Egy amerikai orvosi szövetség azért kampányol, hogy szabadon lehessen megváltoztatni a gyerekek nemi identitását

transnemű gyerekek nemváltoztatás illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) felszólította a kormányzókat, hogy tiltakozzanak azok ellen a törvények ellen, amelyek megtiltják az orvosi beavatkozást a transznemű gyerekek nemváltásának elősegítésére. Az orvosi szövetség állásfoglalása szerint minden ilyen tiltó rendelet támadás az orvosi szakma szabadsága ellen. James Madara, az Amerikai Orvosi Szövetség elnöke a Kormányzók Nemzeti Szövetségének címzett hétfői nyílt levelében „bizonyítékokat" vonultat fel azzal kapcsolatban, hogy a transznemű és nem-bináris identitások „az emberi identitás megszokott és normális változatai". A republikánus tövényhozók azonban arra hívják fel a figyelmet, nem lehet kisgyerekek egészségi állapotát, nemi identitását gyógyszerekkel visszavonhatatlanul megváltoztatni.
Vágólapra másolva!

„Az orvosokat minden beavatkozás során az orvosok etikai kódexe és szakmai lelkiismeretük vezérli a páciens érdekeinek maximális figyelembevételével. Az orvosok által előírt kezelések vagy egyes speciális beavatkozásokra tett javaslatok, és azok időzítése, kivétel nélkül mindig a páciens állapotának és a körülmények sajátosságainak elemzése alapján történnek.

Forrás: Shutterstock

A transznemű gyerekek orvosi kezelésére vonatkozó döntések kizárólag az érintett gyermek kórállapota szerint kerülhetnek elbírálásra, és azok célja, hogy segítség a gyermeket a rövid- és hosszútávú fejlődésében, valamint biztosítaniuk kell, hogy a gyermeknek az életének egy későbbi szakaszában is lehetősége legyen autonóm döntéseket hozni", írja Madara a kormányzóknak írt nyílt levelében.

Az orvosi szövetség elnöke kutatásokra is hivatkozva elmondja, hogy

a nemi identitást megerősítő kezelések a gyerekeknél csökkentik a szorongást, a depressziót és az öngyilkossági kísérletekre való hajlamot, sőt az elkövetett öngyilkossági kísérletek számát is.

Ezért – érvel Madara – elfogadhatatlan lenne az, hogy bármely amerikai állam korlátozza az orvosok és a családok jogát és lehetőségét a transznemű gyerekek számára adható orvosi beavatkozásokhoz.

Április elején Arkansas állam lett az első amerikai állam, ahol a republikánus többségű állami törvényhozás

megtiltotta a 18 év alatti fiatalok esetében a nemi identitás szerinti orvosi beavatkozások elkezdését, elvégzését.

Az új törvény értelmében – amely a „Mentsük meg a Tinédzsereket a Kísérletektől" címet viseli – a fiatalkorúak nem kaphatnak pubertásblokkoló hormonkezelést, amely lehetővé tenné a gyerekek külső megjelenésének megváltoztatását az általuk kívánt irányban. E pillanatban legalább 14 másik amerikai állam törvényhozása fontolgatja hasonló tiltó rendelkezések bevezetését.

Texasban egy olyan törvényjavaslatot tárgyal az állami törvényhozás, amely gyerekbántalmazásnak minősítené a nemváltás elősegítését.

Suzie Pollock Missouri-i republikánus képviselő szerint a probléma nem az, kinek mi a nemi identitása, hanem hogy a gyógyszeres kezelés beavatkozást jelent a fejlődő szervezet folyamataiba. A képviselő azt mondja, hogy

"Senki nem kérdőjelezi meg senki jogát arra, hogy terápiára járjon, hogy az ellenkező nem ruháit hordja, vagy hogy nevet változtasson. De ebben a korban ne kapjon ilyen gyógyszeres kezelést. A gyógyítás más területein is épp így korlátozzuk a kiskorúak döntési szabadságát a gyógyszeres kezelésekről."

Forrás: Shutterstock

Robin Lundstrum arkansas-i képviselő szerint a nemváltoztatásnak felnőtt, érett döntésnek kell lennie.

- mondta a képviselő.