Hogyan különböztethető meg az allergia a koronavírus-fertőzéstől?

Woman in self-isolation measuring body temperature self-isolation digital female one person protective face respiratory covid-19 coronavirus sick unwell ill home contagious infectious outbreak caucasian viral isolation isolated infection pandemic protecti
Woman in self-isolation measuring body temperature electronic digital thermometer. Female person with face protective respiratory mask.. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkezett a tavasz, a jó idő beköszöntével a természet is újjáéled, a fák virágzásnak indulnak. A folyamat óhatatlanul növeli a levegőben a pollenkoncentrációt, nehéz időszak elé állítva az allergiásokat. A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a koronavírus okozta megbetegedés tüneteitől. Ezt a célt szolgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett informatív ábra.
Vágólapra másolva!

Az allergia leggyakoribb formája az allergiás rhinitis (szénanátha), melynek hátterében valamilyen belélegzett allergénnel szemben kialakult túlérzékenységi reakció áll.

A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás, bedugult orr és szemviszketés.

A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor (pollen), így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése. Kora tavasszal például a virágzó fák okozhatnak panaszokat, míg augusztusban a parlagfű virágzása teszi pokollá tömegek életét. Természetesen léteznek egész évben panaszokat okozó allergének is, az egyik legismertebb a minden otthonban megtalálható poratka.

Forrás: Shutterstock

Hasonlóan az allergiához, a COVID-19 is a légutakat érinti, ám vannak nagyon lényeges különbségek.

Kevésbé jellemző tünete ennek a fertőző betegségnek a tüsszögés és az orrfolyás, viszont gyakran kialakul hőemelkedés vagy láz, valamint súlyos fáradtság.

Szintén nem gyakori, hogy az allergia korai stádiumában íz- vagy szagvesztés jelentkezne, amik egyébként a COVID-19 legelső tünetei lehetnek. Allergiásoknál csak ritka esetben fordul elő légszomj vagy száraz köhögés, míg a koronavírusos betegeknél ezek a legtöbbször megjelenő szimptómák közé tartoznak. Asztmás nehézlégzés ugyanakkor sokkal sűrűbben jelentkezik allergiásoknál.

A torokfájás, mellkasi nyomás, hasmenés, izom- és ízületi fájdalmak nem jellemzőek allergiánál.

Forrás: Phanie via AFP/GARO/PHANIE/Garo

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ábrája további információkat árul el arról, mik a főbb eltérések az allergia és a COVID-19 tünetei között.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ/Facebook

Az allergiások fogékonyabbak a légúti fertőzésekre

Elképzelhető, hogy valaki az allergiás rhinitisével egy időben kapja el a koronavírust, erre azonban csak akkor érdemes gyanakodni, ha az általánosan ismert allergiás tüneteinken túl a COVID-19 korábban említett gyakori panaszainak valamelyikét, esetleg többet is tapasztalunk magunkon.

Allergiaszezonban az érintetteknél gyengül a nyálkahártya védekezőképessége, ez pedig fogékonyabbá tehet a különféle légúti fertőzésekkel szemben.

Amennyiben allergiás tüneteket érzékelünk magunkon, érdemes lehet alkalmazni a vény nélkül kapható allergiakészítményeket.

A gyógyszerek hatása már néhány napon belül érzékelhető, így segítségükkel könnyebben kiszűrhetjük mi magunk is, hogy csupán allergiával, vagy valamilyen egyéb problémával küszködünk.