Fenntarthatóságról 360 ezer diákkal egy hétig

Áder János, fenntarthatósági témahét
A köztársasági elnök online tanórája nyitja az idei Fenntarthatósági Témahetet
Vágólapra másolva!
Április 19-23. között kerül megrendezésre a 6. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával veszi kezdetét. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével. A program sikerét a fenntarthatóságért elkötelezett szervezetek és szakemberek aktív részvétele és támogatása biztosítja.
Vágólapra másolva!

A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. Milyen világban élünk 10, 20, 50 év múlva? A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egy komplex szemléletformálási program, ami a jövő generációját, a diákokat szólítja meg iskolai és iskolán kívüli tanórákkal, programokkal, aktivitásokkal. A célja, hogy riogatás helyett a diákoknak bemutassa az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon, ébressze rá őket az egyéni felelőségükre és a cselekvés lehetőségére!

Idén a járványhelyzet és a digitális oktatás nehézségei ellenére is több mint 1600 iskola regisztrált a Fenntarthatósági Témahétre, ezzel is megerősítve, hogy a náluk tanuló mintegy 360 ezer diák nyitott és érdeklődő a téma iránt. A digitális oktatást támogatva a szervezők számos online is elérhető, tanítható, végrehajtható programot biztosítanak a résztvevőknek.

A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke Áder János, aki minden évben aktívan részt is vesz a Témahét programjaiban egy középiskolásoknak szóló tanóra megtartásával. A járványhelyzet miatt az idei elnöki tanóra az online térbe költözött. A tanóra az újonnan elkészült Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv példáin keresztül járja körbe az erdő, mint ökoszisztéma, a fenntartható divat, illetve a zöld gazdaság, körforgásos gazdaság és az elektromos autózás kérdéseit.

A köztársasági elnök online tanórája nyitja az idei Fenntarthatósági Témahetet Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

Áder János köztársasági elnök tanórája:

A Fenntarthatósági Témahét sikerének egyik kulcsa a fenntarthatóságért elkötelezett szakmai szervezetek és szakemberek széles körű bevonása a tananyagok, programok, aktivitások kialakításába. A témában érintett meghatározó kormányzati szervek, szakmai alapítványok, egyesületek, civil szerezetek, egyetemek és nagyvállalatok sora vesz részt támogatóként a program formálásában.

A Témahét nyitórendezvénye hagyományosan a Parlamentben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács védnökségével kerül megrendezésre, amin a támogató szervezetek szakemberei, vezetői és pedagógusok szólalnak fel és vesznek részt. Idén a járványhelyzet miatt a nyitórendezvény helyett a támogató partnerek egy rövid videóüzenetben osztják meg gondolataikat a programról, a szemléletformálás fontosságáról. Minden évben a nyitórendezvényen vehetik át a Témahét sikeréhez legtöbbet hozzájáruló személyek, szervezetek a Zöld Tündér díjakat, idén ez a díjátadó is online történik, a nyitófilm keretében.

Az idei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvénye Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A Fenntarthatósági Témahét nyitófilmje:

A 2021-es Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét Zöld Tündér díjasai:

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT NAGYKÖVETE:
Mészáros Szilvia, Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB SZAKMAI PARTNERE:
Országos Erdészeti Egyesület

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB TANÁRAI:
Magyarországi: Szűcs Attila, Veszprémi Vetési Albert Gimnázium
Határon túli: Cservid Levente Imre, Petőfi Sándor Elméleti Líceum, Székelyhíd, Románia

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB ISKOLÁI:
Magyarországi: Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola
Határon túli: Ivan Goran Kovačić Általános Iskola, Szabadka, Vajdaság, Szerbia

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2021. április 19–23. közötti hétre hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft.