Halálsarok Pestszentimrén: előfordul, hogy sikolyokat hallanak a lakók

halálsarok, Pestszentimre
Vágólapra másolva!
Petíciót indítottak a pestszentimrei lakók, mivel már húsz éve megoldatlan az egymás között csak halálsarokként emlegetett Szálfa utca és Lőrinci út kereszteződése. A helyiek szerint a DK-s Szaniszló Sándor vezette önkormányzat eddig nem volt képes felszámolni a rendkívül balesetveszélyes sarkot, ahol az egyik héten öt baleset is történt.
Vágólapra másolva!

Pestszentimrén, a Lőrinci út és a Szálfa utca kereszteződésében rengeteg a baleset. Volt már, hogy a sofőrt a fáról kellett leszedni, vagy az autóból kivágni. A helyiek el is keresztelték ezt a szakaszt halálsaroknak - írja a Metropol.

Itt havi szinten hetente 1 baleset történik a környékbeliek szerint. Azt mondják,

van olyan hét, amikor szinte naponta egy, vagy akár kettő,

és van olyan hét, amikor megússzák a csattanásokkal, sikollyal, elborzasztó szituációkkal járó karambolokat. Nem is beszélve arról, amivel ez jár, vagyis a helyszínelés és a mentés idejére elrendelt forgalomkorlátozásokról, ami miatt a buszok (284E, 184-es) sem tudnak úgy haladni, hogy betartsák a menetrendet - írja a portál.

A Metropol helyszíni szemléjéből is kiderül, hogy a Szálfa és a Lőrinci út sarka nem teljesen derékszögű, ahogyan az általában lenni szokott, és a sofőr nem látja be a kereszteződést úgy, ahogy az szükséges volna. Ráadásul a Lőrinci úton egy emelkedő is megelőzi a kereszteződést, ami miatt az ott haladó autó sebessége is nagyobb lesz,

a fák pedig szintén takarják a kereszteződést.

Ebben a balesetveszélyes kereszteződésben hetente akár több koccanás, olykor súlyosabb karambol is történik Forrás: Metropol/KB

A közelben lakók már sokszor jelezték a problémát az önkormányzatnak, de eddig nem történt előrelépés az ügyben. A petíció indítója 22 éve él a helyszín mellett, az ablakból pont rálát a kereszteződésre.

– meséli tapasztalatait a Metropolnak Banitz Boglárka. „Nemrég egy éles sikolyt hallottam, kinéztem, és egy Citroen repült a levegőben, végül fejre állt. Félelmetes volt! Két hete a tűzoltók vágtak ki a kocsiból egy áldozatot, a sofőrt pedig a mentő vitte el"- folytatja.

A petícióval azt szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat építsen körforgalmat, vagy helyezzen ki lámpákat.

Az önkormányzat eddig nem tett semmit

A helyi kezdeményezés hírére Ferencz István önkormányzati képviselő (DK) látszólag pozitívan reagált a közösségi oldalán, ugyanakkor türelmet kért pénzhiányra hivatkozva, és kilátásba helyezte a 2022-es választást. Mindez azt feltételezni, hogy

a baloldal által vezetett XVIII. kerületi Önkormányzat inkább hagyja megtörténni a baleseteket,

és teszi ki veszélynek a kerületieket is, mintsem, hogy pénzt csoportosítson át a helyzet megoldására.

– ezt már Dr. Lévai István Zoltán, a XVIII. Kerületi Önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselője mondta el, aki tájékoztatta a portált arról is, hogy a javaslatukat a baloldali többségű testület lesöpörte, és azóta sem történt semmi az ügyben.

"Ha igazán akarná a városrész vezetése, akkor a kerület teljes egészében is átvállalhatná mind a tervezés, mind a megvalósítás részleges vagy teljes költségét, annak ellenére, hogy ez alapvetően fővárosi feladat lenne" – hangsúlyozta Dr. Lévai István Zoltán.

A kereszteződés nemcsak veszélyes, a balesetek miatt a buszok sem tudják tartani a menetrendet, és a környéken is óriásiak a dugók Forrás: Metropol/KB

A lámpák esetében torlódásra kell számítani, ezért lenne jobb a körforgalom. Utóbbi megépítéséhez viszont a tulajdoni viszonyokat kellene rendezni, ami időigényes, és valószínű valamennyi erdőcserére is szükség volna, ezért is fontos, hogy mihamarabb útnak lehessen indítani a tervezést és majd a kivitelezést. Reméljük a megoldással nem vár a baloldali vezetés a választásokig, mert ez azt jelentené, hogy politikai haszonszerzésből cselekszik, és nem a lakosság érdekeit képviseli."

A helyieknek elfogyott a türelme

A Metropol beszélt a helyiekkel is, akik mind arra panaszkodtak, milyen régóta megoldatlan a közlekedési probléma.

- mondta felháborodva egy férfi.

"Igyekszem olyankor jönni, amikor kisebb a forgalom. Az igazi probléma, hogy nem nyilvánították főúttá a Szálfa utcát, és sokan nem tudjak, hogy jobbkezes útról van szó. Másik probléma, hogy nem elég széles az utca" - folytatta egy másik.