Hétfőn 46 Celsius-fokot is mértek Olaszországban

Róma, 2021. június 25. A római Colosseum újonnan helyreállított alagsorát bemutató sajtóbejárás egyik résztvevője megnézi a föld alatti építményeket 2021. június 25-én. Az ókori műemlék felújításának második szakaszában végzett két és fél évig tartó munkálatok eredeményeképpen látogathatókká váltak a küzdőtér alatti termek és folyosók, ahol a gladiátorok és vadállatok egykor a harcukra készültek. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani
Vágólapra másolva!
Negyvenhat Celsius-fokot mutatott a hőmérő a szicíliai Siracusa térségében, és egész Olaszországot az évszakhoz képest is rendkívüli hőség uralja keddtől.
Vágólapra másolva!

Mostanáig a legmelegebbet a tengerparti Siracusa városában mérték, de Calabriában is megdőlt a rekord,

Cosenzában negyven Celsius-fok feletti volt a hőmérséklet már hétfőn.

A calabriai és szicíliai tengerpartokat megrohamozták a hűsölésre vágyó emberek. A strandüzemeltetők szerint az utóbbi évekhez képest rekordot dönt a vendégszám. Annál is inkább, mivel az olaszok jelentős többsége, főleg ha tengerpart közelében él, a legközelebbi strandra megy az idén nyáron távolabbi célállomás helyett.

A római Colosseum újonnan helyreállított alagsorát tekinti meg egy turista 2021. június 25-én Forrás: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Az előrejelzések szerint az Afrikából érkező kánikula a hét középső napjaiban tetőzik.

Rómában az eddigi maximum 36 Celsius-fok volt, de a hőérzet annál sokkal magasabb.

Az utcákon sétáló turisták a kutaknál keresnek enyhülést.

Az ország északi felében a meleget heves viharok kísérik, melyek a hét végére elérik a déli térségeket is. A Coldiretti termelői szövetség természeti katasztrófának nevezte a jelenlegi időjárási-környezeti helyzetet, mivel a hónapokig tartó csapadékhiány miatt teljesen kiszáradt termőföldeket most monszunszerű viharok érik.