megfejtették az emberi arcú hátborzongató szobor eredetét

Shigir Idol at Sverdlovsk Regional Museum of Local Lore in Yekaterinburg, Russia handicraft carved wood exposition find archaeaology YEKATERINBURG, RUSSIA  MARCH 26, 2021: A view of the Shigir Idol on display at the Sverdlovsk Regional Museum of Local Lor
A Shigir-bálvány, minden idők legrégebbi monumentális alkotása
Vágólapra másolva!
Még korábbra nyúlik vissza a kísérteties emberi arccal díszített, fából készült bálvány eredete, mint azt a kutatók korábban gondolták. A szobor minden idők legrégebbi monumentális alkotása.
Vágólapra másolva!

A szobrot gyakran csak Shigir-bálványnak nevezik az oroszországi Urál-hegységben található Shigir-tőzegláp után, ahol 1894-ben megtalálták. A tudósok szerint a monumentális alkotást 12 100 éve készíthették, bár az Antiquity tudományos folyóiratban korábban megjelent tanulmányban még úgy becsülték, hogy a bálvány körülbelül 11 500 évvel ezelőtt készült. Így a Shigir-bálvány kétszer olyan idős lehet, mint a gízai piramisok.

A Shigir-bálvány, minden idők legrégebbi monumentális alkotása Forrás: Donat Sorokin/TASS/Donat Sorokin

– mondta Thomas Terberger, a németországi Alsó-Szászországban található Örökség Szolgálat Állami Ügynökségének régésze a LiveScience online tudományos portálnak. – Ám a készítésének ideje a világ legkorábbi, fából készült, monumentális alkotásává teszi.

A kutatók a szobor korának pontos meghatározása érdekében újra elemezték a szénizotópos kormeghatározás korábbi eredményeit. Megállapították, hogy az elmúlt 120 évben viaszt használtak az állapota feljavítására és rekonstrukcióra, míg az 1990-es években fa pigmenttel javíthatták. A csapat szerint ezek

a kezelések befolyásolhatták az egyes minták szénizotópos kormeghatározását, ami miatt a bálvány fiatalabbnak tűnt, mint amilyen valójában.

A tudósok ezután azokat a mintákat vizsgálták, amelyek a legtávolabb estek a bálvány külső felületétől.

A monumentális szobor az oroszországi Jekatyerinburgban, a Szverdlovszki Regionális Múzeumban látható Forrás: Donat Sorokin/TASS via Getty Images

– magyarázta Terberger, hozzátéve, hogy ezek alapján a bálvány minden valószínűség szerint mintegy 12 250 évvel ezelőtt készülhetett.

A Quaternary International tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a dátumot a bálványon végzett díszítési technika elemzése is alátámasztja. Az ezen vizsgált geometriai motívumok késő paleolitikum és a korai mezolitikum díszítés közös elemei, amelyeket más műtárgyakon is megtalálták, amelyek körülbelül 12 100 évesek lehetnek.

A monumentális szobor az oroszországi Jekatyerinburgban, a Szverdlovszki Regionális Múzeumban látható.