A kínos vereségek ellenére egyelőre nem rúgják ki az osztrák focikapitányt

Olaszország - Ausztria, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, nyolcaddöntő, Wembley Stadion, London, 2021.06.26.
Austria's German coach Franco Foda reacts during the UEFA EURO 2020 round of 16 football match between Italy and Austria at Wembley Stadium in London on June 26, 2021. (Photo by Ben STANSALL / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Izraeltől és Skóciától elszenvedett vereségek ellenére októberben még biztosan Franco Foda irányítja majd az osztrák labdarúgó-válogatottat.

Leo Windtner, az Osztrák Labdarúgó Szövetség elnöke szerdán az APA hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nem hisz az elhamarkodott döntésekben.

"Tényszerűen, komolyan és következetesen kell megvizsgálnunk a helyzetet" - tette hozzá.

Az osztrák válogatott múlt szombaton 5-2-re kapott ki Izraelben, majd kedden, otthon szenvedett 1-0-s vereséget Skóciától. A világbajnoki selejtezők F csoportjában így Foda együttese hat forduló után 7 ponttal a negyedik helyen áll, négy ponttal lemaradva a pótselejtezőt érő második helytől. Foda a skótok elleni meccs után azt mondta, hét pont hat találkozó után "minden körülmények között nagyon kevés" egy selejtezősorozatban.

Franco Fodát egyelőre nem rúgták ki Forrás: AFP/Ben Stansall

Az osztrákok október 9-én a Feröer-szigetek vendégei lesznek, három nappal később pedig Koppenhágában lépnek pályára a csoportot most százszázalékos mérleggel vezető dánok ellen.

Ausztria végső helyezése a vb-selejtezős csoportban a magyarok szempontjából is lényeges, mert az osztrákok sikeres, első vagy második helyet érő kvalifikációs szerepléssel kikerülnének a pótselejtezőre hajtó csapatok közül. A magyar - és az osztrák - válogatott ugyanis nem csupán a vb-selejtezőn keresztül juthat el a világbajnokságra, mivel tavaly megnyerte csoportját a Nemzetek Ligája B divíziójában. A kiírás szerint az a két legjobb NL-csoportelső, mely a vb-selejtezők során nem végez csoportja első két helyén, pótselejtezőt vívhat a katari szereplésért. Az összevetésben az NL A divíziójának győztesei megelőzik a magyarokat, ahogy a B divízió másik három elsője, köztük Ausztria is.