Meghalt a holland újságíró, akit a múlt héten lőttek fejbe

Amszterdam, 2021. július 7. Rendőrök és járókelők az amszterdami Lange Leidsedwarsstraaton elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. július 6-án. A támadás célpontja Peter R. de Vries neves holland újságíró volt, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A rendőrség három embert őrizetbe vett. MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt a múlt héten, kritikus állapotban szállították kórházba Peter R. de Vries holland bűnügyi újságírót, miután több lövést is leadtak rá. A kórházban súlyos sérülésekkel küzdött az életéért, azonban csütörtökre meghalt. 
Vágólapra másolva!

A családi közlemény szerint szerettei körében halt meg a 64 éves újságíró, akit július 6-án ért több lövés is, amikor éppen távozott egy televíziós stúdióból, ahol egy élő műsorban szerepelt.

Az esettel összefüggésben két gyanúsítottat őrizetbe vettek - írja az ABC News.

Rendőrök és járókelők az amszterdami Lange Leidsedwarsstraaton elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. július 6-án Forrás: MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga

Peter R. de Vries az egyik legismertebb holland újságíró volt, többek között a hollandiai alvilágról írt munkáiról volt híres. A tragikus napon éppen az autójához ment Amszterdam belvárosában az esti órákban, amikor leadták rá a lövéseket. Öt-hat lövést kapott, egy lövés a fejét, egy pedig a mellkasát érte. Mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Az egyik őrizetbe vett gyanúsított egy 21 éves holland, míg a másik egy 35 éves lengyel férfi, az eset után nem sokkal kapták el őket, amikor autójukkal menekültek.

A családi közlemény szerint hihetetlenül büszkék de Vries-re, de egyben vigasztalhatatlanok is.

A férfi - aki feleségét, lányát és fiát hagyta hátra - több mint 500 gyilkossági ügyben vizsgálódott és számos nagy horderejű ügyet is segített megoldani

- írja a Daily Mail.

Peter R. de Vries erősen érintett volt egy maffiaperben, amellyel kapcsolatban tavaly tanácsadó lett egy olyan koronatanúval kapcsolatban, akit Nabil B.-ként ismernek. Az ügybe annak ellenére lépett be az újságíró, hogy több gyilkosság is történt az utóbbi években Nabil körül, 2018-ban a testvérét, 2019-ben az ügyvédjét ölték meg.

A 2019-ben, Dubajban letartóztatott Ridouan Taghit egy drogcsempész-banda vezetésével és egy sor gyilkossággal is gyanúsítják. De Vries 2020 tavaszán vállalta, hogy tanácsadó lesz Nabil mellett, két ügyvéddel együtt, azonban az ügyvédekkel ellentétben az újságíró nem kért további védelmet élete védelmében. Annak ellenére nem kért, hogy de Vries korábban nyilvánosan beszélt arról a gyanúról, hogy Taghi a céltáblájára tette őt. Ezután azonban a marokkói-holland állampolgár írásban biztosította de Vries-t, hogy nincs mitől tartania.

De Vries-nek jó kapcsolatai voltak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind pedig az alvilágban, ennek ellenére több bűnüggyel kapcsolatban is kapott már fenyegető leveleket.

Peter R. de Vries Forrás: AFP

Vilmos Sándor holland király a támadást követően mély megdöbbenését fejezte ki, és a demokrácia elleni támadásnak nevezte a bűnügyi újságíró elleni merényletet. A "jogállamiságunk sarokkövét jelentő újságírás elleni támadás, s mint ilyen, az alkotmányos rendünk elleni támadást jelent" - fogalmazott.