Egyiptom ókori aranyvárosa lehet az egyik kulcsa a turizmus talpra állításának

Megtalálták az elveszett aranyvárost Egyiptomban
Luxor, 2021. április 9. A Záhi Havvász Egyiptológiai Központ által 2021. április 9-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a 3000 éves "elveszett aranyváros" romjairól Luxorban. A felkelő Aton (napisten) nevet viselő város III. Amenhotep fáraó korába nyúlik vissza, de még Tutanhamon korában is használatban volt. Záhi Havvász tekintélyes egyiptomi régész, egykori régiségügyi miniszter szerint ez az Egyiptom területén valaha talált legnagyobb ókori város. A misszió 2020 szeptembere óta végzett ásatásokat. A munka eredményeként egy jó állapotban fennmaradt város került elő, csaknem komplett falakkal és hétköznapi használati tárgyakkal teli termekkel. Sikerült kiásni a város több utcáját, ezek mentén házakat, amelyeknek falai elérik a három métert. MTI/EPA/Záhi Havvász Egyiptológiai Központ
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi régészek a napokban bejelentették, hogy megtalálták a 3000 éves "elveszett aranyvárost". Az ókori emlékekben gazdag Luxor városában bukkantak rá a településre, amelyet még évezredekkel ezelőtt temetett maga alá a homok. A koronavírus-járvány által válságba jutott egyiptomi gazdaságnak életmentő lehet az új felfedezés, főleg azért, mert a várhatóan a nyomába eredő turisták dollármilliókkal járulhatnak hozzá az ország GDP-jéhez. Így a kormány nem titkolt reménye, hogy mire a feltárások a végére érnek, addigra a határokat is megnyithatják az utazóközönség előtt. 
Vágólapra másolva!

Betsy Brian, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyiptológia professzora szerint,

Az Origo is tudósított róla, hogy a most felfedezett települést III. Amenhotep és fia, a legendás IV. Amenhotepp, későbbi nevén Ehnaton irányította és korának legnagyobb közigazgatási és ipari központja volt.

Nem csoda hát, hogy a kormány nagy várakozással tekint a következő turistaszezonra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az országban a pandémia 2021. április 4-ig összesen 12.123 áldozatot követelt, és 204 .56 fertőzöttet regisztráltak, így jelenleg még szigorú kijárási, illetve utazási korlátozások vannak érvényben. Ez kétségtelenül nehéz helyzetet teremt, hiszen Egyiptomban a turizmus az egyik vezető gazdasági szektor, amely a 2018-as évben mintegy 389 milliárd egyiptomi fontot (25.674 milliárd forint) termelt és 1,25 millió munkavállalót foglalkoztatott.

A 72 méteres gízai Szfinx, a bolygó egyik legnagyobb és legrégebbi szobra turisták millióit csalja az országba évről évre. Forrás: Hemis via AFP/DOZIER Marc / hemis.fr/Dozier Marc / Hemis.Fr

Az Egyiptomba látogatók fő célpontjai a piramisok és a legendás ókori civilizációk ősi történelmi helyszínei,

A régészeti-kulturális célpontok felkeresését sokan aztán vörös-tengeri strandolással vagy búvárkodással is kombinálják. Az ország különösen vonzó az európai, észak-amerikai és közel-keleti utazók számára. Az úgynevezett MENA-régóban (közel-keleti és észak-afrikai országok) Egyiptom a turisták érkezését tekintve a harmadik helyen, közvetlenül Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek mögött van (Szaúd-Arábiába a nemzetközi utazók többsége vallási zarándokként érkezik, Mekka és Madinah szent nevezetességeihez).

Ugyanakkor Egyiptomban a Covid-19 járvány miatt a tavalyi évben 69,5 százalékkal esett vissza a vendégek száma a 2019-es 13 milliós számhoz viszonyítva. A turisták tavaly előtt az ország GDP-jéhez mintegy 15 százalékkal járultak hozzá.

Luxor, ahol az elveszett aranyvárost is megtalálták, az ókorban Ámon-Ré isten kultuszának központja volt. Forrás: Ramon Perucho/pixabay.com

A figyelemre méltó csökkenés nyomán Mohamed Kaoud, az egyiptomi Junior Business Association (EJB) Turisztikai és Repülési Bizottságának vezetője elmondta, hogy az alacsony számok várhatóan 2022-ig kitartanak, amíg az utazási körülmények újra normalizálódnak. Azonban még 2,5- 4 évbe is beletelhet, amíg a turizmus a 2019-es szintre visszakapaszkodik. Ezért is hatalmas jelentőségű a felfedezett aranyváros, amelynek hírére a nyitást követően gyorsabban megtelhetnek az egyiptomi hotelek.