Dánia hazaküldi a szír migránsokat

Illegális bevándorlás, bevándorló, menekült, migráns, Dánia, illusztráció, 2015
Rodby, 2015. szeptember 7. Főként Szíriából érkező migránsok egy csoportja megy a Dánia északi része felé vezető országúton a dél-dániai Rodby közelében 2015. szeptember 7-én. (MTI/EPA/Bax Lindhardt)
Vágólapra másolva!
Nem látja a továbbiakban szívesen a harmadik világbeli bevándorlókat a Dán Királyág. Az amúgy baloldali koppenhágai kormány eltökélt szándéka ugyanis, hogy megállítsa az országba irányuló migrációt, és amennyire lehet, visszafordítsa az eddigi folyamatot. Ennek jegyében küldik haza a szír migránsokat.
Vágólapra másolva!

Dániában 2001 óta szinte folyamatosak a szigorítások, és egyre inkább csökkentik a migránsok támogatásait és lehetőségeit. Ez már egy hosszabb ideje tartó helyzet, aminek valószínűleg most értek a végére – írja a Híradó.hu a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című hétfői műsorára hivatkozva, amelynek nyilatkozott Kovács Emese, a Migrációkutató Intézet munkatársa.

Szíriából érkező migránsok egy csoportja megy a Dánia északi része felé vezető országúton a dél-dániai Rodby közelében, 2015. szeptember 7-én Forrás: MTI/EPA/SCANPIX DENMARK/Bax Lindhardt

– hangsúlyozta Kovács Emese.

Ugyanakkor ez egy nehézkes procedúra, mivel a kitoloncolás nem megoldás. A legtöbb ország nem fogad be más európai országból kitessékelt migránsokat, így

nekik a dán kormány fizeti a hazautat egy kitelepülési támogatás formájában, ami eléri az 5–10 millió forintnak megfelelő koronát is.

Ez még így is csak töredéke annak az összegnek, amit egy évben fizetniük kell az országba betelepülő emberek ellátására – fűzte hozzá végezetül a Migrációkutató Intézet munkatársa.

Hogyan lehet jogszerűen hazaküldeni a szír migránsokat?

A hazaküldendő szír állampolgárok esetében erre az teremti meg a jogalapot, hogy Damaszkuszt és elővárosait a Mette Frederiksen vezette koppenhágai kormány még tavaly nyáron biztonságossá nyilvánította, mivel ott nem folynak harcok, így Szíria fővárosába vissza lehet küldeni a migránsokat – hívja fel rá a figyelmet a The Local Denmark.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Davut Colak

A szírek ideiglenes dániai tartózkodási engedélyeit folyamatosan vonják vissza, a lejáró okmányokat pedig nem hosszabbítják meg, ezáltal hazatérésre lehet ösztönözni a migránsokat.

Szintén egy plusz ösztönző, hogy a tartózkodási engedélyek megvonása miatt nem lehet dán bíróságokhoz fordulni,

a migránsoknak tehát ténylegesen el kell hagyniuk az országot, amennyiben nem akarják, hogy gyűjtőtáborokba kerüljenek, ahonnan őket végezetül kitoloncolják a skandináv államból.

Természetesen a dán baloldal sem egységes abban a tekintetben, hogy mihez kezdjenek a migránsokkal. Mette Frederiksen szociáldemokrata miniszterelnök ugyan bevándorlásellenes, és így vélekednek a kormánytagok is, akik kivétel nélkül szociáldemokraták. Azonban a Frederiksen vezette szociáldemokratáknak nincs többségük a koppenhágai parlamentben, úgy kormányoznak, hogy kívülről támogatja őket három kisebb párt, a radikális baloldali Szocialista Munkáspárt, a szintén radikális baloldali Vörös-Zöld Szövetség és a progresszív Szociálliberális Párt.

Ez a három párt elvileg bevándorláspárti,

ugyanakkor a retorikájukkal ellentétben eddig semmi olyan konkrétumot nem tettek, ami akadályozná Mette Frederiksent abban, hogy hazaküldje a szír migránsokat, igaz, erre már jogalapjuk sincs.

Dániában a hivatalos adatok alapján 35 500 szír állampolgár tartózkodik életvitelszerűen, nem hivatalosan pedig 41 ezer.

Szinte valamennyien a 2015-ben kezdődő migrációs válság óta élnek a skandináv államban. Az országban az arab nemzetiségű migránsok összlétszáma 150 ezer körül van, az iszlám vallásúaké pedig 260 ezer, tehát az 5,8 milliós királyság 4,5 százaléka.