Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nadal legyőzte Djokovicsot a római tenisztorna döntőjében

tennis Horizontal
Spain's Rafael Nadal celebrates after defeating Serbia's Novak Djokovic during the final of the Men's Italian Tennis Open at Foro Italico on May 16, 2021 in Rome, Italy. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal tizedszer nyerte meg a római salakpályás tenisztorna férfi versenyét: a vasárnapi döntőben három szettben legyőzte a világelső Novak Djokovicsot.

A két sztár 57. alkalommal csapott össze - előzőleg 2019-ben is ők vívták a finálét a Foro Italicóban -, Djokovics 29-27-re vezetett kettejük különcsatájában. Ez a tenisztörténelem leghosszabb párharca.

Az olasz fővárosban 12. döntőjében szereplő Nadal - aki a Reilly Opelka elleni elődöntőben 500. meccsét játszotta kedvenc borításán - favoritként várta a döntőt, ugyanis belgrádi riválisa a szombaton befejezett negyeddöntőben, majd elődöntőben összesen 4 óra 56 percet töltött a pályán, így nem túl kipihenten lépett pályára a fináléban.

A 17-szeres Grand Slam-bajnok Djokovics ennek megfelelően rövidítette a labdameneteket, nyerőkkel és ejtésekkel próbálkozott, így rendkívül látványos szetteket láthatott a közönség. Egy-egy brék után a 20-szoros GS-győztes Nadal 5:5-nél elvette sokat méltatlankodó riválisa adogatását, majd kiszerválta a 75 perces játszmát. A folytatásban a mallorcai meglepetésre elvesztette a fonalat, passzívan játszott, és mindkét oldalról sokat hibázott, így a szerb 41 perc alatt egyenlített.

Eleinte az utolsó felvonásban is Djokovics irányított, majd Nadal sorozatban hét labdamenetet hozva 3:2-nél brékelt, majd 5:2-re elhúzott. Djokovics adogatóként meccslabdát hárított, de Nadal ezt követően kiszerválta a mérkőzést, amely 2 óra 49 percig tartott.

Eredmények, döntő:
férfiak, 2 millió euró (700 millió forint) összdíjazás:
Nadal (spanyol, 2.)–Djokovics (szerb, 1.) 7:5, 1:6, 6:3

Mindent egy helyen az Eb-ről