A tornász Kovács Zsófia bejutott az egyéni összetett döntőjébe

Tokyo olympics Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.25, Kovács Zsófia, tornász
Hungary's Zsofia Kovacs competes in the uneven bars event of the artistic gymnastics women's qualification during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Ariake Gymnastics Centre in Tokyo on July 25, 2021. (Photo by Martin BUREAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A tornász Kovács Zsófia a vasárnapi selejtezőből bejutott az egyéni összetett csütörtöki döntőjébe a tokiói olimpián, míg felemáskorláton a harmadik számú tartalék.
Vágólapra másolva!

Az Ariake Tornaközpontban rendezett kvalifikációban a kétszeres Európa-bajnok Kovács 54,732 pontot szerzett, ezzel 16. lett, ám a 24-es fináléba országoként legfeljebb ketten juthatnak, így a magyar tornász a 11. legjobb eredménnyel rendelkezik.

Ugrásban 14,500 pontot kapott, felemáskorláton 14,433-mal a harmadik számú tartalék (a szer döntőjét jövő vasárnap rendezik), gerendán 13,133 pontot ért el, míg talajon rontott, és be kellett érnie 12,666 ponttal.

Az amerikai Simone Biles - aki az elmúlt kilenc évben minden versenyén megnyerte az egyéni összetettet, így jelenleg négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnoknak mondhatja magát - most is remekelt, bár nem mindent szert "uralt".

idézi a magyar szövetség sajtóközleménye Kovács Zsófiát.

Kovács Zsófia ott van az összetett döntőjében Forrás: AFP/Martin Bureau

A Dunaújvárosi KSE sportolója elmondta, hogy volt lábterpesztése, a Stalder sem úgy sikerült, ahogy szerette volna, a végén pedig legalább három-öt tizedpont "benne maradt" a gyakorlatban, mert ellépett a leugrásnál.

magyarázta.

Kovács közölte, megpróbálja túltenni magát a felemáskorláton történteken, és az összetett döntőre koncentrálni. Hétfőn pihen, igyekszik sétával, filmnézéssel és olvasással feltöltődni, aztán kedden és szerdán már készül a fináléra.

Trenka János edző úgy fogalmazott, hogy megítélése szerint az összetett döntőbe jutás "egy alap volt", igazándiból a felemáskorlát finálénak kellett volna sikerülnie.

Hangsúlyozta, ha tanítványa úgy csinálta volna a gyakorlatát, ahogyan a pódiumedzésen, vagy ha jól sikerül az új cukaharás leugrása, ami eddig mindig ment, akkor simán továbbjut. Hozzátette, összességében 6-8 tizedpontot veszített Kovács.

"Nagyon sajnálom Zsófit, rengeteget készült rá, szétszakadt tenyérrel edzett, és mindketten azt reméltük, hogy ott lesz a legjobbak között felemáskorláton. Egy biztos, a gyakorlata alapján kijelenthető, hogy bármikor ott lehet a világ nyolc legjobb korlátosa között" - nyilatkozta Trenka.