Élő:

Messi és a PSG a világ ellen - kezdődik a Bajnokok Ligája

Lionel Messi PSG
Paris Saint-Germain's Argentinian forward Lionel Messi looks on during the French L1 football match between Stade de Reims and Paris Saint-Germain (PSG) at Stade Auguste Delaune in Reims, northern France on August 29, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Izgalmas és kiszámíthatatlan szezon előtt állunk a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ahol már-már szokás szerint az ősz a rekordokról, a tavasz pedig a világválogatottak közötti öldöklő csatáról szólhat. Mindezek egy olyan nyár után, amelyet követően Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is (régi)-új csapatban próbál meg még egy utolsó trófeát nyerni a legrangosabb európai kupában.

A BL 2021-22-es szezonjában szépen lassan tovább folytatódhat a sorozat „szuperligásodása" azáltal, hogy

van egy olyan sáv Európa térképén, amelyik üresen tátong és idén nem ad csapatot a 32 főtáblás közé. A három Balti-állam, a „visegrádi négyek" – benne Magyarországgal – és a Balkán is csúcsfutball nélkül marad.

Az egyetlen üde színfolt ebből a szempontból a moldovai Sheriff Tiraspol lesz, amely először jutott be a BL-csoportkörébe. Más kérdés, hogy győzelmi esélyekkel az Inter, a Real Madrid és a Sahtar Donyeck hármasából egyik csoportellenféllel szemben sem lesz, de a rajongók már annak is örülhetnek, hogy két sztárcsapat is az Ukrajna és Románia által körül határolt országba látogat.

A Paris Saint-Germain nyári nagybevásárlásával tettünk egy újabb lépést a szuperliga felé Forrás: NurPhoto via AFP/Mehdi Taamallah/NurPhoto/Mehdi Taamallah

A Fradi az Európa-ligában lesz érdekelt

Idén a Fradit az Európa-ligában láthatjuk majd, miután Prishtina, a Zalgiris és a Slavia Praha kiejtését követően a Young Boysszal már nem bírt el a selejtező rájátszásában. A zöld-fehérek zsinórban harmadik szezonjukban lehetnek ott valamelyik európai kupa főtábláján, és kiváló ellenfelekkel szemben kell majd helyt állniuk (Bayer Leverkusen, Real Betis, Celtic).

Ezzel szemben négy olyan város is lesz tőlünk nyugatra, ahonnan két csapat is bejutott a csoportkörbe. Közülük talán Lisszabon fog a legkevésbé beleszólni a végső győzelemért folytatott harcba, igaz, ha vagy az Ajaxnak, vagy a Dortmundnak rossz ősze lesz, akkor a Sporting akár még tovább is juthat. A Benficának már kevesebb esélyt adunk még egy, a megszokottnál rövidebb kispaddal az idénynek nekivágó Bayern Münchennel és egy újjáalakuló, talán november elejére már Messi nélkül is legszebb arcát mutató Barcelonával szemben is.

Szintén a „szuperligásodás" egyik tünete, hogy a 32 helyből 22-t alig hat nemzet csapatai birtokolnak.

Így tavasszal hiába járt sikerrel az UEFA a saját topligájukat megalapítani igyekvő sztárcsapatok mozgalmával szemben, saját zászlóshajójukon, a BL-en belül már bő egy, de lehet két évtizede zajlik ez a folyamat. Mondjuk, ha valamit, akkor az európai szövetség ezt nem bánhat, mert így ők is részesülhetnek abból a felfoghatatlan mennyiségű pénzből, amit ezek a világmárkák kitermelnek.

Létezik erősebb támadótrió a történelemben, mint a Párizsban összeálló Messi, Mbappé, Neymar hármas? Forrás: AFP/Franck Fife

A folyamatot az olyan projektek, mint amibe a Paris Saint Germain katari befektetői belevágták a fejszéjüket, csak tovább serkentik.

Lionel Messi, Gianluigi Donnarumma, Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum – egy komplett gerincet igazoltak INGYEN a párizsiak a nyáron úgy, hogy megszerezték melléjük Achraf Hakimit 60 millió euróért az Intertől és Danilo Pereirát a Portótól 16 millióért.

Nem véletlen, hogy még Herbert Hainer, a Bayern München elnöke sem érti, hogyan sikerült ezt a nyarat a franciáknak összehozni úgy, hogy egyetlen pontban sem sértették meg a pénzügyi fair play szabályát.

A PSG a Barcelonától könnyek között távozó Lionel Messi és a szintén legendáját veszítő Real Madridot elhagyó Sergio Ramos személyében mindkét spanyol gigász legnagyobb arcát "ellopta". Nagyon nagy kérdés, hogy a tényleg világválogatott képét festő párizsiak lesznek-e az a csapat, amelyik az alacsonyabb színvonalú francia liga okozta hátrány ellenére is letaszítja-e a trónról a rendkívül pragmatikus futballt játszó Chelsea-t.

Thomas Tuchel – edzői stábjában Lőw Zsolttal – a télen vette át az angolokat, akiket Európa tetejére vezetett rendkívül céltudatos, precíz futballt játszatva a londoniakkal.

Mivel Timo Werner csak árnyéka volt korábbi, Lipcsében látott önmagának a helyzetkihasználást illetően, Roman Abramovics orosz milliárdos nem sajnálta a pénzt Romelu Lukakura.

A Chelsea története során másodszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az Interben szintet lépő csatár amellett, hogy magabiztosan értékesíti a helyzeteit, az összjátékban is „rálicitál" az amúgy szintén nem rossz német posztriválisára, és sebességben is felveszi a versenyt vele. Ha a Chelsea messzire jut, a gólkirályi címre is esélyes lehet, és arra, hogy végre Robert Lewandowski, Kylian Mbappé és Erling Haaland szintjén emlegessék a még mindig csak 28 éves belgát.

A 2013 óta tartó távollétét követően visszatérő AC Milannak köszönhetően tíz év után ismét két milánói együttest köszönthetünk a BL-ben. Stefano Pioli az egyik halálcsoportban, a Liverpool, az Atlético Madrid és a Porto társaságában mutathatja meg, hogy csapata mennyire képes megállni a helyét a Zlatan Ibrahimovic és Olivier Giroud rutinja mellett a fiatalokra építve.

Bajnokok Ligája 2021-22, a csoportbeosztás

A csoport: Manchester City, Paris Saint-Germain, Lipcse, Club Brugge
B csoport: Atlético Madrid, Liverpool, Porto, AC Milan
C csoport: Sporting Lisszabon, Borussia Dortmund, Ajax, Besiktas
D csoport: Internazionale, Real Madrid, Sahtar Donyeck, Sheriff Tiraspol
E csoport: Bayern München, Barcelona, Benfica, Dinamo Kijev
F csoport: Villarreal, Manchester United, Atalanta, Young Boys
G csoport: Lille, Sevilla, Salzburg, Wolfsburg
H csoport: Chelsea, Juventus, Zenit, Malmö
Romelu Lukaku számára az Aranylabda is belátható közelségbe kerülhet a következő két-három évben Forrás: AFP/Justin Tallis

Az Internek még úgy is nagyobb céljai lehetnek, hogy Lukaku és Hakimi mellett a sikerkovács Antonio Conte is elhagyta a fekete-kékeket.

Helyére az a Simone Inzaghi érkezett vezetőedzőnek, aki a Lazióval rendkívül látványos támadójátékot épített fel a milánóinál jóval szerényebb körülmények között is.

Amitől sokan féltették a csapatot, hogy az új érkezők mennyire lesznek képesek pótolni a távozókat. Hakan Calhanoglu a riválistól érkezve a középpálya alapemberévé nőtte ki magát, Edin Dzeko rutinos támadóként szintén nem vallott szégyent az első bajnokikon, ahogyan a Laziótól Inzaghi kérésére érkező Joaquín Correa és a szélen bevethető, friss Európa-bajnok Matteo Darmian sem.

Mivel Carlo Ancelotti visszatérése az idény első négy bajnokija alapján eddig sikersztori, ezért a teljes hatalomátvételt még nem jelenthetjük ki Madridban. Amikor már azt gondolhattuk, hogy az Atlético a La Liga megnyerésével bőven a Real elé lépett, akkor jött az olasz szakember, és ismét felszabadította a Zinédine Zidane által a lendületet és kreativitást szinte teljesen nélkülöző együttes támadójátékát.

Carlo Ancelotti visszatérése valóságos retro-bulit indított el a Real Madridnál Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Első négy meccsén Karim Benzema és a magára találó Vinícius Junior vezérletével 13 gólt rúgtak, valamint Eden Hazard és Gareth Bale is életjeleket mutattak magukról.

Ramos és Raphael Varane távozását lehet, hogy Eder Militao és David Alaba nagyon hamar elfelejtetti a csapat szurkolóival, amely, ha továbbra is olyan hatékonyan támad, mint az első körökben, akkor a várható több kapott gól ellenére is messzire juthat.

Ha ez bejön, akkor a számos BL-forgatókönyv közül még arra is van egy minimális esély, hogy 2014 és 2016 után ismét Real-Atlético döntőt rendezzenek. Diego Simeonénak olyan kerete van, amivel gondoskodhatna arról, hogy ezúttal más legyen a végkimenetele ennek az esetleges finálénak. A bajnokcsapat a kölcsönbe visszatérő Antoine Griezmann, a középpályát már az első meccseken uraló Rodrigo de Paul is nagy erőssége lehet az együttesnek. Luis Suárez és Ángel Correa mellett pedig rejtett tartalékként a korábbi rekordigazolás Joao Félix is bevetésre várhat.

Még a madridinál is nagyobb esélye van egy manchesteri házidöntőnek.

A City az előző szezonban végre eljutott a fináléba, köszönhetően annak is, hogy Pep Guardiola végre nem gondolta túl a meccstaktikákat az egyenes kieséses szakaszban. A spanyol szakembernek a nyáron sikerült megszereznie az Európa-bajnokságon szintet lépő, sztárallűrjeiben és technikai tudásában egyaránt David Beckhamet idéző Jack Grealish-t.

A Manchester City sikere múlhat azon, hogy Jack Grealish és Phil Foden megférnek-e egymás mellett a pályán Forrás: Getty Images/Facundo Arrizabalaga

Könnyen lehet, hogy a City játékrendszerébe pont egy ilyen futballista kell, aki kisugárzásával és vezéregyéniségével felfelé húzza a többieket, akik szintén kiváló játékosok, de a BL-döntőhöz hasonló egymeccses párharcokban - Kevin De Bruyne-t leszámítva - kevésbé van bennük a váratlan húzás. Amennyiben Raheem Sterling is képes lesz az Eb-n látott játékát hozni, akár ő is lehet ez a futballista, vagy az a Phil Foden, aki egyáltalán nem biztos, hogy megfér egy csapatba Grealishsel. Kicsit a Lampard-Gerrard párosra emlékeztetnek ők ketten bennünket, ami akár akadálya lehet Guardiolának a hőn áhított BL-trófea elhódításában.

Manchester másik felén is szép csendben egy sokra hivatott csapat jött össze.

Cristiano Ronaldo rögtön első mérkőzésén bizonyította a Manchester Unitedbe 12 év után visszatérve, hogy még 36 esztendősen is Premier League-kompatibilis futballista.

A portugál legendára nem biztos, hogy szüksége volt Ole Gunnar Solskjaernek, hiszen Edinson Cavani is ott volt és van a keretben. Sokkal inkább azt szerették volna megelőzni, hogy a városi rivális City-be igazoljon, amelynek így továbbra is Gabriel Jesússzal kell megelégednie, amennyiben Guardiola nem a hamis 9-esként szereplő Ferran Torrest szeretné pályára küldeni.

Ronaldo győztes mentalitása és szűnni nem akaró nyerni akarása miatt lesz a legfontosabb a Unitednek.

Jadon Sancho az ellenfél védekezésének megbontásában és a kontrajátékban is hasznos segítője lehet, Raphael Varane pedig Harry Maguire-rel alkothat félelmetes belső védőpárost. Bruno Fernandes és Paul Pogba kettőse adhatja a ritmust és a kreativitást a csapat támadójátékának.

Cristiano Ronaldónak még mindig remekül áll a Manchester United meze Forrás: AFP/Oli Scarff

A Liverpool igyekezett az állandóságra törekedni, Wijnaldum PSG-be távozása mégis nagy veszteség lehet, Jürgen Klopp ugyanis személyében egy rendkívül sokoldalú középpályást veszített el. Amennyiben a Salah, Mané, Firmino hármas ismét azt a hatékonyságot tudja produkálni, amit a majdnem 100 pontos szezonjában, akkor tűzhet ki maga elé igazán nagy célt.

Az egyetlen igazolás a Lipcsétől 36 millió euróért érkező Ibrahima Koyaté volt, akinek a megemlítésével rá is térnénk a magyar szempontból legfontosabb csapatra, az RB Leipzigre.

Willi Orbán és a csapatkapitány Gulácsi Péter mellett immáron a felépülő Szoboszlai Dominik is a lipcseiek mezében léphet pályára a BL-ben.

A fiatal magyar játékos beilleszkedését korábbi salzburgi edzője, a Bayernhez távozó Julian Nagelsmann helyére érkező Jesse Marsch könnyítheti meg, aki pontosan tisztában van a 20 éves fiatalban rejlő óriási potenciállal.

Szoboszlai tehetségét már rögtön első német bajnokijain bebizonyította, a Stuttgart ellen először kapott lehetőséget kezdőként és rúgott két gólt. A magyar középpályás a válogatottban nem tudta igazi arcát mutatni a vb-selejtezőkön, amiért rendkívül szimpatikus módon azonnal elnézést kért a szurkolóktól. Most a Lipcsével a Manchester City, a PSG és a Club Brügge közül kellene kettőt maga mögé utasítania ahhoz, hogy bejusson az egyenes kieséses szakaszba, ami talán soha nem ígérkezett annyira erősnek, mint a 2021-22-es szezonban.

Szoboszlai Dominik a Lipcse csapatában nyújthat kiemelkedőt a Bajnokok Ligájában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A Juventus Massimiliano Allegrivel visszatért a gyökereihez, kérdés, hogy mennyire ment el mellette a világ az elmúlt két évben, amikor nem vállalt munkát. Az Eb-győztes olasz válogatottból kiemelkedő Manuel Locatelli a szezon egyik legjobb igazolása lehet a teljes mezőnyben. A 23 éves fiatal a középpálya bármelyik pozíciójában képes kiemelkedő teljesítményre.

Ronaldo távozása igazából mindenkinek jól jöhetett olyan szempontból, hogy nem kell első szándékból mindenkinek a portuált keresnie a labdával.

Federico Chiesa, Paulo Dybala és Álvaro Morata triója Locatellivel, Aaron Ramseyvel vagy Rodrigo Bentancurral kiegészülve egy rendkívül izgalmas támadójátékra lehet képes, amennyiben Allegri megtalálja a megfelelő taktikát. Ha nem sikerül, akkor az olasz bajnokság első köreiben tapasztalt nyeretlenségi szériák sem lesznek elképzelhetetlenek.

Meglepetést okozhat az Atalanta, a Sevilla és a Dortmund is – ez alatt minimum egy legjobb nyolcba jutást értünk, ami a számos gigász mellett óriási dolog lenne mindhárom csapat számára.

A második oldalon összeszedtünk 12 félelmetes kezdőcsapatot, amelyek közül egyiknek a legjobb négy közé jutása sem feltétlenül lenne meglepetés!