Hogyan osztozik mesés vagyonán a világ leggazdagabb házaspárja?

- Horizontal
Microsoft founder Bill Gates (L) and his wife Melinda smile during a press conference on their "Bill & Melinda Gates Foundation" on the third day of the World Economic Forum (WEF) annual meeting on January 29, 2010 in Davos. Gates announced that his Foundation will commit 10 billion dollars over the next decade to research and deliver vaccines to the world's poorest countries. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Bill és Melinda Gates, a világ egyik leggazdagabb házaspárja 27 év után döntött a válás mellett, húsz éve működtetett alapítványukat közösen viszik tovább. Összesen 124 milliárd dollárra becsült vagyon felett kell megosztozniuk, és máris megindultak a találgatások, hogy a házastársak válásuk után milyen arányban részesedhetnek ebből a hihetetlen vagyontömegből. Mindezt árnyalhatja, hogy állítólag a válókereset kapcsán előkerült egy, egyelőre ismeretlen tartalmú dokumentum, ami a felek lehetséges megállapodását tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, Bill és Melinda Gates 27 év házasság után elválnak – ezt 124 milliárd dollárosra becsült vagyonával a világ egyik leggazdagabb embere jelentette be a Twitteren. Mint írja, rengeteget dolgoztak feleségével a házasságuk megmentésén, de végül a válás mellett döntöttek, és bár a magánéletükben mostantól külön utakat járnak, közös munkájukat folytatják.

A Forbes.hu cikke kiemeli, hogy a pár együtt hozta létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt, amely 50 milliárd dolláros alapjával az egészségügyben, a gyerekszegénység felszámolásáért, a fejlődő országokban pusztító malária és más fertőző betegségek ellen, a hátrányos helyzetű kisgyerekek jobb oktatásáért, a klímaváltozás és számos egyéb globális probléma megoldásáért küzd hosszú évek óta.

A világ egyik legnagyobb jelentőségű filantróp szervezetéről van szó, amely 1600 embert foglalkoztat világszerte, évente körülbelül 5 milliárd dollárt ad jótékony célokra, és például különösen aktív volt a koronavírus-járványban is.

A megfelelő gyógyszerek és oltások kifejlesztésére majdnem 2 milliárd dollárt fordítottak az elmúlt egy évben. Bill Gates személyesen is egyre többet foglalkozott az alapítványával, tavaly márciusban a Microsoft igazgatósági tagságáról is lemondott ennek érdekében. Bill és Melinda Gates továbbra is közösen folytatják a jótékonysági munkát, és a válás nem okoz szervezeti változásokat, nem lesz váltás a stratégiában és a főbb irányokban sem.

Bill és Melinda Gates Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A pár vagyonát illetően azért így is vannak jócskán kérdőjelek, főleg azon részével, amelyet nem bocsátottak az alapítvány részére.

Például van egy farmjuk az USA-ban, részesedésük a Four Seasons hotelláncban, a kanadai nemzeti vasúttársaságban, az Autonation nevű autókereskedő-láncban, és más cégekben. Legnagyobb közös ingatlanjuk egy washingtoni birtok moziteremmel, trambulinszobával és hatalmas könyvtárral, benne ritka dokumentumokkal és képzőművészeti kincsekkel. Valamint természetesen ott van a részben Bill által alapított és naggyá tett Microsoft, de Melindának is van egy külön cége, a Pivotal Ventures befektetési vállalkozás.

A válást hivatalosan és formálisan Melinda kezdeményezte. Annyi már kiderült, hogy - a tmz.com birtokába jutott -

válókeresetben említést tesznek egy közöttük előzetesen létrejött megállapodásról, amit a vagyonelemek megosztásáról kötöttek (noha ezt nem csatolták a keresethez).

A két fél közötti vagyonfelosztásról tehát ez a - ma még ismeretlen tartalmú - dokumentum dönthet, miután a válókereset azt is egyértelművé teszi, hogy házassági szerződés annak idején nem született.