Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elviselhetetlen, egész napos dugókra kell számítani Budapesten

Budapest forgalom dugó közlekedés, 2021.06.10. autó, busz, torlódás, Dugó Közlekedés Budapest Forgalom Dugó Budapest
Dugó Budapesten
Vágólapra másolva!
Hamarosan lezárják a Lánchidat, a pesti alsó rakpart egy részén már nem lehet közlekedni, kezdődik a Blaha Lujza tér felújítása, sávszűkítések jönnek és maradnak a biciklisávok, és még a Nyugati pályaudvart is lezárják. Óriási dugók vannak Budapesten, a közlekedők dühösek, és a városvezetést okolják. Most üt vissza Karácsony másfél éves semmittevése. A Magyar Nemzetnek Tarlós István volt budapesti főpolgármester elmondta, hiba volt az előkészített nagyberuházások megállítása.
Vágólapra másolva!

Végeláthatatlan kocsisorokkal, hatalmas dugókkal kell szembesülnie a Budapesten közlekedőknek nap min nap. Ahogy azt korábban megírtuk, a közlekedési káosz alapvetően két okra vezethető vissza: egyrészről a főváros vezetése koncepció nélkül zárta le a város forgalmas közlekedési szakaszait, másrészről a még tavaly abszurd módon bevezetett, de kihasználatlan biciklisáv is jelentős területet vett el az autósoktól.

Karácsony Gergelyék ugyanis egyszerre kezdték el a Lánchíd, az M3-as autópálya budapesti bevezető szakasza, a pesti rakpart és a Blaha Lujza tér felújítását úgy, hogy közben megtartották az egyébként is átgondolatlan kerékpársávokat.

nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Sinka Róbert kerékpáros futár, aki már 10 éve biciklizik a városban. Naponta ötven kilométert teker, de Karácsony sávjait még egyszer sem használta.

Kerékpársáv a Nagykörúton Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hatalmas káosz várható a Nyugati pályaudvar lezárása miatt is, amíg emiatt Zugló megállóhely lesz a MÁV alföldi vonalainak központja. A Magyar Nemzet szerint ebben az esetben is elmaradt az egyeztetés a vasúttársasággal. Mint írják,

a főpolgármesternek másfél év semmittevés után eredményeket kellene felmutatnia a baloldali előválasztási kampányában, ehelyett szakmaiságot, megfontoltságot, a budapestiek érdekét háttérbe szorítva vágott bele egyszerre az összes felújításba.

Tarlós István volt főpolgármester szerint hiba volt az összes, 2019-re előkészített nagyberuházás megállítása.

„Most látszik csak igazán, hogy mekkora hiba volt a Lánchíd és a Blaha Lujza tér 2019-re előkészített felújításának projektjét indokolatlanul, mondvacsinált okokból másfél évig megállítani", fogalmazott.

A volt főpolgármester szerint a mostani nagyprojektek – M3-as metró középső szakasza, Lánchíd, Blaha Lujza tér, pesti alsó rakpart – által előidézett káosz kapcsán kicsit hamisan érvel a főpolgármester. Tarlós István szerint a hiba valójában a beruházások egyidejű indításából, hibás szervezéséből ered.

Dugó Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

A Magyar Nemzet hozzáteszi, az sem szolgálja a közlekedést, hogy miközben a másfél éves huzavona és ötmilliárd forinttal dráguló felújítás miatt a Lánchidat lezárják, azzal párhuzamosan a budai alsó rakparton is a munkagépeké a terep. És ezzel még nincs vége, az elképzelések szerint a Rákóczi úton is csak egy-egy sáv állna az autósok rendelkezésére, ami garantálja, hogy

a közlekedési dugók egész napossá fognak válni a fővárosban.

Az egész napos dugók, a lépésben haladó vagy egy helyben pöfögő autók pedig komoly légszennyezést is jelentenek a fővárosban.

Erről Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is írt Facebook-oldalán. Mint írta,

Rengeteg embert felháborított az is, amikor Karácsony azt üzente a rengeteg dugóban rostokoló autósnak, hogy szálljon ki és menjen gyalog.

Karácsony Gergely Fotó: Koncz Márton - Origo

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó taxis szerint sértő a tisztességes fuvarozókra, hogy a főváros vezetője ilyen cinikus megjegyzéssel akarja a szőnyeg alá söpörni a problémát. Cserháti Gábor két évtizede taxizik a városban, szerinte

még soha nem volt ilyen rossz Budapest közlekedése

Mint mondta, forgalomszervezésből megbukott a városvezetés, a pesti oldalon a körúti felesleges és kihasználatlan biciklisávok meg a metrópótlók miatt lehetetlen időben odaérni egy-egy címre. A megoldás nem az, hogy szálljunk ki a kocsiból, hanem a tervezés, a józanság.

Hozzátette, nem a Lánchíd felújítása és a jövő héttől kezdődő teljes lezárása a legnagyobb probléma, ott mindig is volt dugó, „csak tegnap 45 percet álltam tűző napsütésben az alagút budai oldalán. Környezetkímélő, hibrid meghajtású autóval szolgáltatok, egyre több ilyen taxi fut, mi is törődünk a város levegőjének tisztaságával. Egy dugóban viszont olyan kipufogógáz áraszt el egy kisebb területet, hogy ott levegőt venni is életveszélyes."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről