Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Victoria Secret transznemű nőre és LMBTQ-aktivistákra cseréli eddigi fehérnemű-modelljeit, az „Angyalokat”

Megan Rapinoe
AUSTIN, TX - JUNE 16: Megan Rapinoe #15 of the United States looks on during a WNT Summer Series game against Nigeria at Q2 Stadium on June 16, 2021 in Austin, Texas. (Photo by Brad Smith/ISI Photos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Victoria Secretet is elérte a radikális baloldali „szemléletváltás". Ennek jegyében lecserélik az eddigi, „Angyaloknak" nevezett fotómodelljeiket és helyettük LMBTQ-, illetve BLM-aktivistákat, transzokat, migránsokat, továbbá plus size modelleket fognak alkalmazni. A bejelentést még a baloldali New York Times is értetlenkedve fogadta.
Vágólapra másolva!

A Victoria Secret (VS), az Egyesült Államok és a világ egyik legismertebb fehérnemű márkája, illetve divatháza bejelentette, hogy szakítva eddigi hagyományával és a feltűnően csinos fotómodelljeivel (akiket a márka és közönsége egyszerűen „Angyaloknak" hívott), ezentúl olyan fehérnemű- és fürdőruha-modelleket alkalmaz majd reklámkampányaiban, akik nem a külsejük alapján érdemelnek elismerést, hanem az élet más területén elért sikereik miatt – hívja fel rá a figyelmet a konzervatív The Blaze TV.

A neves fehérnemű márka új arcai között lesz például Megan Rapinoe, amerikai női futballsztár,

az amerikai LMBTQ-közösség hangos szószólója és közismert Black Lives Matter (BLM)-aktivista, aki nemrégiben hosszú esszében szólalt fel az ellen a 25 amerikai állam ellen, amely nem engedélyezi (vagy egyenesen tiltani fogja) a transznemű nők részvételét a versenysportokban.

Megan Rapinoe sportoló, radikális baloldali aktivista Forrás: Getty Images/2021 Brad Smith/ISI Photos

Az új VS modellek között kapott szerepet a 17 éves kínai származású síelő, Eileen Gu, a 44-es konfekció méretű Paloma Elsesser, akit a „sokszínűség és egyenlőség" élharcosaként ismert meg Amerika, az indiai színésznő, Priyanka Chopra Jonas, a brazil transznemű modell: Valentino Sampaio, a dél-szudáni migráns Adut Akech, és Amanda de Cadenet,

a transznemű nők és a nembináris (azaz sem nem nő, sem nem férfi) emberek foglalkoztatásáért harcoló mozgalom, a #Girlgaze megalapítója.

Paloma Elsesser plus size modell Forrás: Getty Images via AFP/Dimitrios Kambouris

Martin Waters, a Victoria Secret korábbi nemzetközi részlegért felelős igazgatója – aki jelenleg a vállalat új vezérigazgatója – kifejtette, hogy

– indokolta a drasztikus változást a vállalatvezető.

Adut Akech dél-szudáni származású modell Forrás: Getty Images/2020 Peter White/Peter White

Az arculatváltásra azonban a nők nem pontosan úgy reagáltak a közösségi médiákban, ahogy a Victoria Secret remélte.

Az oldalakat elárasztották a cinikus megjegyzések, „hogyan romboljunk le egy közkedvelt világmárkát", „Isten nyugosztalja a Victoria Secretet", „Máris felírhatjuk a Victoria Secretet a 2022-ben garantáltan csődbe ment vállalatok listájára".

Valentina Sampaio brazil transznemű modell Forrás: Getty Images/2021 Alberto E. Rodriguez/Alberto E. Rodriguez

Egy nő pedig összefoglalta a márka vásárlóinak véleményét:

A történet érdekessége, hogy az LMBTQ-közösségek legnagyobb támogatója, a baloldali The New York Times is felteszi a kérdést:

vajon megveszik-e a nők ezt az arculatváltást?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről