Az utolsó negyedben megtörte, és magabiztosan győzte le Japánt a női vízilabda válogatott

SZŰCS Gabriella
Tokió, 2021. július 30. Szücs Gabriella (b) és a japán Ivano Kaho a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornájának harmadik fordulójában játszott Japán – Magyarország mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 30-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott 17-13-ra legyőzte a házigazda japán csapatot a tokiói olimpia vízilabda tornáján, ezzel Bíró Attila csapata a második győzelmét könyvelhette el a B csoportban. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Bíró Attila csapata az előző játéknapon világraszóló bravúrt hajtott végre: 10-9-re legyőzte a címvédő amerikai csapatot. Azt az együttest, amely olimpiai mérkőzésen legutóbb 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékok fináléjában, Hollandia csapatától kapott ki. A japánok elleni papírforma győzelemre tehát volt miből meríteni, de ezt a meccset akkor is kötelező lett hoznia a magyar csapatnak, ha nincs az Egyesült Államok elleni siker, ugyanis Japán eddig mindkét meccsét elvesztette, úgy hogy csak 15 gólt szerzett és 41-et kapott, vagyis előzetesen egy gálameccsre volt kilátás.

Magyari Alda szenzációs napot fogott ki az amerikaiak ellen Forrás: 2021 Getty Images/2021 Getty Images/Al Bello

A japánok nagyon erőszakos letámadással kezdték a meccset, már a félpályánál megkezdték a védekezést. Ez az elején szokatlan volt a magyar csapatnak, de a második percben Keszthelyi Rita egy közeli lövéssel gyorsan megszerezte a vezetést (0-1). A japánok nagyon lelkesen, de nagyon sok hibával játszottak, így ahányszor felépítettek volna egy ígéretes akciót, az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. A harmadik percben aztán gyönyörű góllal egyenlítettek. Egy bejátszás után Akari Inabi lőtt gólt háttal a kapunak (1-1). Egy perc múlva a mieink is szép gólt lőttek. Egy bejátszás után Parkes Rebecca került kihagyhatatlan helyzetbe, és három méterről a kapuba bombázott (1-2). Az ötödik percben ismét egyenlítettek a japánok. Egy félpályánál elvesztett labdával Jumi Arima indult meg, és kilenc méterről a jobb felsőbe bombázott (2-2). Két perccel az első negyed vége előtt már a házigazdák voltak előnyben. Maiko Hasida 10 méteres bombája bement Magyari Alda hónalja alatt (3-2), majd néhány másodperccel később egy kihagyott magyar ziccer után Kjoko Kudo ejtette át a labdát Magyar fölött (4-2). A magyar csapat gyorsan faragni tudott az eredményen. Másfél perccel a vége előtt Gurisatti Gréta kapott egy keresztlabdát, és balról kilőtte a bal alsót (4-3).

A magyar csapat könnyen dobta a gólokat de akadozott a védekezése Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második negyed japán ziccerrel indult, de Magyari bemutatott egy óriási védést, így az egyenlítésért támadhatott a magyar csapat,

ami azonnal nem jött össze, mert egy bejátszás után Gurisatti a jobb kapufát találta telibe. Egy perc múlva ismét Gurisatti egyenlíthetett volna, de az ötméteres lövését Minimi Sioja kiszedte a léc alól. Harmadszorra azonban már összejött a gól. Egy szép keresztlabda után Szilágyi Dorottya bombázott balról védhetetlen gólt (4-4). Sokáig azonban nem maradt az eredmény. Egy emberelőnyös helyzet végén Kako Kavagucsi bombázott a léc alá a tehetetlen magyar blokk fölött (5-4). A következő támadásból viszont jött a mieink ötödik gólja. Egy balról betett labdát Szilágyi lőtt a bal alsó sarokba (5-5). A 12. percben átvehették volna a vezetést a japánok, de Magyar védte Eruna Ura közeli lövését, az ellentámadásból pedig Szilágyi bombázott védhetetlenül a jobb felsőbe (5-6). Három perccel a vége előtt ismét egyenlítettek a japánok. Egy kiállítás után elakadt a lövés az éppen lefelé úszó Gurisattiban, így jöhetett az ötméteres, amit Jumi Arima értékesített (6-6). A következő magyar támadás labdaeladással végződött, a kontrából pedig Kjoko Kudo bombázott a léc alá (7-6). Az egyenlítésre ezúttal csak másodperceket kellett várni. Egy bejátszás után Parkes fordult le az emberéről, és közelről könnyű gólt lőtt (7-7). A második negyed utolsó percében Szilágyi lehalászott egy bejátszást, így a magyar csapat a vezetésért támadhatott, de Keszthelyi 10 méteres bombája levágódott a keresztlécről.

Keszthelyi Rita, a magyar csapat kapitánya Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A második félidő japán kapufával indult, amit azonnal góllal büntettek a mieink. Egy bejátszás után Parkes dobott gólt könnyű ziccerből (7-8). A következő akcióból a mieink ugyanezt próbálták eladni, sikerült is Parkes-hoz juttatni a labdát, ő azonban a kapunak háttal elhibázta a ziccert. Az ellentámadásból pedig egyenlítettek a japánok. Akari Inabi kapott egy átadást, nyolc méterről pedig a jobb felsőbe bombázott. A csereként beálló Gangl Edina ujjheggyel bele tudott kapni, de esélye sem volt a hárításra (8-8). Három perccel a vége előtt a játékvezetők elkezdtek videózni, majd egyszer csak a semmiből megjelent egy kilencedik japán-gól az eredmény jelzőn (9-8). Senki sem értette mi folyik itt, de ha már így alakult, akkor a következő támadásból egy bejátszás után Parkes egyenlített (9-9). A magyar előny azonban megint csak másodpercekig tartott, mert a japánok egy ötméteresből újra előnybe kerültek (10-9), de szerencsére Parkes egy újabb bejátszás után minden dühét beleadta a lövése, és a kapu közepébe bombázott (10-10).

Két perccel a negyed vége előtt egy kontra után újra átvette a vezetést a magyar csapat.

Egy leindítás után Keszthelyi került ziccerbe, és jobbról védhetetlen gólt lőtt (10-11). A 24. percben összejött a kétgólos előny. Egy bejátszás után most Gurisattihoz került a labda, aki szép csuklómozdulattal a bal alsóba lőtt (10-12).

Parkes Rebecca volt a magyar csapat legjobbja Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A negyedik negyed egy remek magyar védekezéssel indult, majd az ellentámadásból Vályi Vanda lőtt gólt közelről, ezzel tulajdonképpen lezárva a mérkőzést (10-13).

Ezt követően Gangl szedett ki egy bombát a jobb felsőből, az ellentámadásból pedig Keszthelyi növelte a mieink előnyét egy védhetetlen bombával (10-14). Innentől kezdve már csak az volt a különbség, mennyi lesz közte. Öt perccel a vége előtt Parkes kapott egy hosszú indítást, megszabadult az emberétől, és könnyű ziccert dobott (10-15). A 28. percben a japánok is jelezték, hogy a pályán vannak. A dudaszó pillanatában Akari Inaba lőtt védhetetlen gólt a jobb felsőbe (11-15), majd egy perccel később egy rossz védekezés után Kjoko Kudo lőtt gólt könnyű ziccerből (12-15).

Három perc volt hátra, amikor Gurisatti lőtt újabb gólt, de Inava a támadó idő lejártának pillanatában erre is válaszolni tudott, negyedik gólját lőtte a japánok szélsője. Emberelőnyt kaptunk, Bíró Attila pedig azonnal időt kért, de nem tudtuk kihasználni a fórt, mert Leimeter lövése a kapufán csattant, a kipattanót pedig begyűjtötte a japán kapus. Nagyon sokadik kapufáját lőtte a magyar válogatott. De ez nem osztott, nem szorzott, mert egy megúszás után Szilágyi Dorottya belőtte a ziccert, és végleg lezárta a mérkőzést.

Szücs Gabriella japán Ivano Kaho harca Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat így három mérkőzés után két győzelemmel és egy döntetlennel áll a csoportban, és biztosította a helyét a negyeddöntőben.

Az utolsó fordulóban vasárnap Kínával találkozik Bíró Attila csapata.

Női vízilabdatorna, B csoport:
Magyarország-Japán 17-13 (3-4, 4-3, 5-3, 5-3)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi, Szücs, Parkes, Illés, Keszthelyi - cserék: Gurisatti, Rybanska, Leimeter, Garda, Gangl
Japán: Sioja - Niizava, Hasida, Ivano, Ura, Inaba, Arima, cserék: Koide, Tokumoto, Kudo, Kavagucsi, Jamamoto
gólszerzők: Parkes 6, Szilágyi 4, Keszthelyi, Gurisatti 3-3, Vályi 1, illetve Arima, Inaba 4-4, Hasida, Kudo 2-2, Kavagucsi 1
ötméteres: 0/0, illetve 2/2
gól/emberelőny: 6/8, illetve 2/8