Négy és fél millió adag vakcinát rendeltek a palesztinok

Horizontal ILLUSTRATION CORONAVIRUS COVID-19 PANDEMIE EPIDEMIC VACCINE VACCINATION VACCINATION CAMPAIGN MEDICAL STAFF
A Serbian health worker prepares a dose of Russian Sputnik V vaccine in Belgrade Fair turned into a vaccination centre, on February 1, 2021. - Serbia continues a mass Covid-19 vaccination campaign and became the first European country to use Chinese-made Sinopharm vaccine, after receiving one million doses of the Sinopharm vaccine, on January 16, 2021. Beside the Chinese made jab, Serbian citizens can choose to receive either Sputnik V Gam-COVID-Vac or Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine. (Photo by OLIVER BUNIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Négy és fél millió dózis Pfizer/BioNTech és Szputnyik V vakcinát rendeltek a palesztinok a Pfizer gyógyszergyártótól és Oroszországtól - írta a Jediót Ahronót újság hírportálja, a ynet kedden.
Vágólapra másolva!

A Palesztin Hatóság (PH) bejelentette, hogy több, mint 27,5 millió dollárt (mintegy 8 és negyed milliárd forintot) költenek a vakcinák beszerzésére. Az oltóanyagot hamarosan kiszállítják, de a szállítmányok megérkezésének pontos időpontját nem nevezték meg Rámalláhban.

A palesztinok lakta területeken, Ciszjordániában és a Gázai övezetben eddig mintegy százezer palesztint oltottak be a palesztinoknak külföldről küldött vakcinával.

Emellett az izraeli hatóságok is oltottak további mintegy százhúszezer, munkavállalási engedéllyel rendelkező olyan palesztint, aki bejár Izrael területére, vagy a ciszjordániai telepekre.

Koronavírus elleni vakcina (illusztrácia) Forrás: AFP/Oliver Bunic

Miközben Izraelben a magas fokú átoltottság nyomán visszaszorulóban van a koronavírus-járvány,

különösen súlyossá vált a helyzet a pandémia harmadik hulláma miatt a palesztin területeken,

ahol teljesen megteltek a kórházak a vírusfertőzés okozta súlyos betegséggel, a Covid-19-cel és szövődményeivel kezeltekkel.

Az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában mintegy 4 millió, az Egyiptomtól elfoglalt Gázai övezetben pedig körülbelül 2,3 millió palesztin él.