Titkolt fejlesztést hozott a Radeonok meghajtója

amd radeon rx 6900 xt videokártya
AMD Radeon RX 6900 XT
Vágólapra másolva!
Drámaian csökkent egyes helyzetekben a legtöbb RX 6000 fogyasztása.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt jelentős funkcionális frissítéseket hozott grafikus meghajtóprogramot adott ki az AMD, bár erősen változónak bizonyult, hogy a Radeon Software 21.4.1 újdonságai pontosan melyik generációhoz tartozó videokártyákon váltak ténylegesen elérhetővé. A TechPowerUp most véletlenül felfedezett egy további, ráadásul beharangozatlan újítást: bizonyos helyzetekben drámaian csökkent a legtöbb Radeon RX 6000 családba tartozó videokártya fogyasztása.

AMD Radeon RX 6900 XT Forrás: AsRock

Az előző és a legújabb driverrel elvégzett mérések szerint a legutóbb piacra dobott Radeon RX 6700 XT modellnél nem történt érdemi változás, azonban az RX 6800 / RX 6800 XT / RX 6900 XT trió esetében készenléti állapotban olyan 72%-kal, míg médialejátszáskor 30%-kal csökkent a fogyasztás.

Csak többmonitoros használat esetén nem csökkent drámaian a legújabb Radeonok fogyasztása Forrás: TechPowerUp

A jelek szerint az óriási mértékű árammegtakarításhoz vezetett optimalizációk a Radeon RX 6700 XT modellben már a kezdetek óta elérhetőek voltak, az AMD most csak aktiválta azokat a széria korábban piacra dobott tagjaiban. Nem világos, hogy a cég miért nem dicsekedett el a fejlesztéssel, feltehetően nem volt rá büszke, hogy eddig mennyit fogyasztottak teljesen feleslegesen a termékei.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!