Ezentúl a görög ábécé betűivel jelöli majd a WHO a koronavírus mutációit

koronavírus
Antitestek reakciója koronavírus-fertőzés esetén (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Nem akarják megbélyegezni az országokat ezért a görög ábécé betűvel jelöli majd ezentúl a WHO a koronavírus különböző variánsait. A brit mutánst ezentúl alfaként, az indiai mutánst pedig deltaként fogják említeni. A változás nem érinti a különböző változatok tudományos elnevezését.
Vágólapra másolva!

A görög ábécé betűivel jelöli ezentúl a koronavírus különböző variánsait az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - írja a BBC a szervezet egyik vezetője alapján.

A vírus Egyesült Királyságban felbukkant verzióját alfának, a Dél-Afrikai törzset bétának, az indiai mutánst pedig deltának fogják hívni.

A nevek teljes listáját a WHO honlapján tették közzé.

Maria Van Kerkhove, a WHO technikai igazgatója a Twitteren azt írta, hogy

A cikkben emlékeztetnek, hogy a hónap elején az indiai kormány bírálta, hogy vírus B.1.617.2 variánsát indiai mutánsként említik, bár a WHO hivatalosan nem használja ezt a kifejezést.

Ezentúl a görög ábécé betűivel jelöli a WHO a koronavírus különböző variánsait Forrás: AFP

A cikkben arra is felhívják a figyelmet, hogy az új elnevezés nem a különböző variánsok tudományos nevének megváltoztatását jelenti. Maria Van Kerkhove szerint a görög ábécé betűivel jelölt elnevezéseket a nyilvános diskurzusban használnák, hogy a közvélemény könnyebben azonosítani tudja, melyik variánsról van szó. Az igazgató azt is hozzátette, hogy ha a görög ábécé betűnek számánál több variánst fedeznek fel, akkor új elnevezéseket dolgoznak majd ki.