Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga 2024-es dublini döntőjében az olasz Atalanta Ademola Lookman mesterhármasával 3-0-ra nyert a német Bayer Leverkusen ellen, így megszerezte története első európai kupatrófeáját, továbbá megfosztotta Xabi Alonso együttesét attól, hogy veretlenül, három trófeával zárja a szezont.

Az Atalanta története első európai kupadöntőjére készült, míg a Bayer Leverkusen az 1988-as UEFA-kupa-döntő és a 2002-es Bajnokok Ligája-finálé után harmadszor játszhatott nemzetközi trófeáért a dublini Aviva Stadionban, ahol június 4-én az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott találkozik majd felkészülési meccsen az ír nemzeti együttessel. Az Európa-liga döntőjét Xabi Alonso együttese 51 veretlen meccsel a háta mögött, német bajnokként és Német Kupa-döntőre készülve várhatta; míg Gian Piero Gasperini csapata az Olasz Kupa-finálé elvesztése után, de a jövő évi Bajnokok Ligája-indulás biztos tudatában érkezett a találkozóra. Az Atalanta Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac – Zappacosta, Éderson, Koopmeiners, Ruggeri – De Ketelaere, Lookman, Scamacca; a Leverkusen Kovar – Stanisic, Tah, Tapsoba – Frimpong, Xhaka, Palacios, Hincapié – Grimaldo, Wirtz, Adli felállásban kezdte meg a második számú európai kupasorozat fináléját.

Európa-liga, Európa-liga-döntő, Ademola Lookman, Atalanta, Bayer Leverkusen
Ademola Lookman az Atalanta csapatának szerzett kétgólos előnyt a Leverkusen elleni Európa-liga-döntőben
Fotó: Adrian DENNIS / AFP

Lookman duplájával az Atalanta 26 perc után két góllal vezetett

A találkozó első perceiben a mezőnyben folyt a játék, majd az Atalanta fokozatosan vette át az irányítást. Matteo Ruggeri beadásánál még megmenekült a Bayer Leverkusen, de a 12. percben ez már nem sikerült: Davide Zappacosta jobb oldalról gurított középre, a második hullámban érkező 

Ademola Lookmanról pedig jócskán lemaradt Exequiel Palacios, és a nigériai csatár 8 méterről a kapu jobb oldalába bombázott (1-0).

A Leverkusen Josip Stanisic révén a 19. percben találta el először a kaput, de a lövése nem okozott gondot Juan Mussónak. Hét perccel később viszont a túloldalon nem volt esélye a kapusnak: egy védelmi hiba után a Bayer térfelének közepén 

szerzett labdát Lookman, majd két csel után, 17 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (2-0), ezzel az első afrikai játékossá vált, aki duplázott egy európai kupadöntőben.

Kétgólos hátrányban kezdett magára találni Xabi Alonso csapata, Granit Xhaka, Alex Grimaldo és Florian Wirtz előtt is adódott egy-egy lehetőség a szünetig, miközben Kovács István játékvezető sárga lapokkal próbálta megfékezni a pályán egyre feszültebb hangulatot (a lelátón viszont egyre hangosabb volt a tízezernyi olasz drukker). Matej Kovar a 43. percben tudott először védeni, ekkor Charles De Ketelaere lövését hárította, így kétgólos maradt a bergamói előny az első félidő végére.

A második félidőben is kitartott a bergamói védelem, Lookman történelmet írt

A szünetben mindkét vezetőedző egyet-egyet változtatott: az olaszoknál a kiújult sérülése miatt távozó Kolasinac helyett Scalvini, a németeknél a szerkezetváltás érdekében Stanisic helyett Boniface lépett pályára. Ennek ellenére az Atalanta kezdte veszélyesebben a második félidőt, több bergamói támadásnál is az utolsó pillanatban tudtak tisztázni a leverkuseni védők. Xabi Alonso együttese ezután ismét magára talált, de sokáig nem tudta megdolgoztatni Mussót, az olasz védelem ugyanis jól tette a dolgát. Szűk egy óra után Gasperini frissített a csapatán, De Ketelaere-t Pasalic váltotta. Az Atalanta játékosai azonban a következő percekben is beszorultak, és amikor kellett, szabálytalankodtak, amikor pedig csak lehetett, az időt próbálták húzni a Leverkusen-szurkolók nagy bosszúságára. Andrich és Hlozek is a pályára lépett a gyógyszergyáriaknál, de ők sem tudtak segíteni a csapatukon, amely sorsa a 75. percben végleg eldőlt. 

Egy Atalanta-kontratámadás végén ismét a bal oldalon 

érkezett Lookman, aki kifelé megtolta a labdát, majd bal lábbal kilőtte a hosszú felső sarkot (3-0). Ezzel Ademola Lookman lett az UEFA Kupa/Európa-liga történetének első játékosa, aki egy egymeccses fináléban mesterhármast szerzett.

Xabi Alonso még megpróbálta azt, ami még az idei Leverkusen számára is lehetetlennek tűnt, és Schick és Tella beküldésével mindent megpróbált még, de ezen a dublini estén semmi nem sikerült a Bayernek, és még Kovács István ítéletei sem a német klubot segítették. A bergamói együttes tökéletesen tette a dolgát, és ezzel története legnagyobb sikerét érte el, ugyanis 

az Atalanta az 1963-as Olasz Kupa-győzelem után a második – egyben első európai – trófeáját nyerte meg. 

Nem mellesleg pedig megfosztotta a Leverkusent a triplázás és a minden szempontból veretlen idény lehetőségétől. 

Európa-liga-döntő, eredmény:

Atalanta (olasz) – Bayer Leverkusen (német) 3-0 (2-0)
gól: Lookman (12., 26., 75.)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!