Négymilliárd forintnyi jutalmat szórt szét a Microsoft

kiberbűnözés, számítógépes kalózok
A person works at a computer during the 10th International Cybersecurity Forum in Lille on January 23, 2018. (Photo by Philippe HUGUEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem sajnálja a sebezhetőségeket jelentő kutatóktól az anyagi elismerést.
Vágólapra másolva!

Nagy siker volt az elmúlt évben a Microsoft sérülékenységeket jelentő biztonsági kutatókat jutalmazó bug bounty programja, tavaly július és idén június között a vállalat 13,6 millió dollárt, azaz bő négymilliárd forintot fizetett ki az érintetteknek a termékeiben talált sérülékenységekért.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az elmúlt tizenkét hónapban a Microsoft összesen 1261 bejelentésért adott jutalmat a fehérkalapos hackereknek, a legnagyobb egyben kifizetett elismerésnek 200 ezer dollár, durván 60 millió forint bizonyult. A jutalmak átlagos összege 10 800 dollár, körülbelül 3,23 millió forint magasságában alakult.

A legnagyobb techcégek körében az elmúlt években magától értetődővé vált a csúnya sérülékenységek bejelentésének jutalmazása, a külsős biztonsági kutatók elévülhetetlen érdemeket szereztek a népszerű operációs rendszerek, böngészők és egyéb szoftverek általános biztonsági szintjének emelésében. Részben a munkájuknak köszönhetően a gépekbe és hálózatokba bejutni próbáló mezei bűnözők tipikusan már nem a használt szoftvereket támadják, hanem magukat a számítógépezőket, például megtévesztéssel megpróbálják rávenni őket a belépési adataik kiadására, a kártevők elindítására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!