Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Másfél, két órákat állnak az autósok a budapesti dugókban

Budapest forgalom dugó közlekedés, 2021.06.10. autó, busz, torlódás, Dugó Közlekedés Budapest Forgalom Dugó Budapest
Dugó Budapesten
Vágólapra másolva!
Az az útvonal, amit eddig autóval negyedóra alatt meg lehetett tenni Budapesten, a hétfői lezárások óta akár másfél, kétórásra is megnőtt. A pesti alsó rakpart, a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a 3-as metró felújítása mind egyszerre kezdődött, ezért az autós és a buszos közlekedés ellehetetlenült a városban.  
Vágólapra másolva!

A Bors járt utána, micsoda közlekedési káosszal jár, hogy a pesti alsó rakpart, a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a 3-as metró felújítását párhuzamosan kezdték el a fővárosban. Mint írják, az elmúlt napokat tekintve nem is olyan kicsit: gyakorlatilag az autós és buszos közlekedésnek „lőttek" a városban. (Az Origo is írt csütörtökön a drámai helyzetről.)

A városi közlekedés kész horror

Hétfőre virradóra lezárták a pesti alsó rakpart Eötvös tér és Margit híd közötti szakaszát: elkezdődött az Idősebb Antall József rakpart átépítése. A hét elejétől megkezdődött volna a munka, ám fotóik tanúsága szerint a munkások inkább az árnyékban hűsölnek. A helyzet hasonló a Lánchíd kapcsán is: ugyan ez még járható, de az állványzata már felépült, június 16-án pedig ezt is lezárják a forgalom elől.

A híd egyébként várhatóan 2023 nyarára készülhet el

- tette hozzá a lap.

Új útvonalat kell keresni

Aki hétfő óta a szokásos útvonalát akarja követni, akár másfél, egy órát is ácsoroghat a dugóban. Bedugult a főváros, és a helyzet hétfő óta semmit sem javult.

A Bors szerint a tömegközlekedés sem jelent alternatívát, azoknak legalábbis biztosan nem, akik a 13. kerület irányából járnak dolgozni a 8-9. kerület irányába, ugyanis

a 3-as metró felújítása miatt ezen a szakaszon pótlóbuszok járnak, azok pedig ugyanúgy a dugóban vesztegelnek

– az összes többi busszal egyetemben. Az utasok szerint volt, hogy fél órába telt, mire a Nyugatitól eljutottak a Deák térig.

A rakpart lezárása káosz

A pesti alsó rakpart lezárása komoly forgalmat bocsát a belvárosra: az autók zömét a Bajcsy-Zsilinszky útnak kellene elnyelnie – teljesen esélytelenül. Sokan veszik be magukat a környező mellékutcákba, ám mivel ezeknek zöme egyirányú, ott sem jobb a helyzet, sőt:

a Nagykörúton kialakított bicikliutak miatt arrafelé is megbénul a közlekedés

- írja a Bors.

Ha mindez nem lenne elég, az M1-M7-bevezetőn szintén óriási dugókra kell készülni, mivel a Lánchíd lezárásával párhuzamosan egybefüggő buszsávot alakítanak ki Budáról a Hegyalja úton át, egészen Pest keleti részéig. Az meg már csak hab a tortán, hogy várhatóan július elején a Blaha Lujza tér átalakítása is megkezdődik - foglalták össze.

Lehetetlen bárhová időben odaérni a dugók miatt Fotó: Polyák Attila - Origo

"Szálljon ki a kocsiból, és menjen gyalog"

Karácsony Gergely főpolgármester újságírók kérdésére korábban azt mondta, akit hátrányosan érintenek a változások, "szálljon ki a kocsiból, és menjen gyalog".

A főpolgármester egyre kevésbé bírja a kritikát. A Bors is megkérdezte a főváros Kommunikációs Igazgatóságától mit kívánnak tenni a kialakult tarthatatlan helyzet megoldása érdekében, valamint arra is kíváncsiak voltak, hogy például

ebben a helyzetben is szükségesnek tartják-e a Nagykörút kerékpársávjainak fenntartását. Ez idáig azonban nem kaptak választ.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Felháborodtak a budapestiek

"Ha nem kellene magammal cipelnem a szerszámokat, már régen motoroznék" - mondta a lapnak egy férfi, aki a 13. kerületből jár be a belvárosba.

"Kész horror a belváros, legalább az iskola végét megvárhatták volna. Hát tudja, mi lesz itt kedden, a ballagások napján?" - ezt a kérdést pedig egy asszony tette fel, aki korábban 45 perc alatt tudta le azt az utat, ami most másfél óráját veszi igénybe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről